Τη στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την ενίσχυση του τουρισμού παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Πολυτίμη Φαρμάκη, μιλώντας στη ΡΑΔΙΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ του True Story Radio 102,8 με την Αναστασία Κοτζακόλιου. Νέα ψηφιακά εργαλεία με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, πολιτιστική ατζέντα, σχολικός και αθλητικός τουρισμός, γαστρονομία και οργανωμένη προβολή στην Αθήνα βρίσκονται στον σχεδιασμό, ενώ στις 29 Αυγούστου αναμένεται να παρουσιαστούν νέες δράσεις, παρουσία –σύμφωνα με όσα ανέφερε– της Υφυπουργού Τουρισμού Άννας Καραμανλή.
Η κ. Φαρμάκη επεσήμανε ότι ο τουρισμός δεν αποτελούσε διαχρονικά τον βασικό αναπτυξιακό προσανατολισμό της Δυτικής Μακεδονίας, η οικονομία της οποίας στηριζόταν επί δεκαετίες σε δραστηριότητες όπως ο λιγνίτης και η γούνα. Με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ωστόσο, ο τουρισμός έχει περάσει πλέον στο προσκήνιο ως ένας από τους τομείς στους οποίους επιχειρεί να επενδύσει η περιοχή.
Νέο Visit West Macedonia και ταξιδιωτικός σχεδιασμός με AI
Βασικό εργαλείο της νέας τουριστικής προβολής αποτελεί η ανανεωμένη ιστοσελίδα Visit West Macedonia, η οποία, όπως ανέφερε, αντικατέστησε πλήρως την παλαιότερη πλατφόρμα.
Στο site έχει ενσωματωθεί μια πολιτιστική ατζέντα, στην οποία συγκεντρώνονται εκδηλώσεις από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει Περιφερειακή Ενότητα και ημερομηνία και να ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν στην περιοχή, από πολιτιστικές διοργανώσεις μέχρι πανηγύρια και τοπικά έθιμα.
Η δεύτερη και πιο καινοτόμα δυνατότητα είναι ένα trip planner που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Ο χρήστης μπορεί να δηλώσει, για παράδειγμα, ότι ταξιδεύει με παιδιά, ότι ενδιαφέρεται για οινοτουρισμό, θρησκευτικά μνημεία ή άλλες δραστηριότητες και να λάβει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα επίσκεψης.
Όπως εξήγησε η Πολυτίμη Φαρμάκη, το συγκεκριμένο σύστημα AI δεν αναζητά ανεξέλεγκτα πληροφορίες στο διαδίκτυο, αλλά είναι σχεδιασμένο να αντλεί δεδομένα αποκλειστικά από το περιεχόμενο της τουριστικής ιστοσελίδας της Περιφέρειας, ώστε οι πληροφορίες που δίνονται στον επισκέπτη να είναι ελεγμένες.
Αύξηση 16,9% – Πού «ποντάρει» η Περιφέρεια
Αναφερόμενη στην πορεία του τουρισμού, η Αντιπεριφερειάρχης επικαλέστηκε στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, σύμφωνα με τα οποία το προηγούμενο διάστημα καταγράφηκε αύξηση 16,9%.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γαστρονομία και στην ποιότητα της εξυπηρέτησης, ενώ σημείωσε ότι η Δυτική Μακεδονία διαθέτει 37 οινοποιεία, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για τον οινοτουρισμό.
Σύμφωνα με την ίδια, τέσσερις από τους βασικούς τομείς στους οποίους επενδύει η Περιφέρεια είναι ο οίνος και η γαστρονομία, οι outdoor δραστηριότητες, ο προσκυνηματικός τουρισμός και ο σχολικός τουρισμός.
«Ναυαρχίδα του αθλητικού τουρισμού η Πτολεμαΐδα»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Πτολεμαΐδα, την οποία η κ. Φαρμάκη χαρακτήρισε «ναυαρχίδα του αθλητικού τουρισμού» στη Δυτική Μακεδονία.
Όπως εξήγησε, η πόλη διαθέτει υποδομές όπως κολυμβητήριο, εγκαταστάσεις τένις και γήπεδα που μπορούν να φιλοξενήσουν διοργανώσεις, προετοιμασίες και αποστολές αθλητικών ομάδων.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που, όπως είπε, έχει στη διάθεσή της από ξενοδοχεία της περιοχής, υπήρξαν το τελευταίο εξάμηνο περίοδοι με 100% πληρότητα, ακόμη και σε μήνες εκτός της παραδοσιακής τουριστικής περιόδου, λόγω αθλητικών διοργανώσεων και ομάδων που βρέθηκαν στην περιοχή.
Εννέα e-books για να έρθουν σχολεία στη Δυτική Μακεδονία
Ξεχωριστό σχέδιο έχει αναπτυχθεί και για τον σχολικό τουρισμό. Η Περιφέρεια δημιούργησε εννέα ηλεκτρονικά βιβλία, συνδέοντας τη σχολική ύλη με μνημεία και αξιοθέατα της Δυτικής Μακεδονίας.
