Παράγει 2.500.000 τόνους λιγνίτη ετησίως
Το λιγνιτωρυχείο Λακκιάς ενεργοποίησε η Διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες σε λιγνίτη του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά την μεγάλη κατολίσθηση και τις τεράστιες ζημιές του ομώνυμου ορυχείου στις 10 Ιουνίου 2017.
Η λειτουργία του λιγνιτωρυχείου Λακκιάς είχε ξεκινήσει πριν από δέκα χρόνια, αλλά κάποια στιγμή διακόπηκε η εξόρυξη, καθώς μειώθηκαν οι ανάγκες σε λιγνίτη, ενώ συγχρόνως κρίθηκε ασύμφορο, λόγω του φτωχού κοιτάσματος και της δυσμενούς σχέσης εκμετάλλευσης. Μετά την κατολίσθηση στο Αμύνταιο που κάλυψε μεγάλο μέρος του ορυχείου και προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και μπροστά στην αδυναμία ομαλής τροφοδότησης του ΑΗΣ Αμυνταίου, η διοίκηση του ΛΚΔΜ έκρινε ότι το λιγνιτωρυχείο Λακκιάς μπορεί να παίξει συμπληρωματικό ρόλο στην τροφοδοσία του σταθμού, οπότε αποφασίστηκε να ξαναλειτουργήσει παράλληλα με το ορυχείο Αμυνταίου. Μάλιστα, επισπεύτηκε η διαδικασία και δύο – τρεις εβδομάδες μετά την κατολίσθηση, ξεκίνησε πάλι η εξόρυξη λιγνίτη στη Λακκιά.
Πλέον, το εν λόγω ορυχείο λειτουργεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και οι ποσότητες του λιγνίτη που εξορύσσει, μαζί με τον εξορυσσόμενο λιγνίτη του ορυχείου Αμυνταίου, ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες του σταθμού του Αμυνταίου. Να σημειωθεί ότι τα δύο ορυχεία παράγουν συνολικά 5.000.000 τόνους λιγνίτη ετησίως, με την παραγωγή να είναι ισόποση, δηλαδή Λακκιά και Αμύνταιο παράγουν και διαθέτουν στον σταθμό από 2.500.000 τόνους.
Το ορυχείο της Λακκιάς δουλεύει αποκλειστικά με εργολάβους και η μεταφορά λιγνίτη γίνεται με εργολαβικά φορτηγά. Η Διοίκηση του ΛΚΔΜ εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη λειτουργία του και την προσφορά του στο σύστημα, οπότε η εξόρυξη θα συνεχιστεί. Με εργολάβους επίσης λειτουργεί και το ορυχείο Αμυνταίου μετά την κατολίσθηση, όμως εκεί υπάρχει ένας ταινιόδρομος που μεταφέρει λιγνίτη στον ΑΗΣ, αλλά κυρίως η μεταφορά λιγνίτη γίνεται με φορτηγά των εργολάβων.
Μετά την κατολίσθηση αρκετοί εργαζόμενοι του ορυχείου Αμυνταίου μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσιακές μονάδες του ΛΚΔΜ. Σήμερα έχουν μείνει 340 άτομα, εκ των οποίων τα 45 απασχολούνται στην αυλή λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης. Η προοπτική είναι να μετακινηθούν σε άλλα ορυχεία ακόμη 100 άτομα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η θέση του διευθυντή του ορυχείου Αμυνταίου παραμένει κενή. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μήνες ο ορυχειάρχης Οδυσσέας Σούλης, μετακινήθηκε στο Νότιο Πεδίο και ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή, στη θέση του Κώστα Θεοδωρίδη που μετατέθηκε σε κεντρική υπηρεσία της ΔΕΗ. Στο μεταξύ προκηρύχτηκε η θέση του διευθυντή του Ορυχείου Αμυνταίου, αλλά οι ρυθμοί της διαδικασίας είναι αργοί και δεν βγήκε ακόμη «λευκός καπνός» για τον νέο διευθυντή. Στο μεταβατικό αυτό στάδιο, προσωρινά καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή του Ορυχείου Αμυνταίου, ασκεί ο Ιορδάνης Κοσμίδης.