Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε την Τετάρτη η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Φλώρινας Πέτη Πέρκα, ασκώντας κριτική σε μια σειρά θεμάτων στην κυβέρνηση, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στην οικονομία, την υγεία και την απολιγνιτοποίηση.
Ειδικότερα, για την πανδημία, η κ. Πέρκα είπε πως: “Είναι μια κυβέρνηση που δρα αποσπασματικά, χωρίς σχέδιο και εκ των υστέρων. Το κύμα της “Ο” είναι πολύ μεταδοτικό και το ξέραμε και βλέπουμε μια κυβέρνηση που έχει αιφνιδιαστεί. Χρειάζεται επιδημιολογική επιτήρηση, τεστ με συνταγογράφηση και από εκεί και πέρα προτείναμε επίταξη ιδιωτικών κλινικών, χρησιμοποίηση στρατιωτικών, ενώ οπωσδήποτε το ΕΣΥ θέλει ενίσχυση”.
Σχολίασε, επίσης, ως “απαράδεκτο” το πρωτόκολλο των σχολείων, το τι επικρατεί στα ΜΜΜ, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη τη μελέτη Τσιόδρα, λέγοντας πως δεν έχει απαντηθεί αν ήξερε ή όχι τα αποτελέσματα της Μελέτης. “Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα”, κατέληξε ως προς την πανδημία.
Για τον εμβολιασμό, απάντησε πως υπάρχει και ευθύνη της κυβέρνησης, λέγοντας πως ο κόσμος δεν θα πρέπει να παρασύρεται από τον οποιοδήποτε και να ακούει την επιστήμη. Αναφέρθηκε και στα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να παρθούν νωρίτερα.
Αναφέρθηκε και στη ψήφιση του προϋπολογισμού, με την ενεργειακή κρίση και τη κρίση της ακρίβειας. “Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε δύο λανθασμένες παραδοχές, ότι η πανδημία τελειώνει το Μάρτη, μειώνοντας τα κονδύλια για την υγεία”, σημείωσε με νόημα, ενώ άσκησε κριτική για το κύμα ακρίβειας και τα ελλιπή μέτρα που πάρθηκαν και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης”, είπε επίσης. Ενώ σχολίασε τα της απολιγνιτοποίησης, είπε πως η συζήτηση δεν έγινε ουσιαστικά ποτέ στη Βουλή και η συζήτηση αυτή έγινε με 2.5 χρόνια καθυστέρηση, αφού πρώτα άλλαξε αρμόδιο υπουργείο.
“Είναι ένα μοντέλο που αφήνει την κοινωνία απ’ έξω και αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι ενάντια σε όλους τους κανονισμούς, δεν συμμετέχει ούτε η Περιφέρεια ούτε οι ενεργειακοί δήμοι, ενώ δεν έχουν προβλεφθεί μια σειρά πραγμάτων, όπως η μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, ή κάποιες θέσεις εργασίας ως αντιστάθμισμα”, σημείωσε με νόημα.
Αναφέρθηκε σε επαφές που πρέπει να γίνουν για το θέμα της απόδοσης των εδαφών, σχεδιασμός που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει, τη στιγμή που όπως είπε, η ΔΕΗ κάνει το δικό της σχεδιασμό.
Για τη “Μετάβαση ΑΕ” σχολίασε πως δεν ξέρουμε ούτε πόσα εδάφη ούτε ποια θα αποκατασταθούν και δεν έχει γίνει μελέτη κόστους αποκατάστασης και αξίας τους. Επίσης, αναφέρθηκε στις Ενεργειακές Κοινότητες, ως εργαλείο που αναπτύσσεται στην κοινότητα και σε τοπικούς δήμους, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση αλλά και ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος, λέγοντας πως η πολιτεία δεν φροντίζει να κάνει σταθμούς.
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην Πράσινη Μετάβαση, λέγοντας πως ο μετασχηματισμός πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο και σύμμαχο την κοινωνία.
Για το φυσικό αέριο στο Ν. Φλώρινας, σχολίασε πως “όποιος συνδέει τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης με τις μονάδες του λιγνίτη ή έχει άγνοια ή πρόκειται για μεθόδευση”. “Σήμερα πανηγυρίζουμε γιατί θα έρθει το φυσικό αέριο που έχει ημερομηνία λήξης. Στην Ευρώπη η κουβέντα έχει προχωρήσει. Σήμερα όποιος πανηγυρίζει θα πρέπει να πει στον κόσμο ότι σε λίγα χρόνια ότι θα πρέπει να απεξαρτηθούμε σε λίγα χρόνια από το Φυσικό αέριο, με το θετικό να είναι πως θα υπάρξει 100% επιδότηση”.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, είπε πως η περιοχή θα έπρεπε να γίνει κέντρο καινοτομίας, με χρονοδιάγραμμα που να εξασφαλίζει την επόμενη ημέρα. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για προχειρότητα στον όλο σχεδιασμό.
Ερωτηθείς για τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμα του 3.5% πήρε δυνάμεις και από το ΠΑΣΟΚ, και ο κόσμος είδε ότι “το μοντέλο ΠΑΣΟΚ δεν ωφέλησε τη χώρα”, σημειώνοντας πως ο κόσμος θέλει ένα κόμμα με πολύ πιο καθαρή γραμμή από ό,τι το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, για τις ΑΠΕ (Φ/Β και ανεμογεννήτριες), είπε πως έγιναν οι χειρότεροι χειρισμοί, μιας και η χώρα έχει γεμίσει με αιτήσεις και δικαίως αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. “Χάθηκε η συμμετοχή της κοινωνίας στη μετάβαση, με αυτό τον τρόπο”, είπε επίσης, λέγοντας πως πρέπει η κοινωνία να έχει όφελος από αυτό, λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός.