Στο νέο πλαίσιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην επίσπευση διαδικασιών για την υλοποίηση έργων υποδομής μέσω «πράσινων» δημόσιων συμβάσεων, που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση στρατηγικών έργων υποδομής, και στην υπό μετάβαση Δ. Μακεδονία, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο Διαδικτυακό Forum για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία, που διοργάνωσε ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και το Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας.
Αρχικά, ο κ. Σαμπουλίδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα πυρήνες νέων μέσα από πρωτοβουλίες και τη βοήθεια και των ευρωπαϊκών εργαλείων, να αναδεικνύουν τις ανάγκες των περιοχών, τις ανάγκες της γενιάς και φυσικά να συμβάλουν στο δημόσιο διάλογο, εξαίροντας την πρωτοβουλία για την εν λόγω διαδικτυακή εκδήλωση.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της περιοχής, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ, όπως το χαρακτήρισε «για τη μετάβαση στη πράσινη περίοδο, της επιχειρηματικότητας, της παραγωγικότητας, της ανάπτυξης, διαχρονικών μέσων».
Η επιχειρηματικότητα, σημείωσε, μέχρι σήμερα αποφασίζονταν στη βιομηχανική παραγωγή, λέγοντας πως «χρησιμοποιούσαν πρώτες ύλες για τη βιομηχανική παραγωγή οι οποίες, καλή ώρα, βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών και προσαρμογών σε νέου τύπου πηγές ενέργειας».
Χαρακτήρισε, μάλιστα, την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά «μητέρα της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την προστασία του περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής», σημειώνοντας ότι η Συμφωνία των Παρισίων βάζει μία διεθνή ατζέντα και δεσμεύει κράτη προκειμένου να διαμορφωθεί μια συνολική στρατηγική για την προστασία του πλανήτη:
«Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε, προφανώς, να μείνει πίσω από αυτές τις δεσμεύσεις και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθημερινά γίνεται κτήμα όλων μας η προσαρμογή στη λογική του φιλικού περιβάλλοντος και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, αλλά και χρήση υλικών».
Το project της Δ. Μακεδονίας και ο θεσμικός ρόλος του κράτους
Αναφερόμενος στο «project» της Δ. Μακεδονίας, αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία που θα φέρουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου: «γρήγορα να περάσουνε στη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, εναλλακτικών μορφών υλικών συσκευασίας, ή πρώτων υλών οι οποίες έχουν στον πυρήνα τους την προστασία του περιβάλλοντος».
«Σε αυτή τη μετάβαση οι κινητήριες δυνάμεις έρχονται από τον ιδιωτικό τομέα», ξεκαθάρισε, λέγοντας πως ο ρόλος του κράτους είναι θεσμικός και σημειώνοντας ότι:
«Το κράτος αυτό που κάνει, και ευτυχώς από τον ιδιωτικό τομέα γιατί από εκεί πρέπει να υπάρχει συνέχεια, πρέπει να υπάρχει επένδυση, να υπάρχει επιμονή στην επένδυση, εισροή κεφαλαίων γιατί όπως ξέρετε το κράτος θα πρέπει να είναι ο θεσμικός ρόλος. Να διαμορφώνει το πλαίσιο, με όρους ίσους για όσους θέλουν να επιχειρούν στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Το κράτος θα πρέπει να είναι αυτό που θα διαμορφώσει το πλαίσιο, ούτως ώστε αυτό το πράγμα όντως να είναι βιώσιμο, όντως να μη μείνει κανένας πίσω από αυτή στην μεταλιγνιτική εποχή».
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εφαρμόζονται πολιτικές και ρυθμίσεις για την εναλλακτική μορφή ενέργειας ή χρήσης υλικών , που να μην αποδυναμώνουν τον ανταγωνισμό και να μην αποδυναμώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αλλαγή της νομοθεσίας για χρήση πράσινων υλικών, σημειώνοντας: «Έχουμε ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τη νομοθεσία για τη χρήση υλικών, πράσινων υλικών σε όλο το φάσμα της αλυσίδας των τροφίμων στην κατανάλωση, αυτό δημιουργεί κόστος οριζόντιο σε όλες τις επιχειρήσεις και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την αγορά, είναι τέτοιος ούτως ώστε από την μια να διατηρηθεί ο ανταγωνισμός και των μικρών επιχειρήσεων και από την άλλη φυσικά το κόστος προς τους καταναλωτές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο».
