Οι λοιμώξεις από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ο χρόνος επώασης για τα οξυτενή κονδυλώματα είναι από λίγες εβδομάδες έως αρκετούς μήνες και είναι ιδιαίτερα λοιμογόνος.
Υπάρχουν πάνω από 20 τύποι HPV οι οποίοι μπορεί να μολύνουν τα γεννητικά όργανα και κάποιοι από αυτούς (16, 18, 31, 33) σχετίζονται με δυσπλασία γεννητικών οργάνων και καρκίνο.
Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω σεξουαλικής επαφής (γεννητικής, στοματογεννητικής, πρωκτογεννητικής). Κατά τον τοκετό, οι μητέρες με πρωκτογεννητικά κονδυλώματα μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στο νεογνό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση εξωτερικών κονδυλωμάτων στο βρέφος.
Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου λαμβανομένου υπ ‘ όψιν ότι ο HPV είναι ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας στην παθογένεια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς θ’ αναπτύξουν κονδυλώματα μέσα σε 2-3 μήνες από την μόλυνση. Αυτόματη υποστροφή συμβαίνει πολύ σπάνια αλλά η υποκλινική λοίμωξη μπορεί να παραμείνει εφ’ όρου ζωης και οι υποτροπές είναι πολύ συχνές.
Δεν υπάρχει θεραπεία που να εκριζώνει τον HPV, στόχος της είναι η αφαίρεση των κονδυλωμάτων και η βελτίωση των συμπτωμάτων. Για την θεραπευτική αντιμετώπιση των βλαβών υπάρχουν οι εξης θεραπείες: τοπικές ουσίες (ποδοφυλλίνη, τριχλωρικό οξύ), χειρουργικές μέθοδοι (διαθερμοπηξία, κρυοθεραπεία, laser).
Γεώργιος Καζαντζής
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος