Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Παναγιώτη Γραμμέλη, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα, μιλώντας για τον Κόμβο υδρογόνου, που θα γίνει στις εγκαταστάσεις της π. ΑΕΒΑΛ. Μάλιστα σήμερα 7/2 έκλεισε ο διαγωνισμό, προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο έργο «ορόσημο» για την περιοχή.
Το ΕΚΕΤΑ δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στην Πτολεμαΐδα και μάλιστα όπως εξηγεί ο ίδιος, στο ΕΚΕΤΑ βλέπουν την απολιγνιτοποίηση ως μια ευκαιρία και όραμα που θέλει να δώσει κυρίως στους νέους, ώστε να δραστηριοποιηθούν με καλά μεροκάματα, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γραμμέλης, προσθέτοντας: «Με θέματα ειδίκευσης την ενέργεια και περιβάλλον, έρχεται ο Κόμβος Υδρογόνου, σε μια προσπάθεια να ωθήσουμε το πράσινο υδρογόνο και γενικά γύρω από τις τεχνολογίες ενέργειας να δώσουμε ώθηση σε επιχειρηματίες και νέους σε κάτι καλύτερο για το μέλλον της περιοχής».
Το έργο γίνεται μετά από προσπάθεια δύο ετών, μέσα από τη Ζώνη Καινοτομίας, κάτι που οραματίστηκαν με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας και η επιτυχία να βρίσκονται σήμερα εδώ, είναι μετά από σύμπραξη διαφόρων παραγόντων, με τον δήμο να έχει παραχωρήσει το οικόπεδο και τη χρηματοδότηση του ΣΔΑΜ.
Πότε όμως θα γίνει το έργο; Ο κ. Γραμμέλης απαντάει σχετικά ότι αυτό θα γίνει ως το τέλος του ’25 αν όλα πάνε καλά: «Αν όλα πάνε καλά ελπίζουμε να έχουμε ανάδοχο φέτος, να ξεκινήσουμε την κατασκευή ώστε να είναι ολοκληρωμένο μέχρι το τέλος του 2025. Έγινε σωστός σχεδιασμός. Εμείς στηριχθήκαμε στην πρωτοβουλία για την επιχειρηματικότητα και χτίσαμε ένα story μιας ερευνητικής υποδομής, δίνοντας καινοτομία και νέα αποτελέσματα στους επιχειρηματίες αλλά και στην κοινωνία».
Το μεγάλο στοίχημα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, να υπάρξει κατάρτιση εργαζομένων ώστε να διοχετευθούν στον τομέα του πράσινου υδρογόνου. Μέσω του Κόμβου, θα παράγεται υδρογόνο, μέσω ενός φωτοβολταϊκού 1 MW, από το οποίο θα χρησιμοποιείται η ενέργεια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και το οποίο θα έχει σταθμό φόρτισης υδρογονοκίνητων οχημάτων, ενώ θα υπάρχουν και άλλες δράσεις όπως αξιοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μια υποδομή του ΕΚΤΑ να εξετάσει υποδομές που έχουν σχέση με το υδρογόνο ώστε να δίνουν σχετικές πιστοποιήσεις τεχνολογιών υδρογόνου, ως σύστημα υποστήριξης επιχειρήσεων που δραστηροποιούνται με το υδρογόνο.
Το εγχείρημα τυγχάνει απήχησης από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό κόσμο, προσθέτει, ενώ και το ΕΚΕΤΑ χτίζει στελέχη, σε αξιόλογες τεχνολογίες. Κατά τη λειτουργία του θα μπορούν να απασχοληθούν 18 άτομα στον Κόμβο Υδρογόνου, με τη δομή να είναι προπομπός για άλλα έργα στην περιοχή.
Στα τέλη του ’25 θα μπορεί να κοπεί η κορδέλα για το έργο, αν όλα πάνε καλά. Το υδρογόνο θα διοχετεύεται στο υδρογονάδικο και στις υπόλοιπες υποδομές που θα γίνουν για την παραγωγή για την αποθήκευση και για τη χρήση του υδρογόνου. Το ΕΚΕΤΑ θα δραστηροποιηθεί στην έρευνα των τεχνολογιών, με στόχο να είναι να προσελκύσει επιχειρήσεις της χώρας και διεθνώς, προσθέτει.
«Στόχευση είναι η κοινωνία και ο άνθρωπος»
«Στόχος είναι να προωθήσει τα αποτελέσματα στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνία», συμπλήρωσε ο κ. Γραμμέλης, λέγοντας πως στόχος είναι να παραχθεί ένα γραμμάριο υδρογόνου και να φανεί στην πράξη ποια θα είναι τα προβλήματα.
Επόμενος μεγάλος στόχος από το ΕΚΕΤΑ είναι μια επέκταση που θα δώσει χώρο για άλλα αντικείμενα και ερευνητές, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα. Το ΕΚΕΤΑ απασχολεί σήμερα 35-35 εργαζόμενους στις υφιστάμενες οικοδομές, ενώ έχει εργαστηριακές υποδομές και είναι το κέντρο αριστείας για στερεά καύσιμα, διευρύνοντας παράλληλα τις δραστηριότητες στην έρευνα για ενέργεια και περιβάλλον.
Επίσης, έχει μια πτέρυγα 2.000 τ.μ. προς το Μποδοσάκειο πλήρως εξοπλισμένο για θέματα ενέργειας και σχεδιάζεται ακόμη μια πτέρυγα 1.000 τμ όπου θα γίνει κτήριο Μηδενικών Ρύπων και θα λειτουργεί ως εργαστήρι για τεχνολογίες κτηρίων, αυτοπαραγωγή, έλεγχο και κατανάλωση ενέργειας, ηλεκτροκίνησης, υδρογονοκίνησης. Μεγάλος στόχος είναι η εφαρμοσμένη έρευνα, σε όφελος επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, προσέθεσε ο κ. Γραμμέλης, λέγοντας πως στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα λειτουργήσει το 2026, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ.
«Θέλουμε τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Να προωθήσουμε θέματα καινοτομίας, ώστε όποιος θέλει να επιχειρήσει στην περιοχή να δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», είπε επίσης.
Ερωτηθείς για το όραμα που υπάρχει για την περιοχή, ο κ. Γραμμέλης απάντησε πως στόχευση είναι η κοινωνία και ο άνθρωπος, λέγοντας ότι παράγεται γνώση εκεί που πρέπει να εφαρμόζεται, επαναλαμβάνοντας πως το ΕΚΕΤΑ θέλει να συμβάλει στο να βρει το νέο δρόμο της η περιοχή, μέσω της καινοτομίας προς όφελος της επιχειρηματικότητας. Επίσης, σε 2-3 χρόνια στόχος είναι να απασχολούνται στο ΕΚΕΤΑ 60-70 άτομα, με απόλυτο στόχο να έρθουν νέοι με εξειδικευμένες γνώσεις να κάνουν καριέρα στην Πτολεμαΐδα.