Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την επιτρεπόμενη χρήση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας από τους τυφλούς, τους αμβλύωπες και άλλα άτομα με πρόβλημα ανάγνωσης εντύπων .
Αρχικά επεσήμανε την ύπαρξη μελετών ήδη από το 2017 για τη συνύπαρξη των αρχαίων με το Μετρό στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες είχε προηγουμένως αμφισβητήσει η αρμόδια Υπουργός, ως ανυπόγραφες, παρόλο που μόλις λίγες ώρες πριν είχαν παρουσιαστεί εκ νέου στο ΑΠΘ από τους μελετητές τους. Έπειτα, αναφέρθηκε σε ορισμένες θετικές διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας, ενώ παράλληλα, επέκρινε την πλημμελή ενσωμάτωση της από το κατατιθέμενο κείμενο του ΥΠ.ΠΟ.Α., μιας και με τις διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν περιορίζεται το εύρος και το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στη γνώση και να μεριμνήσουμε ώστε οποιαδήποτε σχετική δαπάνη στην περίπτωση ανθρώπων με αναπηρία να καλύπτεται από το κράτος. Κατά συνέπεια, ο τρόπος ενσωμάτωσης της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο αποτελεί μόνο ένα μικρό βήμα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναγνωστικές αναπηρίες σε βιβλία και άλλο έντυπο υλικό.»
Στη συνέχεια, επέκρινε την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, να αφαιρέσει από τους συνοδούς των Ατόμων με Αναπηρία με ποσοστό από 50-80 % το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που δημιουργεί περαιτέρω συνθήκες αποκλεισμού για τα ΑμεΑ.
Κλείνοντας, κατέληξε: «Εύχομαι στο μέλλον να υπάρξουν γενναίες νομοθετικές, κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα υπερασπίζονται και δεν θα συρρικνώνουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ και άλλων ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων μέσα από τη διαρκή απονομοθέτηση των κεκτημένων τους χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Μια πρακτική, στην οποία δυστυχώς στη χώρα μας πρωτοστατούν σήμερα ιδίως τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού».