Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην επιχειρηματική κοινότητα της Π.Ε. Φλώρινας, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου της ΠΕ Φλώρινας στις 12 Ιανουαρίου 2021 και συμμετείχαν οι βουλευτές κ. Γιάννης Αντωνιάδης (διαδικτυακά) και Πέτη Πέρκα, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Κιοσές, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου κ. Ιορδάνης Μπάντης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Θωμάς Ταλίδης και εκπρόσωποι επαγγελματικών σωματείων της ΠΕ Φλώρινας.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας ενημέρωσε τους παρισταμένους για τα μέτρα που έλαβε ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα, στο μέτρο των οικονομικών του δυνατοτήτων, για την ανακούφιση των επαγγελματιών και κατέθεσε προτάσεις.
Συγκεκριμένα είπε:
«Τους τελευταίους μήνες η περιοχή μας διέρχεται από μια παρατεταμένη ύφεση λόγω της απολιγνιτοποίησης και της πανδημίας, με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Βιώνουμε συνθήκες απίστευτες και η ανησυχία όλων μας είναι πολύ μεγάλη, διότι πρόκειται για θέματα που δεν γνωρίζουμε την εξέλιξή τους.
Η περιοχή μας αντιμετωπίζει εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας, γήρανσης, μετανάστευσης, ανταγωνιστικότητας και χαμηλής επιχειρηματικότητας.
Με δεδομένους τους «κραδασμούς» από την απολιγνιτοποίηση, είναι προφανές ότι, λόγω της χειμάζουσας οικονομικής κατάστασης, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει νέους «κραδασμούς» λόγω της πανδημίας.
Το υφεσιακό σοκ στο παραγωγικό σύστημα και στην απασχόληση προκαλεί σοβαρούς τριγμούς συνοχής στον κοινωνικό ιστό του Δήμου μας.
Η Δημοτική αρχή παρακολουθώντας τις εξελίξεις και παραμένοντας σε πλήρη ετοιμότητα, στάθηκε δίπλα στους συνδημότες της προσαρμόζοντας τις δράσεις της στις ανάγκες τους και λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και εξυπηρέτησης τους. Με αιχμή τις δράσεις προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας από τη δική τους, λιγότερο ευνοϊκή θέση.
Τα μέτρα που έχει λάβει από την εμφάνιση της πανδημίας, και ισχύουν μέχρι σήμερα, σε σχέση με την επιχειρηματικότητα είναι:
- Απαλλαγή πληρωμής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, (τώρα υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για να υλοποιηθεί, σε συνεργασία με ΔΕΗ)
- Αναστολή πληρωμής μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων και απαλλαγή για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί,
- Αναστολή πληρωμής των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων, και απαλλαγή για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί,
- Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων,
- Αναστολή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης,
- Αναστολή καταβολής μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και απαλλαγή για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί ,
- Αναστολή καταβολής δόσεων, χρεών, που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
- Αναστολή καταβολής οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί,
- Απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συνδρομής, όλων των αθλητικών σωματείων και συλλόγων που χρησιμοποιούν δημοτικούς χώρους,
- Ψηφιοποίηση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου προκειμένου να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής και την γραφειοκρατία για την καλύτερη εξυπηρέτηση δημοτών και επιχειρήσεων.
Με στόχο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της ακριτικής μας περιοχής και την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, οι προτάσεις, της Δημοτικής αρχής, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο, είναι:
- Αναπλήρωση του τζίρου που έχασαν οι επιχειρήσεις με οικονομική ενίσχυση που θα υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους.
- Οι επιστρεπτέες προκαταβολές στην ΠΕ Φλώρινας λόγω και της απολιγνιτοποίησης να είναι στο 100%, καθώς και μείωση του πλαφόν δικαιώματος από 10.000 σε 5.000 ευρώ.
- Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης προς χρηματοδότησηγια το σύνολο των επιχειρήσεων που επλήγησαν, δηλαδή και των επιχειρήσεων που δε διαθέτουν προηγούμενα οικονομικά στοιχεία.
- Αναστολή πληρωμής των επιχειρηματικών δανείων και η πλήρης απαλλαγή τους από τους τόκους.
- Ρύθμιση πληρωμής των επιταγών των επιχειρήσεων με παραχώρηση ισόποσου κεφαλαίου κίνησης και επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο τουλάχιστον χρόνια με εγγύηση του 80% από το κράτος.
- Ρύθμιση σε βάθος δεκαετίας των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε Δήμους, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, εφορία, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, χωρίς προσαυξήσεις.
- Επιδότηση των εργασιακών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε βάθος τριετίας.
Η όποια δημοσιονομική επιβάρυνση προκύπτει από τα παραπάνω θα μπορεί να δοθεί από το ευρωπαϊκό πακέτο των 32 δις για την αναθέρμανση της οικονομίας μετά την πανδημία.
Η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων και η παρατεταμένη νομισματική χαλάρωση από την μεριά της Ε.Ε. βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η τωρινή κρίση κατέδειξε τη σημασία που έχει για την οικονομία μας η έννοια της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, κάτι που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τοπικών μας προϊόντων και πρέπει να βασιστούμε σε αυτή, ώστε να βγούμε γρηγορότερα από την ύφεση.
Σήμερα, αναζητούνται επειγόντως λύσεις άμεσης εφαρμογής για να αποφευχθεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής, και η «απονεύρωση» της κοινωνίας από το πλέον δυναμικό της τμήμα, τους νέους ανθρώπους.
Η γνώση που αποκτήσαμε στα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας πρέπει να αξιοποιηθεί, για να προχωρήσουμε μπροστά.
Με σοβαρό σχεδιασμό, μεθοδικότητα στην εφαρμογή και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε κεντρικό επίπεδο, μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα με μεγαλύτερη σιγουριά και περισσότερη αισιοδοξία».