Τις βασικές προτεραιότητες και διεκδικήσεις της αυτοδιοίκησης για το επόμενο διάστημα, περιγράφει το κείμενο συμπερασμάτων του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στο Βόλο με τη συμμετοχή 1800 συνέδρων και παρατηρητών.
Η αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, μπαίνοντας και σταδιακά και με μια χρονιά όπου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τις νέες δημοτικές αρχές, αντιμετωπίζει μια σειρά κρίσεων, με κορυφαίο το ενεργειακό, ζητώντας λύσεις και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος.
Θέματα όπως ο καταμερισμός των ΚΑΠ, το τέλος ταφής απορριμμάτων, η διαχείριση των αδέσποτων, η ενεργειακή αυτονομία, η καταστατική θέση των αιρετών, η επόμενη μέρα των ΔΕΥΑ που αναζητούν ίση μεταχείριση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και μια σειρά άλλων ζητημάτων, περιγράφονται στο κείμενο συμπερασμάτων του συνεδρίου.
Η ΚΕΔΕ παρουσίασε για πρώτη φορά ένα νέο, διαφανές, δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο κατανομής των ΚΑΠ», όπως το ονομάζει, μοντέλο το οποίο απαντά στις ανάγκες των δήμων για τις επόμενες δεκαετίες, αντιμετωπίζει με ισότιμο τρόπο δήμους με τα ίδια χαρακτηριστικά, διασφαλίζει ότι κανένας δήμος δεν θα εισπράττει μελλοντικά λιγότερα χρήματα από όσα εισπράττει σήμερα, ενώ στηρίζει στην πράξη τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, αποτελώντας ουσιαστικό εργαλείο ενίσχυσης της πολιτικής συνοχής.
Το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί από 1-1-2024, αφού οριστικοποιηθεί από τις νέες αιρετές διοικήσεις που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, με απαραίτητη προϋπόθεση την ενίσχυση των ΚΑΠ, κατά τουλάχιστον 15% όπως ήδη υπήρξε δέσμευση στο προηγούμενο συνέδριο.
Στις προτεραιότητές της αυτοδιοίκησης είναι
- Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού προσωπικού της.
- ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις τους και να παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες.
- άμεση προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρηματοδότηση των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων, μαζί με καινοτόμα μοντέλα αποθήκευσης της ενέργειας
- νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του κράτους, με ανακατανομή και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.
- άμεση ενίσχυση των Δήμων, με νέο προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες αρμοδιότητές τους.
- περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού , μέσα από τη προώθηση του μοντέλου λειτουργίας των “έξυπνων πόλεων”.
- προώθηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, της διαλογής στην πηγή και της βιώσιμης κινητικότητας, ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
- αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, καθώς και την αναστολή για το 2023 στην επιβολή του τέλους ταφής.
- αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, παιδείας, υγείας και πολιτικής προστασίας.