Τις τελευταίες μέρες δύο νέες εξελίξεις έχουν προστεθεί στην εξίσωση και συνυπολογίζονται με νέο πολιτικό αλγόριθμο στο μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τον χρόνο των εκλογών. Με την σειρά που προέκυψαν, η πρώτη είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από τις επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή και η δεύτερη είναι η καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία.
Κάποιοι επιμένουν ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού δεν έχει φύγει η σκέψη να στηθούν οι κάλπες τον Μάιο ή αλλιώς μετά το ορόσημο του Πάσχα ενώ άλλοι κομματικοί παράγοντες θεωρούν δεδομένο ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 9 Απριλίου.
Το σίγουρο είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Dnews, ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο χρόνος δεν δουλεύει εις βάρος της κυβέρνησης το αντίθετο μάλιστα. Επίσης ουδέν ασφαλέστερον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ότι τα νομοθετήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον από την σκοπιά της επιμονής στην αποχή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Με άλλα λόγια στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση ώστε να μην ψηφίσει κάποια από αυτά που θεωρούνται εμβληματικά. Υπό αυτή την έννοια , ο χρόνος εκτιμάται ότι είναι σύμμαχος της κυβέρνησης και άρα οι εκλογές θα μπορούσαν να πάνε πιο πίσω. Όχι όμως πέραν του Μαΐου, το σενάριο αυτό έχει αποκλειστεί οριστικά.
Η Τουρκία
Στο μέγαρο Μαξίμου έχουν κάνει την πρώτη πολιτική ανάλυση για τις τραγικές επιπτώσεις του σεισμού στην Τουρκία. Σε ότι αφορά στα γεγονότα, πιστεύουν ότι το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα και σε επίπεδο κρατικής διαχείρισης θα βασανίζει την γειτονική χώρα για πολύ καιρό ακόμα.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι μετά βεβαιότητας ο Ερντογάν θα αναγκαστεί σύντομα να ανακοινώσει την μετατόπιση των εκλογών προς τα πίσω για να δει πως μπορεί να προχωρήσει σε πολιτική διαχείριση του προβλήματος.
«Οι καταστροφές αυτές δεν αφήνουν ανηπερρέαστες τις πολιτικές εξελίξεις» εξηγεί γνώστης των συζητήσεων στο μέγαρο Μαξίμου ο οποίος εκτιμά ότι μέχρι να διεξαχθούν «η προσοχή του Ερντογάν θα είναι στραμμένη στην διαχείριση της κρίσης».
Οι κορβέτες
Τούτων δοθέντων αν κανείς υπολόγιζε την συμπεριφορά των Τούρκων- εξαιρετικά επικίνδυνη το τελευταίο διάστημα ως τους σεισμούς- και η επιρροή τους στις ελληνικές κάλπες – ίσως να και να είχε σχέση με τον χρόνο των ελληνικών εκλογών.
Το στοιχείο αυτό πιά εκλείπει. Και μάλιστα οδηγεί την κυβέρνηση στην συνέχιση του σχεδιασμού του αμυντικού εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας. Στα μέσα Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφτεί την Λοριάν της Γαλλίας όπου χτίζεται η πρώτη φρεγάτα τύπου Belharra που αναμένεται να παραδοθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η πρόταση των Γάλλων να προμηθευτεί η χώρα μας και σύγχρονες κορβέτες είναι στο τραπέζι και το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί. Αυτό σε πολιτικό επίπεδο δείχνει μία σαφή υπεροχή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και ενισχύει τι αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες κάτι που είναι ένας βασικός δείκτης στο πολιτικό βαρόμετρο και ιδιαίτερα στον δρόμο προς τις κάλπες.
Έτσι, από τα παραπάνω φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδο, με την εικόνα ότι ο «νταής» Ερντογάν έχει τώρα άλλα προβλήματα να λύσει, τόσο σημαντικά που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα το πολιτικό του μέλλον.
Το επόμενο διάστημα ο Κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει τα όλα τα δεδομένα και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
Αν και κάποιοι έμπειροι στο πολιτικό σκάκι επιμένουν ότι οι «χρησμοί» και οι «σκέψεις» που μεταφέρονται και εκτός Μαξίμου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία μπλόφα του πρωθυπουργού για να δημιουργεί θολούρα στο μυαλό και τα σχέδια των πολιτικών του αντιπάλων.
Πηγή: dikaiologitika.gr