Για το θέμα μόλυνσης των γουνοφόρων ζώων με κορωνοϊό, που απασχολεί την επικαιρότητα στη Δυτική Μακεδονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μίλησε με την ιδιότητα του κτηνιάτρου, στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη, ο Πασχάλης Μητλιάγκας. Ο ίδιος μίλησε για την προσοχή που πρέπει να ληφθεί στην περιοχή μιας και η εκτροφή γουνοφόρων είναι σημαντικό κομμάτι οικονομικής δραστηριότητας για τοπικές κοινωνίες, ενώ επίσης, μίλησε για τα μινκ, τον έλεγχο που πρέπει να υπάρξει ως προς τη διαχείριση αλλά και το πως διαχειρίστηκε η Δανία τα γεγονότα.
Ο ίδιος, αρχικά, αναφέρθηκε στον εξοπλισμό που διαθέτει το περιφερειακό κτηνιατρικό εργαστήριο που έγινε το ’82 στην Κοζάνη, ένα κτήριο που δεν λειτουργεί και μαραζώνει, σύμφωνα με τον ίδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Από το 1982 όταν έγινε το περιφερειακό κτηνιατρικό εργαστήριο που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα γουνοφόρα. Το κτήριο αυτό δεν λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια, 7 χρόνια, και ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ζητήθηκε από την περιφέρεια να το παραχωρήσει το υπουργείο. Εκεί υπάρχει πανάκριβος εργαστηριακός εξοπλισμός για τη διάγνωση των νοσημάτων των ζώων για την Δυτική Μακεδονίας και τη μελέτη των ζωοανθρωπονόσων. Το εργαστήριο αν ξαραχνιάσει, είναι έτοιμο να δουλέψει σημαντικά, με στελέχωση».
Για το θέμα των μινκ, ο κ. Μητλιάγκας, στάθηκε σε ένα θέμα, λέγοντας αρχικά, πως στην διαδικτυακή συνέντευξη του περιφερειάρχη την Παρασκευή, λέχθηκε ότι πάρθηκαν δείγματα από 9 φάρμες, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό και αναμενόταν τα αποτελέσματα μέχρι Τρίτη. «Έχουμε Τετάρτη βράδυ και δεν έχουμε επίσημες ανακοινώσεις. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε αυτά που είπε ο κ. Βορίδης στη Βουλή, αλλά και από πλευράς της ερώτησης του κ. Αρσένη από το ΜΕΡΑ 25, ήταν χωρίς ενημέρωση, αλλά και η απάντηση του υπουργού ήταν περισσότερο καθησυχαστική και όχι τόσο πλήρως ενημερωτική. Δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε αποτελέσματα. Σε ό,τι είπε ο υπουργός, καλό είναι να μην αφήνετε να κυκλοφορεί «σύμφωνα με πληροφορίες».
Εξηγώντας περεταίρω ο ίδιος προσέθεσε πως: «Λέγεται ότι έχουν βρεθεί θετικά δείγματα σε ζώα, σε 4 φάρμες στο Βόιο και 3 στην Καστοριά. Δεν στέκομαι στον αριθμό. Μέχρι στιγμής έχουμε τη μια που έγινε θανάτωση. Αυτή την περίοδο γίνεται με φυσικό τρόπο το τέλος του ετήσιου κύκλου παραγωγής γουνοφόρων ζώων. Αυτό τον καιρό, πιθανόν στο 30 ή στο 40% πιθανόν να έχουν θανατωθεί ζώα για να πάρουν οι ιδιοκτήτες το δέρμα, που δεν το κάνουν οι ίδιοι, αλλά στην Καστοριά, όπου μεταφέρονται νεκρά στις δύο μονάδες που αφαιρούν τα γουνοδέρματα με επιστημονικό τρόπο και ακολουθούν την επεξεργασία για να πάνε στο δημοπρατήριο της Κοπεγχάγης. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία, είναι ο κύκλος ζωής τους, και για αυτό εκτρέφονται».
Για το θέμα της μόλυνσης των μινκ με κορωνοϊό και ειδικά στο θέμα της Δανίας, επεσήμανε πως δεν είναι καινούριο, λέγοντας πως η Δανία ασχολήθηκε συστηματικά από τις 4 Νοεμβρίου, όπου διαπιστώθηκε μεταλλαγμένο στέλεχος. Οι Δανοί δεν αποφάσισαν να τα θανατώσουν επειδή έχουν κορωνοϊό, αλλά φοβήθηκαν ότι η μετάλλαξη πιθανόν να επηρεάσει στην αποτελεσματικότητα ανταπόκρισης του εμβολίου στην παραγωγή αντισωμάτων. Εκεί σήμερα παραιτήθηκε ο υπουργός, παραιτήθηκε, ομολογώντας ότι ήταν βιαστικός ο χειρισμός. Οι φάρμες στη Δανία είναι πάνω από 1.000, ξεπερνώντας τα 16 εκ. γουνοφόρα. Εμείς έχουμε 1 εκ. γουνοφόρα σήμερα. Τα κρούσματα στη Δανία, ήταν εντοπισμένα στον ΒΔ τομέα της Δανίας, με εκτίμηση του ιδίου, ήταν να μπει η περιοχή σε ισχυρή απομόνωση. Η περιοχή έχει και μεγάλες φάρμες των 15.000 μητέρων, κάτι που στην Δανία σπανίζει. Η διαφορά είναι ότι έχουν ποιοτικές φάρμες, παράγουν καλά προϊόντα και έχουν καλές τιμές στα εκθετήρια. «Εμείς είμαστε σε μια άλλη φάση», σημείωσε ο κ. Μητλιάγκας, λέγοντας πως έχει επικοινωνία με ιδιοκτήτες γουνοφόρων ζώων στη Δ. Μακεδονία. «Αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι υπάρχουν και άλλες θετικές φάρμες στα ζώα, καλό είναι αυτό να μην αφεθεί να αιωρείται στην ατμόσφαιρα στην πληροφορία, γιατί βγαίνει κλίμα αβεβαιότητας στους εκτροφείς. Αν υπάρχουν αποτελέσματα να βγουν, και να εφαρμοστεί αυστηρό πρωτόκολλο περιχαράκωσης της κάθε συγκεκριμένης φάρμας. Καλό είναι να γίνει μια ζώνη αυστηρής υγειονομικής επιτήρησης. Η περιχαράκωση στις φάρμες με κρούσματα είναι άλλο πράγμα, καθώς εκεί δεν μπαίνει κανείς, τα μέτρα είναι αυστηρά».
Σε ό,τι αφορά τους θανάτους στα μινκ και ό,τι ακόμη δεν έχουν σημειωθεί, τόνισε πως αυτό μπορεί να μην συνέβη ακόμη. Επίσης, τόνισε πως αν παραμείνουν σήμερα ζώα φορείς τις φάρμες, υπάρχει ο κίνδυνος διαδοχικών αναζωπυρώσεων.
Ο ίδιος έδωσε και μια οικονομική διάσταση, τονίζοντας πως υπάρχουν 90 επιχειρηματίες στην περιοχή, που διέθεσαν σοβαρά κεφάλαια για την επένδυση και υπάρχουν και εργαζόμενοι από πίσω, με εκατοντάδες εποχικών εργαζόμενων από πίσω. Στη Γαλατινή, π.χ., που υπάρχουν πολλές φάρμες, νέα παιδιά, πάνω από 150 σήμερα, δουλεύουν στις φάρμες. Υπάρχει μια σοβαρή οικονομική προέκταση από πίσω και πρέπει να ληφθεί υπόψη, προσέθεσε.
«Χρειάζεται συστηματική και τακτική ενημέρωση από υπεύθυνα άτομα σε υπεύθυνες θέσεις. Είναι είναι οι κτηνίατροι της περιοχής μας είτε κάποια καταρτισμένα στελέχη σχετικοί με τον τομέα, όπως είναι ο κ. Λεοντίδης. Και χρειάζεται συστηματική επιτήρηση, κάθε 7 ή 10 ημέρες και πιθανών κάθε 5 ημέρες. Χρειάζεται ενθάρρυνση στους εκτροφείς, με υπεύθυνη πληροφόρηση για να έχουμε το δυνατόν λιγότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος», κατέληξε.