Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Παύλο Ταγτεβερενίδη – Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων από τους υποψηφίους για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας.
Ο ίδιος ανέφερε, αρχικά, ότι ξεκίνησαν από την Τρίτη και θα διαρκέσουν μέχρι και την άλλη Πέμπτη οι υποβολές των μηχανογραφικών δελτίων, με τα σχολεία να είναι ανοιχτά όλες αυτές τις ημέρες προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, δε, θα είναι ανοιχτό τις δύο Τετάρτες (10, 17/7), την Παρασκευή 12/7 όπως και την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.
Σε ό,τι αφορά στο τι να προσέξουν οι μαθητές, θα πρέπει να βάλουν «μπροστά» την αγάπη τους για το τι θέλουν να σπουδάσουν. «Πολλές φορές τα παιδιά παρασύρονται, κάνουν λάθη και βάζουν πρώτες άλλες σχολές από αυτές που θέλουν, γιατί συμπληρώνουν το μηχανογραφικό ανάλογα με τα μόρια που έχουν συμπληρώσει. Ή παρασύρονται από τις κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις. Τα πράγματα, όμως, είναι πιο απλά και πρέπει να ακούμε την καρδιά μας και τη θέλησή μας. Γιατί, αν σπουδάσεις αυτό που αγαπάς σίγουρα θα γίνει καλός, θα πετύχεις όσο και αν είναι δύσκολα τα πράγματα. Η αγορά βρίσκει το δρόμο και επιλέγει τον ικανό», είπε μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς για το τι επιλέγουν τα παιδιά συνήθως, ο ίδιος απάντησε πως συχνά οι υποψήφιοι δεν έχουν κατασταλάξει εκ των προτέρων και τώρα σκέφτονται σοβαρά. Βασικό κριτήιρο είναι η επίδοσή τους.
Αυτό που είναι στενάχωρο, είναι πως οι υποψήφιοι δεν επιλέγουν πάντα με βάση τις επιθυμίες τους. «Αν μπορέσουμε να παντρέψουμε την αγάπη μας για κάτι με τις δυνατότητες, αυτό είναι το ιδανικό σενάριο», προσέθεσε.
Σημείωσε, επίσης, ότι σε κανέναν κλάδο δεν είναι τα πράγματα αγγελικά πλασμένα, για αυτό και συνέστησε στα παιδιά να κάνουν αυτό που αγαπούν πραγματικά.
Κατέληξε πως οι αλλαγές στην αγορά εργασία δεν πρέπει να μας φοβίζουν, καθώς όταν γινόμαστε καλύτεροι στο αντικείμενό μας, τότε επιτυγχάνουμε. Συνέστησε, επίσης, υπομονή στους γονείς, ιδίως για αυτή την περίοδο, ώστε να μην καταλήγουν τα παιδιά να παρασύρονται από τις προσδοκίες των γονιών τους.