Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Παναγιώτη Ανδρεόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που αναπτύχθηκε με τον δήμαρχο Βοΐου μετά από φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο σε σπίτι στη Σιάτιστα αλλά και πόσο γρήγορα ή όχι επενέβη η Πυροσβεστική με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Σημειώνουμε ότι ο δήμος Βοΐου σε ανακοίνωσή του μετά τη φωτιά έκανε λόγο για «ελλιπή» επιχειρησιακό σχεδιασμό» και πως αυτός μπορεί να αλλάξει ανάλογα με «τις επιθυμίες συνδικαλιστών».
Ερωτηθείς ο κ. Ανδρεόπουλος εάν και κατά πόσο μπορούν οι συνδικαλιστές να αλλάζουν κατά βούληση έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής, ο ίδιος απάντησε κατηγορηματικά όχι: «Ο σχεδιασμός βγαίνει από την ηγεσία του σώματος με τις τοπικές αρχές. Οι συνδικαλιστές όταν βλέπουν κάτι αρνητικό το καταθέτουν. Η Ένωση πάντα δουλεύει με έγγραφα».
«Πρότασή μας είναι εφόσον προσληφθούν 15.000 πυροσβέστες, να υπάρχει όχημα όχι μόνο στη Σιάτιστα αλλά και στην Αιανή, στο Αμύνταιο και στο Βελβεντό», λέει με έμφαση.
Ειδικότερα για το Βόιο, ο ίδιος απάντησε πως υπάρχει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νεάπολης, με τον κ. Ανδρεόπουλο να τονίζει πως το προσωπικό που υπηρετεί εκεί αυξήθηκε μετά από πιέσεις της Ένωσης. «Ας πούμε ότι θα υπήρξε πυροσβεστικό κλιμάκιο στη Σιάτιστα ανάλογο της Νεάπολης. Αν έπιανε φωτιά στην Ασπρούλα δεν θα έκανε 15 λ. να φτάσει το πυροσβεστικό όχημα;», εκτιμώντας πως πρόθεση του δημάρχου ίσως είναι να ανοίξει ένα ακόμη πυροσβεστικό κλιμάκιο στη Σιάτιστα, ωστόσο «το χειρίζεται με εντελώς λάθος τρόπο».
«Η τοποθέτηση του δημάρχου ήταν πολύ λάθος, δεν μπορεί να κατηγορεί τους πυροσβέστες. Ζήτησε από την ηγεσία κλιμάκιο; Ας μας πει τι ενέργειες έκανε προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε διαθέσιμοι να πάμε και σε δημοτικό συμβούλιο να το συζητήσουμε. Αντίστοιχα κάναμε στο Αμύνταιο αίτημα για να γίνει κλιμάκιο», είπε χαρακτηριστικά.
Υποβαθμισμένη η Δ. Μακεδονία
Η Δ. Μακεδονία είναι υποβαθμισμένη πυροσβεστικά σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας: «Και στη Νεάπολη ζητήσαμε να γίνει πυροσβεστικός σταθμός από κλιμάκιο που είναι. Στον δήμο Βοΐου και τον δήμαρχο δώσαμε χειμερινό όχημα στη Σιάτιστα, ζητήσαμε κατάλληλες εγκαταστάσεις για το προσωπικό, αλλά το στοιβάξανε σε μια τρώγλη. Είναι δυνατόν να βάζουμε κάτω από το όχημα θερμαντικό σώμα ώστε να θερμανθεί η αντλία που παγώνει τον χειμώνα;», είπε επίσης.
Επιχειρησιακές αλλαγές
Ως προς το τι πρέπει να αλλάξει επιχειρησιακά στην περιοχή, ο ίδιος ζήτησε την ανάγκη πρόσληψης πυροσβεστών, να αναβαθμιστούν οι σταθμοί, να έρθουν νέα οχήματα, να ιδρυθούν κλιμάκια (υποχρεωτικά στο Αμύνταιο), να βγαίνουν είτε αστικά περιπολικά είτε κλιμάκια σε άλλες περιοχές κ.α..
Επίσης, το χειρότερο πρόβλημα της περιοχής είναι οι ενισχύσεις των πυροσβεστών από τη Δ. Μακεδονία σε άλλες περιοχές, είπε ο κ. Ανδρεόπουλος, λέγοντας πως ο κανονισμός λέει πως οι ενισχύσεις πρέπει να γίνεται σε όμορες περιοχές, ωστόσο λόγω κακού σχεδιασμού ή λόγω μεγάλων συμβάντων φεύγουν συνεχώς ενισχύσεις είτε λ.χ. στη Χίο, είτε πρόσφατα και στο Ξυλόκαστρο με 80 πυροσβέστες να είναι εκεί επιχειρώντας.
Ελλείψεις προσωπικού
Ο κ. Ανδρεόπουλος καταγγέλλει μεγάλες ελλείψεις σε πυροσβεστικό προσωπικό σημειώνοντας: «Υπάρχουν πάνω από 3.500 κενά, με τον μέσο όρο ηλικίας των πυροσβεστών να είναι τα 50 έτη. Η κυβέρνηση αντί να πάρει πυροσβέστες, παίρνει δασοπυροσβέστες γιατί «πουλάνε» οι δασοκομάντος. Στήνει φιέστες πριν τελειώσει η αντιπυρική περίοδος για να χειροκροτεί ο κόσμος τον υπουργό. Εμείς παραμένουμε με τις ίδιες δυνάμεις, με γερασμένα οχήματα και το τραγικότερο όλων είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωρίσει το επάγγελμα ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό».
Δυστυχώς τα αυτονόητα δεν γίνονται, καταγγέλλει, λέγοντας πως υπάρχει έλλειψη ενσυναίσθησης: «Δεν ανέβηκε κανείς με παλιό όχημα να επιχειρήσει σε βουνά και λαγκάδια, χωρίς νερό και φαγητό. Φέτος αυτό γίνεται από τον Απρίλιο», καταγγέλλει.
Δασοκομάντος
Τέλος, μιλώντας για τους δασοκομάντος και τι είναι ουσιαστικά, εξήγησε πως το Π.Σ. είναι χωρισμένο σε μόνιμο προσωπικό γενικών καθηκόντων, ειδικών καθηκόντων, πενταετούς, εποχικούς και τις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών, με τη Δυτική Μακεδονία να μην έχει ΕΜΑΚ.
«Έπρεπε να προσλάβει μόνιμους πυροσβέστες να εκπαιδευτούν και να συμβάλλουν σε όλο το χρόνο. Οι δασοκομάντος είναι μικρής ηλικίας από ειδικές δυνάμεις. Πυροσβέστες που θεωρητικά θα είναι εξειδικευμένοι σε αυτό το αντικείμενο. Το Π.Σ. έχει ανάγκη, όμως, από προσλήψεις νεαρών ατόμων και όταν περνούν τα 40 έτη να γυρίζουν σε υπηρεσίες να υπηρετούν σε αστικά συμβάντα και οι νεαροί να υπηρετούν στα δάση», σημειώνει με έμφαση, καταλήγοντας πως ο σχεδιασμός γίνεται στο «πόδι» και οι δασοκομάντος δεν είχε προβλεφθεί να επεμβαίνουν στα αστικά συμβάντα. Φέτος με την αλλαγή του κανονισμού αυτό μπορεί να γίνεται, επικουρικά.
Στην περιοχή μας υπάρχουν 33 δασοκομάντος, που χωρίζονται σε βάρδιες των 10 ατόμων, από τους οποίους οι 7 επιχειρούν με βάση άδειες – ρεπό και 1 να είναι στο τηλέφωνο, 1 οδηγός και 5 να επιχειρούν, με τον κ. Ανδρεόπουλο να καταλήγει πως πρέπει να υπάρχει ένας σοβαρός σχεδιασμός με ορίζοντα 20ετίας», κατέληξε.