«Σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε πρέπει να δούμε τι έχουμε κάνει στο κομμάτι της άμεσης αντιμετώπισης ως χώρα, αλλά και τι έχουμε σχεδιάσει μακροπρόθεσμα. Οι μεγάλες κρίσεις φέρνουν στην επιφάνεια μεγάλα προβλήματα και είναι σημαντικό να βγάζουμε διδάγματα μέσα από αυτές» τόνισε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο Fox24.gr
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Πάρης Κουκουλόπουλος μίλησε για την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση της δυτικής Μακεδονίας, την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας αλλά για το σκάνδαλο υποκλοπών σε βάρος του Ν. Ανδρουλάκη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε να διαχειριστεί μια σειρά παρατεταμένων κρίσεων, πρώτα την υγειονομική και τώρα την ενεργειακή. Εντοπίσατε λάθη της ΝΔ στη διαχείριση των δύο βασικών κρίσεων;
Λάθη πάντα υπάρχουν σε μεγάλες κρίσεις και οφείλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι στους καταλογισμους. Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλαδή με την έλευση της μετάλλαξης δέλτα, η κυβέρνηση είχε δείξει μεγάλη επιπολαιότητα ιδίως στο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. Η βόρεια Ελλάδα έχει άμεσες επαφές με τα χερσαία σύνορα και γι’ αυτό το λόγο γνώρισε μεγάλη έξαρση και οδυνηρές απώλειες. Το καλοκαίρι 2020 οι τουρίστες από τις γειτονικές μας χώρες και οι αλλοδαποί εργάτες γης εισέρχονταν στη χώρα χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Οι συγχρωτισμοί στις παραλίες και οι συνθήκες φιλοξενίας των εργατών γης δημιούργησαν εστίες υπερμετάδοσης που γρήγορα μεταφέρθηκαν στο μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονικης και φτάσαμε σε κατάσταση εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση έπρεπε να δείξει λίγη μεγαλύτερη προσοχή και σε πιο πρόσφατα μέτρα όπως για παράδειγμα τη μάσκα στα ΜΜΜ που θεωρώ ότι βιάστηκε να την καταργήσει. Νομίζω πως πάντα την κυβέρνηση την κυνηγούσε το άγχος της ισορροπίας μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας. Αυτό το δίλημμα το είχαν όλες οι κυβερνήσεις ωστόσο εδώ φαίνεται πως με εξαίρεση την πρώτη φάση πάντα το προβάδισμα δίνονταν στην οικονομία. Η δεύτερη φάση στην οποία αναφέρθηκα, δεν δικαίωσε αυτή την επιλογή γιατί τελικά μας επιβάρυνε υπέρμετρα τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά κυρίως όμως σε ανθρώπινες απώλειες.
“Aυτό που καταλογίζω πιο πολύ απ’ όλα στην κυβέρνηση είναι ότι έχει προσπεράσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανέδειξε η πανδημία“
Η πανδημική κρίση ανέδειξε τεράστια κενά στον δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θέλει σοβαρή ενίσχυση. Το υγειονομικό προσωπικό όλο αυτό το διάστημα έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Είδαμε ανθρώπους να θυσιάζονται καθώς όπως όλοι ξέρουμε πολλοί υγειονομικοί κατέληξαν παρά τις προφυλάξεις.
Η Ελλάδα έχει μια πολύ θλιβερή επίδοση συγκριτικά με όλες τις δυτικές χώρες διότι κατέγραψε μεγάλο αριθμό θανάτων ακολουθούμενη από την Ιταλία. Το λάθος της κυβέρνησης γίνεται ακόμα βαρύτερο και έχει μεγάλό κόστος αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα είχε μια πολύ δυσμενή σχέση ιδιωτικής και δημόσιας δαπάνης που γίνεται για την υγεία.
Συγκεκριμένα από τις δαπάνες συνολικά για την υγείας μας το 40% είναι δαπάνη που τη βάζει από την τσέπη του ο πολίτης με το δημόσιο να καλύπτει μόνο το 60%. Αυτό κάνει τη χώρα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης σε όλη την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το μεγάλο μήνυμα που έδωσε η πανδημία, δηλαδή την ανάγκη συστηματικής και σχεδιασμένης ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας καθώς έχει δεσμεύσει μόλις το 4% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία.
Το ΕΣΥ επιβαρύνθηκε περισσότερο μετά την αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Θα μπορούσε κανείς να πει πως υπήρξαν επικοινωνιακά λάθη ως προς την ενημέρωση για τον εμβολιασμό. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν αν γίνουν πιο εύκολα τα πράγματα αν η κυβέρνηση είχε αναπτύξει άλλες μεθόδους ενημέρωσης;
Σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών σίγουρα θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερα. Είδαμε σε πολλές χώρες να δίνεται το μήνυμα πολύ νωρίτερα. Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή πέρασε ένα μήνυμα χαλαρότητας τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ιταλίας είχε βάλει υποχρεωτικότητα στα εμβόλια και έτσι δόθηκε ο χρόνος να προσαρμοστούν πολλοί υγειονομικοί. Εδώ πήγαν ξαφνικά να το επιβάλλουν και δημιουργήθηκαν αρκετές πολώσεις και διαιρέσεις. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει νωρίτερα με πιο συστηματική εκστρατεία για να περιορίσουμε την πόλωση, ειδικά τους υγειονομικούς, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Η ευρωπαϊκή ήπειρος εξαρτάται άμεσα και σε μεγάλο ποσοστό από την Ασιατική ενέργεια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έβγαλε στην επιφάνεια ενεργειακά ζητήματα για τα οποία δεν έχει δοθεί ακόμα συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης. Τι άποψη έχετε;
Εδώ πρέπει να πούμε πως και η ενεργειακή κρίση είναι μια διεθνής κρίση η οποία οξύνθηκε με τον πόλεμο χωρίς να έχει ξεκινήσει από αυτόν. Ο πρωθυπουργός στο βασικό του διάγγελμα για τα ενεργειακά είπε μια ανακρίβεια καθώς συνέδεσε την ενεργειακή κρίση απευθείας με τον πόλεμο και αυτό ήταν λάθος. Η κρίση και συγκεκριμένα το ράλι τιμών φυσικού αερίου είχε ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή 8 μήνες πριν τον πόλεμο. Η πανδημία έσπασε την εφοδιαστική αλυσίδα ανεβάζοντας το κόστος μεταφοράς και όταν ξεκίνησε να αυξάνεται η ζήτηση ενεργειακών πρώτων υλών είχαμε έκρηξη τιμών. Εκείνη την περίοδο οι τιμές του πετρελαίου, του LNG ακόμα του άνθρακα είδαμε να έχουν άνοδο σε πρωτοφανή μέχρι τότε επίπεδα και στη συνέχεια ήρθε ο πόλεμος όπου η κατάσταση οξύνθηκε περισσότερο.
Στην ενεργειακή κρίση η δικιά μας κυβέρνηση καθυστέρησε πάρα πολύ γιατί αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι έκανε έναν ενεργειακό σχεδιασμό ο οποίος ήταν ο ορισμός του λάθους. Η άναρχη και βίαιη απολιγνιτοποίηση που είχε αποφασίσει να κάνει η κυβέρνηση αποδείχθηκε στρατηγικό λάθος. Εδώ στην Κοζάνη, ο πρωθυπουργός τον Νοέμβρη του 2021 και ενώ είχε ξεφύγει η κατάσταση με τις ενεργειακές τιμές έλεγε ότι επιμένουμε στο πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων το οποίο αναθεώρησε 4 με 5 μήνες μετά. Το λάθος είναι πολύ μεγάλο διότι το κάρβουνο στα ορυχεία θέλει μια προεργασία για να εξορυχθεί. Χάθηκε δηλαδή ένα οκτάμηνο το οποίο θα έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα. Ένα ακόμα λάθος που έχει ήδη μεγάλο κόστος είναι ότι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V δεν είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο γιατί η κυβέρνηση το 2019 δρομολόγησε τη μετατροπή της από λιγνίτη σε αέριο. Αυτή η μονάδα καθυστέρησε από επιπόλαιους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια και άλλα δύο από τη Νέα Δημοκρατία. Η έλλειψη της στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι καθοριστική διότι αν δούλευε θα συγκρατούσε πάρα πολύ τις τιμές εδώ και ένα χρόνο.
Με απλά λόγια η κυβέρνηση έκανε έναν εντελώς λάθος ενεργειακό σχεδιασμό το 2019 ο οποίος κατέρρευσε πλήρως 1,5 χρόνο μετά με την άνοδο των τιμών και επέμενε πεισματικά στον αρχικό σχεδιασμό με αποτέλεσμα τώρα να βάζει χρήματα από τον προϋπολογισμό για να στηρίξει τα τιμολόγια. Με δυο λόγια τα λάθη της τα πληρώνουμε όλοι ως φορολογούμενοι.
Τι άποψη έχετε για τα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Κατάφεραν να δώσουν ανάσα στους πολίτες ή πιστεύετε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί κι άλλο η οικονομική στήριξη;
Το ΠΑΣΟΚ από τα τέλη του 2021 έχει δώσει ολοκληρωμένες προτάσεις αναφορικά με την ακρίβεια και ειδικότερα για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα που ισχύουν στο ακέραιο. Προτείναμε αύξηση βασικού μισθού στα 751 ευρώ, στοχευμένη επαναφορά του ΕΚΑΣ, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Μια ολοκληρωμένη πρόταση κοστολογημένη, σε πλήρη αντιδιαστολή με την επιδοματική πολιτική της κυβερνησης που ενοχλεί και πρέπει να σταματήσει.
Να ξεκινήσουμε από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στα καύσιμα που είναι έμμεσοι φόροι κάτι που σημαίνει πως ένα πλούσιος πληρώνει ίδιο φόρο κατανάλωσης με έναν που στερείται εισοδήματος. Η σχέση έμμεσης και άμεσης φορολογίας είναι ένας πολύ βασικός δείκτης για τον αν ένα φορολογικό σύστημα είναι άδικο η δίκαιο και στην Ελλάδα οι έμμεσοι φόροι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι έναντι των άμεσων. Επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά γιατί η σχέση έμμεσης προς άμεση φορολογία πρέπει να αντιστραφεί σταδιακά. Σχετικά με τα καύσιμα εμείς λέμε πως αφού υπήρχε μεγάλο δημοσιονομικό περιθώριο λόγω αυξημένων εσόδων, θα έπρεπε να έχει γίνει οριζόντια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ώστε να κρατηθούν και τα έσοδα σε ένα επίπεδο. Στο Fuel Pass δεν μπορούν όλοι να έχουν εύκολα πρόσβαση και κυρίως οι μεγάλοι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και έτσι μπορούν να γίνουν λάθη με ρίσκο κάποιος να χάσει το επίδομα.
Σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής είχε κάνει μια πρόταση την οποία η κυβέρνηση αρχικά είχε αρνηθεί όμως τώρα προσπαθεί να αντιγράψει το αποτέλεσμα της. Προτείνουμε να μπει πλαφόν στη λιανική έτσι ώστε να απαλλαγούν από τον βρόχο νοικοκυριά και επιχειρήσεις άμεσα. Αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι Δαίδαλος αδιαφάνειας όπου κανείς δε γνωρίζει ποιος και τι πληρώνει. Συσσωρεύονται παντού στον κλάδο της ενέργειας υπερκέρδη και η κυβέρνηση μας αρνείται να τα περιορίσει, αυτό είναι το πρόβλημα.
Είστε από τους ανθρώπους που καιρό πριν την κρίση ανοίγατε συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση τονίζοντας ότι ο λιγνίτης θα πρέπει να δώσει τη θέση του στις ΑΠΕ. Ποια θα ήταν κατά τη γνώμη σας η σωστή διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και τι άποψη έχετε για την επιστροφή στον λιγνίτη;
Η χώρα μας είναι η πιο εξαρτημένη χώρα στην ΕΕ ενεργειακά πλην Κύπρου, Μάλτας και Λουξεμβουργου. Η εγχώρια ενέργεια προέρχεται από το λιγνίτη, τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά. Η κυβέρνηση εντελώς επιπόλαια νέκρωσε τα ορυχεία και την ίδια ώρα δεν έκανε τίποτα στην αναβάθμιση του δικτύου για να δεχτεί περισσότερες ΑΠΕ. Αντίθετα αντικατέστησε όλες τις λιγνιτικές μονάδες με μονάδες αερίου κι εξάρτησε τη χώρα από το αέριο που είναι εισαγόμενο, ρυπογόνο και πανάκριβο. Πέρα από αυτό που ζούμε τώρα, αν δούμε τη μεγάλη εικόνα το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον άνθρακα πρέπει να τελειώνουμε. Ο λιγνίτης πρέπει να αντικατασταθεί σχεδιασμένα και σταδιακά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης. Αυτό που κατέρρευσε είναι η χρήση του ΦΑ ως ενδιάμεσου καυσίμου που ήταν λάθος από την αρχη. Ένα μόριο διοξειδίου του άνθρακα που φτάνει στην περιοχή της ατμόσφαιρας όπου προκαλείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου παραμένει εκεί για 90 χρόνια. Δεν έχει νόημα κατά συνέπεια η αντικατάσταση μιας μονάδας γαιάνθρακα με ΦΑ για να περιορίσουμε τις εκπομπές. Το ζήτημα είναι να τις σταματήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Η έρευνα δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς, από τα πυρηνικά μέχρι τη σύντηξη και την αποθήκευση. Στην αποθήκευση τα κενά είναι πολύ μεγάλα με το υδρογόνο να μας δίνει πίσω μόνο το 1/3 από αυτό που αποθηκεύουμε. Οι ΑΠΕ χρειάζονται τεράστιες εκτάσεις και σήμερα με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αδύνατο να καλύψουμε όλες τις ενεργειακές μας ανάγκες μόνο με ΑΠΕ παρά μόνο ένα μεγάλο μέρος, πράγμα το οποίο είναι θεμιτό και επιβεβλημένο.
Η συζήτηση για το ενεργειακό είναι παγκόσμια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν υπάρχουν ασφαλείς λύσεις στην πυρηνική ενέργεια, να περιοριστεί δηλαδή δραματικά ο κίνδυνος ατυχημάτων και να βρεθούν λύσεις με τα πυρηνικά απόβλητα. Βλέπουμε μια προσπάθεια να γίνεται με τη σύντηξη μια μέθοδο που ενέχει πολύ λιγότερους κινδύνους από την πυρηνική ενέργεια. Τέλος, μια ακόμα μεγάλη προσπάθεια γίνεται στο επίπεδο της τεχνολογίας έτσι ώστε να βελτιωθεί η απόδοση στην αποθήκευση του υδρογόνου. Προσωπικά πιστεύω ότι η τεχνολογία και η καινοτομία για άλλη μια φορά θα δώσουν την απάντηση σε όλα και είμαι αισιόδοξος.
Εδώ και λίγες ημέρες το σκάνδαλο παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων οι οποίες έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό γεννούν ερωτήματα και υποψίες. Πως ερμηνεύετε αυτές τις κινήσεις και τι άποψη έχετε για το περιστατικό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα;
Ο πρωθυπουργός έχει βαριά ευθύνη έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον που έχει την ΕΥΠ στην άμεση εποπτεία του. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις δεδομένου ότι έγκριτοι νομικοί αμφισβητούν με επιχειρήματα τη «νομιμότητα» παρακολούθησης βουλευτών και ευρωβουλευτών. Περαιτέρω θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις πως γίνεται να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης το επίμαχο διάστημα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η εσωκομματική αναμέτρηση για εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός να μην το γνωρίζει. Η παρακολούθηση οποιουδήποτε πολίτη, δημοσιογράφου αλλά και πολύ περισσότερο πολιτικού προσώπου είναι μία πρακτική που δεν βλάπτει απλά τη δημοκρατία αλλά είναι βόμβα στα θεμέλια της. Είναι πολύ σοβαρό και πιστεύω πως αυτές οι παραιτήσεις που προαναφέρατε λειτουργούν καθαρά σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης και δεν απαντούν επουδενί στο πρόβλημα. Αρχικά ζητήσαμε εξεταστική επιτροπή γιατί θέλουμε να πάμε θεσμικά και όχι στην οδό της οξείας αντιπαράθεσης, πράγμα το οποίο έχουμε ζήσει με πολύ οδυνηρές συνέπειες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Την υπόθεση θα την πάμε ως το τέλος μέχρι να χυθεί άπλετο φως. Για να μιλήσουμε ρεαλιστικά μετά από αυτό η κυβέρνηση έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα και αυτό θα φέρει πιο κοντά τις εκλογές όπου και θα καταλογιστούν οι ευθύνες από τους πολίτες.
Οι εκλογές πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις έχουν δώσει τις πρώτες εικόνες. Εμπιστεύεστε τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και αν ναι πόσο ευχαριστημένος είστε με τα πρώτα στοιχεία για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;
Οι δημοσκοπήσεις γενικότερα στις αναπτυγμένες χώρες έχουν κάνει συστηματικά λάθη με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Brexit αλλά και την εκλογή του Ντόναλτ Τράμπ. Με τις δημοσκοπήσεις δεν χρειάζεται κανείς να επαναπαύεται. Έχει προχωρήσει ο αντισυστημισμός και με τα τηλέφωνα να κλείνουν είναι πλέον δύσκολο να καταγραφούν γνώμες. Οι περισσότεροι δημοσκόποι είναι αρκετά προβληματισμένοι. Υπάρχουν προβλήματα στις μεθόδους διότι τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους θέλουν σημαντική βελτίωση έτσι ώστε να βγάζουν σωστά συμπεράσματα. Πάντου υπάρχει η αδυναμία των δημοσκοπήσεων και στην Ελλάδα λίγο περισσότερο, ωστόσο δεν παύουν να είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για τον πολιτικό. Βλέπουμε πως πολλές φορές η κοινωνία επηρεάζεται και μάλιστα καθοριστικά από τις δημοσκοπήσεις ασχέτως που υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο κατευθυνόμενες ή μη κατευθυνόμενες είναι.
Μετά την τραγική κατάληξη της Φώφης Γεννηματά υπήρξε ένα κλίμα συμπάθειας για το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια το μήνυμα ανανέωσης με την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη βοήθησε πολύ στο βασικό στρατηγικό στόχο που είχαμε εδώ και χρόνια: να γίνουμε διψήφιοι, πράγμα το οποίο έχει κλειδώσει. Τα σκαμπανεβάσματα μπορεί να επηρεάζουν πολύ τον κόσμο όμως δεν πρέπει να επηρεάζουν τα κομματικά επιτελεία. Όλοι πρέπει να διαβάζουμε ψύχραιμα τα αποτελέσματα και η λογική λέει πως το επόμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις θα μας δείξουν λίγο παραπάνω. Αυτό που έχει σημασία είναι να βλέπεις τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων όπως για παράδειγμα τις ηλικιακές ομάδες και τα κοινωνικά στρώματα, δηλαδή σε ποιους ανθρώπους περνάει το μήνυμα σου.
Με ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστεί καλύτερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση που τα εκλογικά αποτελέσματα το επιβάλλουν;
Εμείς θα υπηρετήσουμε τις θέσεις μας σε οποιαδήποτε συνεργασία. Έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που απαντάει σε όλα τα ζητήματα, αλλά αρθρώνεται σε πέντε κεντρικές μεγάλες θέσεις για πέντε βασικά προβλήματα που αφορούν το φορολογικό, το ενεργειακό, την Παιδεία την Υγεία, το Ταμείο Ανάκαμψης με επίκεντρο τη νέα γενιά. Αυτές οι θέσεις θα ζητήσουμε να επικυρωθούν από τους πολίτες και οποιαδήποτε συνεργασία θα γίνει στη βάση αυτών των θέσεων. Όλα αυτά που ζούμε ήρθαν να προστεθούν στην υπερδεκαετή κρίση και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε εξάντληση. Έχει αποδυναμωθεί από τη διαρκή αιμορραγία του bran drain και αυτή τη στιγμή ο μεγάλος χαμένος των αλλεπάλληλων κρίσεων είναι η νέα γενιά. Για μας η νέα γενιά βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος μας και με αυτές τις πέντε βασικές προτάσεις θα τη στηρίξουμε.
Ποιο είναι το πλάνο σας σε περίπτωση που κερδίσετε μια έδρα στις επόμενες εκλογές; Τι αλλαγές θα επιδιώξετε για τον τόπο σας;
Η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια δεν έχει φωνή στο κέντρο. Μας συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουμε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο μισό τη λιγνιτική παραγωγή και αυτό προκάλεσε τρομερό πρόβλημα στην περιοχή. Στη συνέχεια προστέθηκε και η βίαιη απολιγνιτοποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη χωρίς κανένα αντιστάθμισμα. Αυτή τη στιγμή όλη η δυτική Μακεδονία και ειδικά η Κοζάνη συμπαρασύρεται από αυτό το πρόβλημα. Σε όλη την Ελλάδα φέτος το ΑΕΠ θα κλείσει ονομαστικά περίπου στο ύψος που κυμαινόταν το 2012. Στην Κοζάνη θα κλείσει κάτω από το 50%. Το πλήγμα της περιοχής από το 2015 και μετά με την βίαιη απολιγνιτοποίηση και χωρίς καμία εναλλακτική είναι άκρως οδυνηρό. Αν μιλάμε για bran drain στην Ελλάδα, εδώ δεν υπάρχει νέος άνθρωπος. Σε λίγα χρόνια η Πτολεμαϊδα και η Κοζάνη θα είναι πόλεις συνταξιούχων. Η κρίση της περιοχής είναι τεράστια και όλο αυτό κορυφώθηκε και από τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις. Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάταξη της περιοχής την οποία κατέθεσα το 2019 και η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται γιατί ο κόσμος αλλάζει. Η εμβληματική πρόταση σήμερα για τον τόπο μας είναι να καταστεί προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας, δρομολογώντας παράλληλα τις αναγκαίες υποδομές για ένα καλύτερο μέλλον. Το κλειδί βρίσκεται στο κέντρο και εκεί πρέπει να δοθεί η μαχη που θα ανατρέψει τα δεδομένα υπέρ της περιοχής και των ανθρώπων της.
Πηγή: fox.gr