Το υλικό αφορά τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι τη Β΄ Λυκείου και δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να συνδυάσουν όσα διδάσκονται οι μαθητές σε μαθήματα όπως η Ιστορία, τα Θρησκευτικά και η Γεωγραφία με συγκεκριμένες επισκέψεις στην περιοχή.
Η δράση παρουσιάστηκε όχι μόνο στη Δυτική Μακεδονία αλλά και σε εκπαιδευτικούς άλλων Περιφερειών, ενώ, σύμφωνα με την κ. Φαρμάκη, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες σχολικές επισκέψεις.
Και γαμήλιος τουρισμός – Γάμος ζευγαριού από την Αυστραλία στη Βλάστη
Στη συνέντευξη έγινε αναφορά και στην προσπάθεια ανάπτυξης του γαμήλιου τουρισμού.
Η Περιφέρεια είχε προσκαλέσει wedding planners από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να γνωρίσουν προορισμούς της Δυτικής Μακεδονίας. Όπως αποκάλυψε η κ. Φαρμάκη, ήδη το φετινό καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε στη Βλάστη γάμος ζευγαριού από την Αυστραλία, με τη διοργάνωση να αξιοποιεί και επαγγελματίες της τοπικής αγοράς.
Στις 29 Αυγούστου η παρουσίαση των νέων εργαλείων
Νέοι έντυποι τουριστικοί χάρτες, καθώς και βίντεο προβολής για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία και για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά, πρόκειται να παρουσιαστούν στις 29 Αυγούστου.
Στην εκδήλωση, όπως ανέφερε η Πολυτίμη Φαρμάκη, αναμένεται να βρίσκεται και η Υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή, η οποία έχει προσκληθεί από την Περιφέρεια.
Η Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα και στους έντυπους χάρτες, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τους ταξιδιώτες, ιδιαίτερα όταν διατίθενται από ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις.
Δύο ημέρες προβολής στο Μετρό Συντάγματος
Το επόμενο μεγάλο βήμα έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όταν η Δυτική Μακεδονία θα παρουσιαστεί ως ενιαίος τουριστικός προορισμός σε χώρο περίπου 500 τετραγωνικών μέτρων στο Μετρό Συντάγματος στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την κ. Φαρμάκη, θα παρουσιαστούν προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, κρασιά, outdoor δραστηριότητες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και γενικότερα οι διαφορετικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η περιοχή.
Παράλληλα, σχεδιάζεται συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο η περιοχή να αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή στα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης.
Άνοιγμα και στο εξωτερικό
Η τουριστική στρατηγική της Περιφέρειας δεν περιορίζεται στην ελληνική αγορά. Η κ. Φαρμάκη αναφέρθηκε στα fam trips που πραγματοποιούνται με επαγγελματίες και δημοσιογράφους από το εξωτερικό, οι οποίοι επισκέπτονται τη Δυτική Μακεδονία, γνωρίζουν τους προορισμούς και έρχονται σε επαφή με τοπικές επιχειρήσεις.
Όπως είπε, υπάρχουν ήδη επαφές με την Κύπρο για την προσέλκυση οργανωμένων γκρουπ, ενώ αντίστοιχες δράσεις εξωστρέφειας πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να παίξει και ο Ε65, καθώς η μείωση των αποστάσεων διευκολύνει την πρόσβαση στη Δυτική Μακεδονία από περισσότερες περιοχές της χώρας.
Τα προβλήματα που παραμένουν
Παρά τις δράσεις προβολής και τις νέες δυνατότητες, η Πολυτίμη Φαρμάκη αναγνώρισε ότι η Δυτική Μακεδονία δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμη να υποστηρίξει μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η περιοχή είναι «έτοιμη ως ένα ποσοστό».
Ως παράδειγμα ανέφερε το Νυμφαίο, όπου, όπως είπε, αυτή την περίοδο λειτουργεί μόνο μία ταβέρνα, γεγονός που δημιουργεί περιορισμούς όταν η επισκεψιμότητα είναι αυξημένη. Παράλληλα, στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της οδικής πρόσβασης σε προορισμούς όπως οι Πρέσπες και τα χιονοδρομικά κέντρα.
Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν αρκεί μόνο η προβολή ενός προορισμού, αλλά απαιτούνται και οι αντίστοιχες υποδομές που θα μπορούν να στηρίξουν την αυξημένη επισκεψιμότητα. Όπως εξήγησε, το ζητούμενο είναι όταν προβάλλονται περιοχές όπως η Βασιλίτσα ή το Πισοδέρι, να υπάρχουν παράλληλα οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον επισκέπτη να έχει ολοκληρωμένη εμπειρία.




