«Πράσινες Δημόσιες συμβάσεις»
Το κράτος διαμορφώνει το πλαίσιο και ήδη στη Βουλή ψηφίζεται το νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης, λέγοντας πως εκεί βρίσκεται το αποτύπωμα για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, χαρακτηρίζοντάς το «καθοριστικό και πρωτόγνωρο».
Τόνισε, δε, πως πρόκειται για μια «τεράστια τομή» που θα βοηθήσει πολύ και το πρότζεκτ της Δυτικής Μακεδονίας, εξηγώντας ότι: «Επισπεύδουμε διαδικασίες, μειώνουμε στάδια για την υλοποίηση έργων υποδομής και μεγάλων κυρίως στρατηγικών έργων. Υπάρχει έντονο το αποτύπωμα για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις οι οποίες σιγά-σιγά μέσα από Εθνική Στρατηγική για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις θα έχουμε τη δυνατότητα και στο δημόσιο και στη χρήση των υλικών αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει το σύνολο του δημόσιου τομέα τις ανάγκες του, να έχουνε και περιβαλλοντικό αλλά και πράσινο αποτύπωμα».
Τόνισε, μάλιστα, πως αυτό αφορά πολύ έντονα και την τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως θα υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να συνδιαμορφωθεί ετήσιο πλάνο και στρατηγικό πλάνο με τις δημόσιες προμήθειες οι οποίες θα έχουν το αποτύπωμα των πράσινων υλικών.
Η συγκυρία του covid και το νέο πλαίσιο ενίσχυσης ΜμΕ
Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε, όμως και στη συγκυρία του κορωνοϊού που πάει πίσω πολλά πράγματα παγκόσμια αλλά και στην μικρή οικονομία της Ελλάδας, καθώς και στο νέο πλαίσιο ενίσχυσης των ΜμΕ:
«Δυστυχώς μας βρήκε σε μία φάση που οι μεταρρυθμίσεις είχαν πάρει το δρόμο τους και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα δούμε να υλοποιούνται και περαιτέρω υλοποιήσεις που εξυπηρετούν την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε θεσπίσει και μέτρα και είναι και ο τρόπος ο οποίος σχεδιάσαμε τις προτάσεις μας για το ταμείο ανάκαμψης».
Αναφερόμενος στη φιλοσοφία για την επόμενη μέρα, ο ίδιος αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με ίσους όρους όσους έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία τραπεζικά και μη, λέγοντας:
«Θα φέρουμε ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τις συγχωνεύσεις και τις απορροφήσεις προκειμένου να κάνουμε ανταγωνιστικότερες αυτές απέναντι στις προκλήσεις των εποχών. Σε αυτά τα μέτρα που σχεδιάζουμε για το ταμείο ανάκαμψης, οι προτάσεις οι οποίες θεωρώ ότι θα χαίρουν και της εμπιστοσύνης της επιτροπής άρα θα έχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία και σε αυτές σχεδιάζουμε επίσης να αγγίζουν την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη».
«Θα δώσουμε ό,τι εργαλεία χρειάζονται για να μη μείνει πίσω η περιοχή»
Τέλος, αναφέρθηκε στην διακομματική εμπιστοσύνη που υπάρχει στο πρόσωπο του Κ. Μουσουρούλη, λέγοντας ότι: «Η δουλειά που κάνει στην περιοχή δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση ή την παρούσα πολιτική συγκυρία, αλλά αφορά την πρόοδο μιας ολόκληρης περιοχής. Πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που ξέρουν και τους μηχανισμούς στην Ευρώπη αλλά και εθνικούς τους μηχανισμούς».
Κατέληξε, λέγοντας πως το Υπουργείο Ανάπτυξης θα δώσει ό,τι εργαλεία χρειάζεται προκειμένου η περιοχή να μη μείνει πίσω και προσέθεσε ότι: «Είναι ευκαιρία όμως να πάμε μπροστά να αποτελέσουμε πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή και για την Ευρώπη που έτσι κι αλλιώς οδηγείται σε άλλου τύπου μορφές ενέργειας, ούτως ώστε οι επόμενες γενιές και να είναι σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον αλλά και φυσικά να είναι υπερήφανες που η χώρα αλλάζει μορφές ενέργειας και πηγαίνει σε φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές».