Δεν σταματά ο χορός των ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης: Έπειτα από την ισχυρότερη μέχρι σήμερα δόνηση των 5,2 ρίχτερ στις 21:09, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ακόμη έξι σεισμικές δονήσεις άνω των 4 ρίχτερ το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30.
«Συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς όλων των μεγεθών», ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ο Ευθύμης Λέκκας. «Όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονή σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια».
Αντίθετη άποψη εξέφρασε, ωστόσο, λίγο αργότερα ο Βασίλης Καραστάθης: «Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου», υποστήριξε. «Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» το φαινόμενο.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, έκανε λόγο για «σταθεροποίηση» του ρυθμού της σεισμικής δραστηριότητας, διευκρινίζοντας πάντως πως ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ δεν αλλάζει την εικόνα. «Αυτό το γεγονός εντάσσεται στα πλαίσια της σμηνοσειράς και το ίδιο θα ίσχυε και με έναν σεισμό 5,4 ρίχτερ».
«Πρέπει να ανέβει κοντά στα 6 ρίχτερ ο σεισμός», τονίζει και ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου.
Live εικόνα από το Associated Press
Παπαζάχος: Κανένα σενάριο για έκρηξη του ηφαιστείου
«Είναι γνωστό ότι οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν κάποια αυξημένη υδροθερμική ροή στα ηφαίστεια», ανέφερε νωρίτερα ο Κώστας Παπαζάχος.
«Η Μήλος για παράδειγμα, τον 4ο αιώνα είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους γιατί υπήρχαν έντονα τέτοια φαινόμενα πάνω στο νησί και σε πολλές περιπτώσεις που γίνονται σεισμοί τα ηφαίστεια εμφανίζουν αυξημένες ροές στα υδροθερμικά πεδία. Άλλο όμως, αυτό και άλλο η έκρηξη (…)».
Και συμπλήρωσε:
«Δεν υπάρχει λοιπόν, το σενάριο για έκρηξη λόγω του σεισμού (…). Σενάρια λοιπόν, επιτρέψτε μου, τύπου Χόλιγουντ ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας (…). Πρέπει να βασιζόμαστε στα στοιχεία που έχουμε και όχι σε στοιχεία και σε υποθέσεις που κάνει κανένας υποκειμενικά από το μυαλό του. Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς μεταξύ 4 και 5 και θα συνεχίσουμε έτσι και το επόμενο διάστημα (…)».
Συνολάκης: «Ίσως μάγμα προχωράει μέσα στη Γη»
Σχολιάζοντας τα επίκεντρα των σεισμών, που είναι κοντά στην Άνυδρο, ο Κώστας Συνολάκης ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ηφαιστειολόγοι – τουλάχιστον στο εξωτερικό – έχουν αρχίσει να σκέφτονται ότι ίσως μάγμα έχει αρχίσει να προχωράει μέσα στη Γη, προς τα ανατολικά.
«Δεν σημαίνει αυτό ότι μπορεί να γίνει μία μεγάλη έκρηξη», ξεκαθάρισε πάντως, καθώς «ξέρουμε ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 17.000 χρόνια».
«Είμαστε σε ένα ιδιαίτερα άχαρο σημείο γιατί δεν μπορούμε ακόμα να προσδιορίσουμε ούτε πόσο θα κρατήσει το σεισμικό σμήνος ούτε ακριβώς από πού προέρχεται», υποστήριξε παράλληλα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για τεκτονικούς σεισμούς ή σεισμούς που έχουν προκληθεί από το ηφαίστειο.