Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης
Πριν τους βαλκανικούς πολέμους ο οικισμός του Περδίκκα έφερε την ονομασία Ναλμπάν – Κιοΐ. Σε αυτόν τον οικισμό δόθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1912 μάχη μεταξύ του ελληνικού στατού και των Οθωμανών (Μάχη του Ναλμπάνκιόι). Στη βόρεια είσοδο του χωριού, στον δρόμο που οδηγεί προς Φλώρινα στέκει μνημείο προς τιμήν των πεσόντων της μάχης.
Πρόκειται για μαρμάρινη ταφική στήλη στην κορυφή της οποίας στέκει σε στάση θρήνου μια νεαρή κοπέλα. Φοράει πένθιμα ρούχα με μαντήλι στα μαλλιά. Στα χέρια της κρατάει ένα περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης. Στα δεξιά της υπάρχει ένας μαρμάρινος σταυρός. Πάνω στη στήλη, ανάμεσα σε δάφνινο στεφάνι είναι χαραγμένα τα λόγια:
ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΟΞΩΣ ΠΕΣΟΝΤΑΣ
ΤΗ 14η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912
Στον τόπο που η χώρα μας με αίμα σας ενώνει,
εδώ εσάς τα αδέλφια μας η δόξα στεφανώνει
για σας δεν είναι θάνατος είναι ζωή που χρόνια
το Έθνος μας θα εξυμνεί την δόξα σας αιώνια
Στην βάση της στήλης πληροφορούμαστε για το έτος κατασκευής και την χορηγία:
ΜΕΡΙΜΝΗ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑ
ΕΦ. ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ
1927
Όλες οι πηγές δηλώνουν ως ημερομηνία της μάχης τη 16η Οκτωβρίου. Οπότε, η επιγραφή πάνω στο μνημείο είναι λανθασμένη. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πληροφορίες στις πηγές για το δημιουργό – γλύπτη αυτού του μοναδικής ομορφιάς γλυπτού. Είναι βεβαίως το σημαντικότερο υπαίθριο γλυπτό της Εορδαίας διότι ταυτίζεται άμεσα με ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας του τόπου.