Εισαγωγή
Η μόδα αποτελούσε ανέκαθεν μια αντανάκλαση των υπαρχουσών κοινωνικών αξιών, των οικονομικών συνθηκών, αλλά και των πολιτιστικών επιρροών. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχουν εμφανιστεί άπειρες τάσεις της μόδας που πολλές μάς φαίνονται παράξενες και ίσως και εξωφρενικές με τα σημερινά δεδομένα. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο περίεργες τάσεις της μόδας από διάφορες εποχές και την αλληλεπίδραση που είχαν με το κοινωνικό και πολιτιστικό τοπίο της εποχής τους.
Αρχαιότητα: Lotus Feet of China
Μια από τις πιο ασυνήθιστες και «σκληρές» τάσεις της μόδας στην ιστορία μας έρχεται από την Κίνα και είναι η πρακτική του δεσίματος των ποδιών. Χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, το δέσιμο των ποδιών περιελάμβανε το σφιχτό τύλιγμα των ποδιών των νεαρών κοριτσιών για να τα εμποδίσει να μεγαλώσουν. Τα ιδανικά “πόδια λωτού” είχαν μήκος μόλις τρεις ίντσες και σήμαιναν ομορφιά, κύρος και κομψότητα. Παρά τον βασανιστικό πόνο και τα προβλήματα υγείας, η τάση αυτή διατηρήθηκε για πάνω από χίλια χρόνια, αποδεικνύοντας περίτρανα δυστυχώς τα όρια στα οποία φτάνουν οι άνθρωποι για να συμμορφωθούν με τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς της εκάστοτε εποχής.
Αναγέννηση: Η τρέλα του Codpiece
Τον 15ο και 16ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι άνδρες φορούσαν codpieces, ένα ιδιόμορφο ένδυμα σχεδιασμένο να καλύπτει και να τονίζει την περιοχή της βουβωνικής χώρας. Αρχικά, τα codpieces εξυπηρετούσαν έναν πρακτικό σκοπό. Ωστόσο, γρήγορα εξελίχθηκαν σε υπερβολικές και περίτεχνες δηλώσεις μόδας, συχνά παραγεμισμένες και διακοσμημένες για να τραβήξουν την προσοχή. Αυτή η περίεργη τάση ήταν μια απόδειξη της εποχής για τον ανδρισμό και την αρρενωπότητα κάποιου.
18ος αιώνας: Το χτένισμα του Πουφ
Η άνοδος του χτενίσματος πουφ ήρθε τον 18ο αιώνα και ήταν ένα στυλ που κυριαρχούσε μεταξύ των γυναικών στη Γαλλία. Έγινε διάσημο από τη Μαρία Αντουανέτα. Το πουφ ήταν ουσιαστικά ένα πανύψηλο και περίτεχνο χτένισμα με στολίδια από φτερά, λουλούδια, φρουτακια ακόμη και μικροσκοπικά πλοία. Αυτά τα εξωφρενικά χτενίσματα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος έως και τρία μέτρα και χρειαζόντουσαν μεγάλο χρόνο και προσπάθεια για τη δημιουργία τους. Το χτένισμα πουφ συμβόλιζε τον πλούτο και μια εξέχουσα κοινωνική θέση, αλλά από την άλλη δεν ήταν λίγες οι φορές που αντιμετωπιζόταν με χλευασμό και σάτιρα.
Βικτωριανή εποχή: Η τρέλα με τα κρινολίνα
Στα μέσα του 19ου αιώνα, το κρινολίνο (μια μεγάλη φούστα σε σχήμα καμπάνας) έγινε της μόδας μεταξύ των γυναικών της Βικτωριανής εποχής. Ο σκελετός τους ήταν ένα στεφάνι από ατσάλι. Οι κρινολίνες μπορούσαν να φτάσουν σε διάμετρο τα έξι πόδια. Ενώ δημιουργούσαν μια εντυπωσιακή σιλουέτα, ήταν πολύ επικίνδυνες. Οι γυναίκες που φορούσαν κρινολίνα ήταν επιρρεπείς σε ατυχήματα, όπως να παγιδευτούν σε μηχανήματα ή να παρασυρθούν από ισχυρούς ανέμους. Παρά τους κινδύνους, το κρινολίνο παρέμεινε δημοφιλές για αρκετές δεκαετίες.
Αρχές του 20ου αιώνα: Φούστες και κοστούμια Zoot
Στις αρχές του 20ού αιώνα εισήχθη η φούστα hobble, μια στενή φούστα που περιόριζε την κίνηση των γυναικών κατά πολύ. Δημοφιλής μεταξύ 1910 και 1914, η φούστα hobble αντανακλούσε τη μεταβαλλόμενη τάση της εποχής απέναντι στη μόδα και την κίνηση των γυναικών.
Λίγο πιο μετά, τη δεκαετία του 1940 εμφανίστηκαν τα κοστούμια zoot, υπερμεγέθη κοστούμια με φαρδείς ώμους και φαρδιά παντελόνια, τα οποία φορούσαν συχνά οι νέοι Αφροαμερικανοί και Λατινοαμερικάνοι. Τα κοστούμια Zoot έγιναν σύμβολο πολιτιστικής ταυτότητας και αντίστασης, ιδίως κατά τη διάρκεια των φυλετικά φορτισμένων ταραχών Zoot Suit Riots του 1943 στο Λος Άντζελες.
Σύγχρονη μόδα
Στις μέρες μας μπορούμε να πούμε πως πρακτικές όπως το τατουάζ, το piercing και τα εμφυτεύματα ξεπερνούν τα όρια των συμβατικών προτύπων ομορφιάς. Αυτές οι τροποποιήσεις συχνά φέρουν βαθιά προσωπική ή πολιτισμική σημασία, αμφισβητώντας τις κυρίαρχες έννοιες της αισθητικής και της ταυτότητας.
Συμπέρασμα
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι τάσεις της μόδας συχνά καθοδηγούνταν από την επιθυμία του ατόμου να ξεχωρίσει ή να μεταδώσει κάποιο κύρος ή να συμμορφωθεί τελικά με τα κατεστημένα κοινωνικά πρότυπα. Ενώ ορισμένες τάσεις μπορεί να φαίνονται παράξενες ή μη πρακτικές εκ των υστέρων, προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτιστική και κοινωνική δυναμική της εποχής τους. Από την επώδυνη πρακτική του δεσίματος των ποδιών μέχρι τα εξωφρενικά χτενίσματα πουφ, αυτές οι ασυνήθιστες τάσεις της μόδας αναδεικνύουν τη διαρκώς εξελισσόμενη φύση της ανθρώπινης έκφρασης μέσω της ένδυσης και του ρούχου.