Χαρούμενη και γελαστή, η ομάδα των οκτώ φίλων και συμπολιτών, αντικρίζει το φωτογραφικό φακό για την πρώτη (μετά από 40 ημέρες σκληρής εκπαίδευσης) δημόσια εμφάνιση και έξοδό της με την τιμημένη στολή του Έλληνα φαντάρου.
Στην Κόρινθο, όπως είναι γνωστό στους παλιούς, παρουσιάζονταν οι στρατεύσιμοι, που προορίζονταν για έφεδροι αξιωματικοί.
Στο κέντρο της Κορίνθου γίνονταν η βασική στρατιωτική εκπαίδευση των υποψηφίων εφέδρων αξιωματικών και στη συνέχεια η επιλογή (λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων) αυτών που θα συνέχιζαν την εκπαίδευσή τους ως έφεδροι αξιωματικοί, στις αντίστοιχες σχολές των όπλων του στρατεύματος.
Η Στράτευση για τον κάθε νέο (της εποχής εκείνης) αποτελούσε τιμή και καμάρι για τον ίδιο και την οικογένειά του και περίμεναν με χαρά τη στράτευσή τους, παρά τις δύσκολές συνθήκες διαβίωσης της εποχής.
Άλλωστε, την εποχή εκείνη, τα κέντρα εκπαίδευσης, οι σχολές αξιωματικών -υπαξιωματικών και οι στρατιωτικές μονάδες, αποτελούσαν τα καλλίτερα φροντιστήρια εμπέδωσης της πειθαρχίας, της αλληλοβοήθειας, του αλληλοσεβασμού και της δημιουργίας πραγματικής φιλίας, που η διάρκειά της έφτανε, πολλές φορές, μέχρι και το τέλος της ζωής τους.
Το σχολείο αυτό που λέγονταν “ΣΤΡΑΤΟΣ” ήταν το μεταβατικό στάδιο του έφηβου νέου σε ώριμο άνδρα.
Στη φώτο μας, γονατιστοί από αριστερά, ο Χρυσοστομίδης Νίκος (από Μηλοχώρι) και ο Καζαντζίδης Λάζαρος (από Πτολεμαϊδα).
Ορθιοι, από αριστερά, X;, ο Κοτζαγιώργης Παναγιώτης (από Πτολεμαϊδα), ο Σημαιοφορίδης Τάκης (από Πτολεμαϊδα), ο Παπάνας Ηλίας-Αχιλλέας (από Πτολεμαϊδα), ο Παπαμάρκου Ηλίας (από Πτολεμαϊδα) και ο Μελανοφρύδης Κίμων (από Πτολεμαϊδα).