Το θέμα του Ξινού Νερού έφερε ένταση με τον …καλησπέρα στο δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα. Η έγκριση των αποτελεσμάτων χρήσης της εταιρείας πέρασε κατά πλειοψηφία. Επίσης, κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. τάχθηκε υπέρ της μη έγκρισης της συνολικής διαχείρισης του ΔΣ .
Η δημοτική αρχή ζήτησε παροχή οδηγιών ψήφου στον δήμαρχο, Άνθιμο Μπιτάκη, για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ, αλλά και σε δεύτερο θέμα την έγκριση νομικών ενεργειών ως προς την άσκηση της υπ’ αριθμ. Ε2304/2020 αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ και τη Διαπίστωση έλλειψης αναγκαίων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύναψη συμβάσεων της Ξινό Νερό ΟΤΑ ΑΕ με την ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΑΕ.
Επί της ουσίας, ο Δήμαρχος Αμυνταίου, αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να ακυρώσει την απόφαση 3/2020 της Επιτροπής Αρθρου 152, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή της εταιρείας «Ι. Ιωσηφίδης Ανώνυμη Εταιρεία Εμφιαλώσεως και Εμπορίας Φυσικού Μεταλλικού Ξινού Νερού». Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία εκδόθηκε στα τέλη Μαρτίου, επί της ουσίας έθετε και πάλι σε ισχύ της απόφαση της ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ ΜΑΕ στα τέλη του 2019 για την απευθείας σύναψη σύμβασης αποκλειστικής αντιπροσωπείας, εµπορίας και διάθεσης των προϊόντων της µε την εταιρεία µε του Μάκη Ιωσηφίδη.
Με την έναρξη της συνεδρίασης διαβάστηκε επιστολή αποχής της Διαμάντως Κρητικού που έκανε λόγο για «αδιέξοδη δικαστική διαμάχη». Επίσης, διαβάστηκε επιστολή των δημοτικών συμβούλων (Αντωνιάδης, Γεωργού, Τσαχειρίδης, Τόμου, Κίρκου, οι οποίοι ζητούσαν να αποσυρθούν τα δύο θέματα), αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «…Η ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ μπορεί να προβαίνει σε κάθε ενέργεια, όπως η συμμετοχή της σε ομοειδείς επιχειρήσεις. Καθορίζει τιμολογιακή πολιτική κ.ο.κ. Η ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ δεν αποτελεί ΝΠΔΔ αλλά ανώνυμη εταιρεία. Εμείς δεν έχουμε γνώσεις και δεδομένα για να λαμβάνουμε αποφάσεις. Αναρμοδίως και παρανόμως εισάγονται προς συζήτηση τα θέματα. Το ΔΣ είναι αναρμόδιο, οι όποιες αποφάσεις θα είναι άκυρες, παράνομες και εκθέτουν σε κίνδυνο δικαστικής – νομικής εμπλοκής….». Αυτή η επιστολή έφερε εντάσεις μεταξύ του προέδρου και του κ. Γεωργού, με τον πρόεδρο να του λέει πως αν συνεχιστούν οι εντάσεις θα πρέπει να βγει από την αίθουσα.
Σφοδρή κριτική
«Ο δήμαρχος ψάχνει συνενόχους;», είπε στην ερώτησή του ο κ. Γεωργού, λέγοντας προς τον δήμαρχο «Δεν συγχωρείστε». Έκανε λόγο για «απόφαση έκτρωμα», λέγοντας πως οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι αναρμόδιοι και η όποια απόφαση είναι παράνομη.
Ακολούθησαν αντεγκλήσεις ως προς την αποκλειστική διανομή του προϊόντος με τον δήμαρχο να παραθέτει πληροφορίες για τα πεπραγμένα της εταιρείας και αναρωτώμενος βάση ποιας πιστοληπτικής ικανότητας προχώρησαν σε συμβάσεις με την εταιρεία, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που ήταν «εις βάρος» της επιχείρησης. «Δώσατε πλαφόν εκατομμυρίων σε έναν άνθρωπο σχεδόν μηδενικό τζίρο με δωδεκάμηνη πίστωση», είπε ο κ. Μπιτάκης.
Ακολούθησαν πολλές αντεγκλήσεις και εντάσεις μεταξύ του κ. Γεωργού και του προέδρου του ΔΣ, με τον πρόεδρο να λέει πως θα φωνάξει την αστυνομία να τον βγάλει έξω και τον κ. Γεωργού να αποχωρεί με αιχμές για «αντιδημοκρατική διαδικασία». Ακολούθησε διακοπή της συνεδρίασης για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία
Μέλημα όλων πρέπει να είναι η συνέχιση της εταιρείας, προσέθεσε λίγο αργότερα ο κ. Κατρατζής, φέρνοντας στο τραπέζι το θέμα της νέας μονάδας, κάνοντας μάλιστα, λόγο για προσπάθεια «στραγγαλισμού της επιχείρησης», με τις δύο επίμαχες συμβάσεις για τις οποίες έγινε λόγος. Τόνισε, δε, ότι βάσει σύμβασης τα έσοδα από τις παραγγελίες πληρώνονταν στην Ιωσηφίδης, τη στιγμή που τα μεταφορικά τα πλήρωνε η δημοτική επιχείρηση. «Ποια ιδιωτική επιχείρηση θα υπέγραφε τέτοιου είδους σύμβαση χωρίς καμία εγγυητική επιστολή;», αναρωτήθηκε ο λογιστής. «Οι μετοχές του 23% που χαρίζει η «Ιωσηφίδης» στην μετοχική είναι μηδέν εις το πηλίκο», προσέθεσε.
Ποιο είναι το κέρδος του δήμου από την εταιρεία αλλά και ποιο είναι το παιχνίδι που παίζουν ιδιώτες σε δημοτική περιουσία, είναι ερωτήματα έθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας την εισήγηση του Δημάρχου, ενώ καταψήφισε και η παράταξη του κ. Γρομπανόπουλου. Η παράταξη Θεοδωρίδη τάχθηκε υπέρ ελέγχου της εταιρείας, ενώ τόνισε πως επί θητείας του δεν έγινε κακή διαχείριση.
Ο Άνθιμος Μπιτάκης, επεσήμανε πως θα κερδηθούν όλα τα δικαστήρια γιατί υπάρχουν δεδικασμένα. «Το ΔΣ –σ.σ. εννοεί την εταιρεία- μπορεί να είχε την ευθύνη, αλλά δεν είχε τι γνώση τι υπέγραφαν», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του. «Τόσες τροποποιήσεις κάνατε του καταστατικού, γιατί δεν προβλέψατε τα κέρδη της μονομετοχικής να πηγαίνουν στον μέτοχο;», ρώτησε τον κ. Θεοδωρίδη .
«Καλείστε να ψηφίσετε αν τα νούμερα, αποτυπώνονται σωστά», κάλεσε το σώμα, και εισηγήθηκε την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για το ’19, ώστε να πάει ο εκπρόσωπος του μετόχου στη ΓΣ με την έγκριση αποτελεσμάτων χρήσης. Στην ψηφοφορία για το πρώτο θέμα της ΓΣ της εταιρείας τάχθηκαν 16 υπέρ και 7 κατά.
Όπως είπε ο κ. Μπιτάκης προσέφυγε στο ΣτΕ για το δημόσιο συμφέρον της Δημοτικής Επιχείρησης, αλλά δύο συμβάσεις είναι στα δικαστήρια και ο δήμος της έχει καταγγείλει ως καταχρηστικές, με ευθύνη της αντιδίκου εταιρείας.
«Το σώμα, καλέστηκε να πει, αν όλα έγιναν καλώς, να πάω στη ΓΣ και να πει όλα έγιναν καλώς και στο δικαστήριο αύριο να πάω να πυροβολήσω τα πόδια μου», είπε δεικτικά ο κ. Μπιτάκης, λέγοντας πως αυτό θα ήταν οξύμωρο, μπροστά στη μάχη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο κ. Μπιτάκης διάβασε εισηγήσεις νομικών, λέγοντας πως όλα κατατείνουν ως προς το «να κρατήσουν επιφυλάξεις για τη μη έγκριση της διαχείρισης για να μπορεί το ΔΣ να προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρείας στα δικαστήρια, στα οποία μας σέρνει η αντίθετη πλευρά», όπως είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Θεοδωρίδης είπε πως τα μέλη του ΔΣ δεν έπρεπε να γνωρίζουν τους όρους του συμφωνητικού που υπέγραψαν και απλά τους δόθηκε ο κατάλογος, για αυτό και καταψήφισαν έκτοτε να καταψηφίζουν τις αποφάσεις του ΔΣ. «Υπάρχει ανάγκη ελέγχου , έστω και αν αυτός πρέπει να γίνει με το να φτάσουμε στο σημείο να δούμε τι αποφάσεις λήφθηκαν στο σύνολό τους και να δούμε αν ήταν σύννομες ή όχι», συναινώντας με την πρόταση του δημάρχου. Ο κ. Ελευθεριάδης (ΚΚΕ) καταψήφισε.
Υπέρ της μη έγκρισης της συνολικής διαχείρισης του ΔΣ τάχθηκαν 19 υπέρ, 3 κατά και ένα «παρών».
Εισήγηση του κ. Μπιτάκη ήταν, έπειτα, τα κέρδη της εταιρείας να μην πάνε σε μερίσματα αλλά να παραμείνουν στο ταμείο της επιχείρησης. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με 6 κατά.