Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας στο True Story Radio με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Παντελή Καραλευθέρη, Ειδικό Στέλεχος ΔΕΗ και π. εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ.
Ερωτηθείς, αρχικά, για τον ΑΗΣ Μελίτης που μειώνει δραστικά σιγά –σιγά την παραγωγή του, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των μεταφορέων με την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, ο κ. Καραλευθέρης σχολίασε πως δικαίως ανησυχούν όλοι οι επαγγελματίες που κινούνται γύρω από τον ΑΗΣ Μελίτης, αλλά και όλοι οι πολίτες της περιοχής, ενώ αδίκως δεν ανησυχούσαν τόσα χρόνια, ξεκαθαρίζοντας τι εννοεί:
«Ο διάλογος που γινόταν τόσα χρόνια δεν γινόταν σε αληθή βάση. Προσπαθούσαμε να καταθέσουμε στο δημόσιο διάλογο μια αλήθεια, αλλά δεν έγινε κατορθωτό. Χρόνια τώρα επικρατούσαν οι φωνές ακτιβισμού μόνο κατά της ΔΕΗ. Πρώτον σε ό,τι αφορά τα προσωπικά οφέλη από τη ΔΕΗ και δεύτερον για πολιτικά και κομματικά συμφέροντα. Οι “επαγγελματίες της περιοχής” δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Στην περιοχή έχουν περισσέψει οι ακτιβιστές ενάντια στη ΔΕΗ, που την επόμενη ημέρα πηγαίνουν στην Αθήνα και εκλιπαρούν για μια συνάντηση με τον πρόεδρο για να κάνουν προσωπικό ρουσφέτι. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Να σταματήσει ο ανόητος ακτιβισμός στην περιοχή», είπε με έμφαση, ζητώντας να σταματήσει το φαινόμενο των καθυβριστών, καθώς η περιοχή εκτός από προβλήματα έχει όπως είπε και σοβαρές δυνατότητες.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεν τολμούν να πάρουν αποφάσεις καθώς την επόμενη ημέρα θα πρέπει να “απολογηθούν” στον κόσμο, και προσέθεσε: «Πρέπει να αναπτυχθεί ένας θετικός διάλογος με τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση».
«Τα εργοστάσια της ΔΕΗ δεν θα μπορέσουν να παίξουν κανένα ρόλο στο μείγμα παραγωγής»
Σε ό,τι αφορά τη λιγνιτική παραγωγή σήμερα, απάντησε πως ούτε ο ΑΗΣ Μελίτης, ούτε (σύντομα) ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αλλά και κανένα εργοστάσιο να ΔΕΗ, δεν θα μπορέσουν να παίξουν κανέναν ρόλο στο μείγμα παραγωγής στη χώρα, αν η σύγκριση της τιμής παραγωγής από λιγνίτη με το μείγμα παραγωγής από άλλο καύσιμο (ιδίως φυσικό αέριο) είναι αρνητική. Ξεκαθάρισε πως το Φ/Α βαίνει σε χαμηλότερες τιμές, για αυτό και εκλείπει η ανάγκη συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα και γενικότερα η συμμετοχή της ανθρακικής παραγωγής στην Ευρώπη. Μάλιστα μίλησε για το τι ισχύει σήμερα σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, λέγοντας πως η Γερμανία, μάλιστα, βασίζεται κυρίως στο φυσικό αέριο.
«Η λιγνιτική παραγωγή θα σταματήσει να συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα»
Επανέλαβε ότι η λιγνιτική παραγωγή θα σταματήσει να συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα, τη στιγμή που υπάρχουν μεγάλες πιέσεις στη ΔΕΗ να μειώσει όσο μπορεί την λιγνιτική παραγωγή και ιδίως το κόστος της, ώστε να είναι καθημερινά συγκρίσιμο με τα μεγέθη των άλλων καυσίμων. Εκτίμησε, μάλιστα, πως θα υπάρξει περικοπή στα Σαββατοκύριακα και στην καθημερινή συμμετοχή των εργαζόμενων στη λιγνιτική παραγωγή.
Σχολίασε, ακόμη, πως η απολιγνιτοποίηση ήταν πολιτική απόφαση, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε την επιχειρηματική πρόταση που οι τρεις τελευταίες διοικήσεις της ΔΕΗ εισηγούνταν προς τις κυβερνήσεις: Περιορισμό της χρήσης του λιγνίτη και αύξηση των τιμολογίων. Προσέθεσε, μάλιστα, πως η ΔΕΗ ανακοινώνει σήμερα ΕΒΙDTA πάνω από 1 δις, τη στιγμή που κάποτε ανακοίνωνε αρνητικούς δείκτες και ζημίες.
«Η περιοχή πρέπει να ζητάει ανταπόδοση από όλους τους παραγωγούς ενέργειας»
«Η περιοχή δεν πρέπει να ζητάει μόνο από τη ΔΕΗ. Πρέπει να ζητάει και από τη ΔΕΗ. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που διεκδικούμε, και να διεκδικούμε από όλους. Στο δημόσιο διάλογο να επικρατήσει διεκδικητικός λόγος απέναντι σε όλους τους παραγωγούς ενέργειας, απέναντι σε όσους παράγουν στην περιοχή και χρησιμοποιούν τα δίκτυα, παράγοντας ΑΠΕ και γεμίζοντας καθρέφτες την περιοχή μας», είπε ακόμη με έμφαση, προσθέτοντας πως θα έπρεπε να συμμετέχουν και οι κάτοικοι στα νέα Φ/Β, μετά από υποχρέωση που θα έπρεπε να έχουν οι νέοι παραγωγοί να συμπεριλαμβάνουν τους κατοίκους.
Επίσης, μίλησε για το θέμα της τηλεθέρμανσης, τονίζοντας πως ο αντίλογος σήμερα περιορίζεται μόνο κατά της ΔΕΗ, τη στιγμή που όπως λέει «η ΔΕΗ δεν είναι η ίδια που ξέραμε, άλλα πρέπει να αλλάξει ο διάλογος και οι προσέγγιση γύρω από αυτά τα θέματα». Απαντώντας σχετικά, ο κ. Καραλευθέρης είπε πως «η ΔΕΗ δεν θα ήθελε να έχει καμία εμπλοκή με την τηλεθέρμανση και όσο περνάν τα χρόνια δεν θα έχει καμία εμπλοκή. Θα κατασκευάσει ΣΗΘΥΑ για να φύγει το πρόβλημα από πάνω της, αλλά όλες τις λειτουργικές δραστηριότητες θέλει να τις περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Καλά κάνει, δεν έχει καμία δουλειά να θερμαίνει την περιοχή. Είχε μια ιστορική υποχρέωση αλλά πλέον δεν υπάρχει η ίδια οικονομική σχέση που υπήρχε», είπε ακόμη.
Ο γρίφος της τηλεθέρμανσης και ο Άγιος Δημήτριος
Επανέλαβε πως οι παραγωγοί ενέργειες θα πρέπει να συμμετέχουν στην κοινωνική ανταπόδοση και στο κόστος θέρμανσης στην περιοχή. Ενώ ερωτηθείς για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και πόσο μπορεί να λειτουργεί μέχρι την κατασκευή της ΣΗΘΥΑ, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε πως «κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν πλέον. Μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις και συνεργασίες που προβλέπουν τις ανταποδόσεις. Η ΔΕΗ δεν είμαι βέβαιος ότι θα ακούσει την κάθε κ. Σδούκου, δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί. Θα μπορούσε να συμμετέχει στο μείγμα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης, μόνο αν αποζημιωθεί», σημείωσε.
«Να πληρώνουμε τα εργοστάσια για να κάθονται»
Ο κ. Καραλευθέρης είπε ακόμη ότι το μέλλον του λιγνίτη είναι ταυτισμένο από τη λειτουργική του διαθεσιμότητα. «Ένα δυο καλά εργοστάσια στην περιοχή και μια λιγνιτκή παραγωγή που μπορούν να κρατάν όρθια, να τα έχουμε εκεί για ώρες δύσκολες. Αν δεν πληρωθούν από το σύστημα δεν θα υπάρξει λιγνιτική παραγωγή θα κλείσουν σύντομα. Θα πρέπει ο αγώνας να είναι ώστε να πληρώνουμε τα εργοστάσια για να κάθονται, να υπάρχει λειτουργική εφεδρεία. Αναλόγως θα υπάρξει και εξέλιξη για τις Τ/Θ».
Για το θέμα που απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο που αφορά το μεγάλο Φ/Β στο Αμύνταιο, απάντησε πως η περιοχή θα έπρεπε να παρέμβει τότε που παραχωρούνταν οι εκτάσεις, μιας και σήμερα το ιδιοκτησιακό είναι τελειωμένο, και αυτό που μπορεί τώρα να γίνει είναι οι εταιρικές ανταποδόσεις: «Να διεκδικήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα. Αν επιλέξουμε να κάνουμε πολιτικό ακτιβισμό κάνουμε μάχες οπισθοφυλακών».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξαγορές της ΔΕΗ (λ.χ. Κωτσόβολος), ο κ. Καραλευθέρης απάντησε πως δεν μας απασχολεί και δεν μας επηρεάζει αρνητικά ή θετικά ποιες είναι οι επενδυτικές τις δραστηριότητες για να ενισχύσει την κερδοφορία και τον όγκο της.