Οι Α.Π.Ε. και ο χωροταξικός σχεδιασμός που ακόμα αναμένεται…
Ένα από τα θέματα που, λογικά, θα συζητηθούν πάρα πολύ στην περιοχή μας κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοκητικών εκλογών του Οκτωβρίου είναι αυτό της εγκατάστασης και της εξάπλωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Υποψήφιοι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και Σύμβουλοι, θα κληθούν να εκφράσουν τη θέση τους και να τοποθετηθούν σ’ ένα θέμα που έχει ήδη ένθερμους υποστηρικτές αλλά και εκείνους που εκφράζουν τις έντονες διαφωνίες τους.
***
Βέβαια η συζήτηση θα γίνει έχοντας ήδη κάποια δεδομένα και μια διαμορφωμένη κατάσταση, την οποία βλέπουμε τώρα όλοι γύρω μας.
Για παράδειγμα, όσοι κυκλοφορούν στο δρόμο Πτολεμαΐδας – Κοζάνης εντοπίζουν αμέσως πολλά «μαύρα» σημεία διάσπαρτα σε βουνοπλαγιές, οροπέδια αλλά και σε πρώην πια καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Μαύρα» σημεία που δεν είναι τίποτα άλλο από τα γνωστά φωτοβολταϊκά πάνελ.
Κάτι ανάλογο ισχύει και με τις ανεμογεννήτριες τις οποίες μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει σε διάφορες βουνοκορφές.
***
Η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το «πρασίνισμα» της ενέργειας είναι σίγουρα ένα ζητούμενο χρόνων, από τότε που οι επιστήμονες τεκμηρίωσαν και οι κοινωνίες αποδέχτηκαν ότι αν θέλουμε να προστατέψουμε τον πλανήτη και τη ζωή μας οφείλουμε ν’ αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε την ενέργεια που έχουμε ανάγκη βάζοντας τέρμα στις παραδοσιακές και ρυπογόνους μεθόδους.
Ως εδώ όλα καλά, αλλά το ότι οι Α. Π. Ε. είναι φιλικές προς το περιβάλλον σημαίνει πως μπορούμε να τις εγκαθιστούμε όπου και όπως θέλουμε και σε όποιο αριθμό μας βολεύει;
Προφανώς όχι. Οι ειδικοί, αλλά και η απλή λογική, λένε ότι απαιτείται ειδικό χωροταξικό σχέδιο που θα καθορίζει πού και τι επιτρέπεται και θα χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές για κάθε Περιφέρεια της χώρας.
***
Συνέβη όμως αυτό, ειδικά στην Περιφέρεια μας;
Η απάντηση δόθηκε, για μια ακόμα φορά, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας όπου ακούστηκε πως το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις Α.Π.Ε. αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου!
Δηλαδή, ό,τι συνέβη μέχρι τώρα έγινε χωρίς σχέδιο;
Κι αν το σχέδιο με το που επικυρωθεί έχει αντίθετες προβλέψεις σε σχέση με ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, τι θα γίνει με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις;
Το θετικό, βέβαια, είναι πως οι εκλογές είναι στις 8 Οκτωβρίου, οπότε όσοι συμμετέχουν σ’ αυτές και θα έπρεπε να ενημερωθούν και να εκφράσουν άποψη, όπως οφείλουν, πιθανότατα, αλλά και χωρίς να είναι και σίγουρο, θα προλάβουν να ρίξουν έστω μια ματιά στο σχέδιο! Κάτι είναι κι αυτό…
***
Πάντως για να μην νομίζετε πως η αθρόα και μεγάλη εγκατάσταση Α.Π.Ε., ειδικά τα τελευταία χρόνια, αφορά μόνο εμάς ως Δυτική Μακεδονία, έχει αξία να δούμε τι έγραφε η ενημερωτική ιστοσελίδα iefimerida.gr πριν από ένα μήνα περίπου, στις 21 Ιουλίου, σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Πώς η Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια έσπασε τα κοντέρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ανέφερε, λοιπόν, ότι: «Πηγές που γνωρίζουν καλά την αγορά ενέργειας ανέφεραν ότι περίπου η μισή εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές που διαθέτει η χώρα μας τέθηκε σε λειτουργία μεταξύ του καλοκαιριού του 2019 και του φετινού Ιουλίου. Η πρόοδος ήταν ακόμα μεγαλύτερη στην κατηγορία των φωτοβολταϊκών, καθώς περίπου τα τρία πέμπτα της εγκατεστημένης ισχύος τοποθετήθηκαν κατά την πρώτη θητεία Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ τονώθηκε κατά 5.035 MW, με τη συνολική ισχύ να «σκαρφαλώνει» στα 10.753 MW. Σε ό,τι αφορά τις φωτοβολταϊκές υποδομές, μεταξύ 2019 και 2023 προστέθηκαν στο μείγμα 3.188 MW, τη στιγμή που η συνολική ισχύς είναι 5.485 MW»
Η τριετής περίοδος για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε τον κύκλο των επισκέψεων στην περιοχή μας των υποψηφίων για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο ακολουθεί η κ. Έφη Αχτσιόγλου και την Κυριακή ο κ. Νίκος Παππάς.
Από τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ξενοδοχείο της Κοζάνης, εκείνο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετίζεται με το χρόνο που ο ίδιος εκτιμά ότι θα χρειαστεί το κόμμα του για να καταφέρει ν’ ανακάμψει.
***
Όπως τόνισε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει με κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις. Χρειάζεται έναν σχεδιασμό με ορίζοντα τουλάχιστον τρία χρόνια, οπότε θα βρούμε ξανά την ταυτότητα μας, τις κοινωνικές μας αναφορές και θα ανανεώσουμε το πρόγραμμα μας με αριστερό πρόσημο»!
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως άκουσαν αυτή την εκτίμηση τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παρόντα, αλλά παρόλο που η τοποθέτηση του υποψήφιου Προέδρου έχει λογική βάση, το διάστημα των τριών χρόνων ίσως να φαίνεται μεγάλο για πολλούς μες το κόμμα. Εξάλλου, η υπομονή δεν είναι ένα από τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες…