Τρία χρόνια κλείνουν, σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου, από τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου 2017 στο Ορυχείο Αμυνταίου, που είχε τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων του οικισμού των Αναργύρων, που γειτνιάζει με το ορυχείο. «Ο Θεός μας φύλαξε και δεν υπήρξαν χειρότερα», λέει στην κάμερα του e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Τσισμαλίδης, περιγράφοντας τον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι τρία χρόνια μετά για τη δικαίωση.
Θυμίζουμε ότι αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη οι εκτιμήσεις των ακινήτων από την αρμόδια επιτροπή ταξινόμησης ακινήτων αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού, της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας.
«Το πιο βασικό είναι πως δεν θρηνήσαμε θύματα, ούτε στο ορυχείο, ούτε και στην κοινότητα των Αναργύρων . Μέσα στα τρία χρόνια, ακόμη και αν μπορούσαν να γίνουν κάποια πράγματα πιο γρήγορα, δεν πειράζει, γιατί εμείς δεν μένουμε σε αυτό. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, να τελειώσει η απαλλοτρίωση – μετεγκατάσταση των Αναργύρων και να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοικοι», τονίζει αρχικά.
Μιλώντας από το σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση, κυριολεκτικά στην …άκρη του γκρεμού, και περιγράφοντας τις στιγμές εκείνες, ο πρόεδρος του οικισμού τόνισε πως ακριβώς εκεί υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις από αγρότες της περιοχής, όταν τότε πάρθηκε η απόφαση από το ορυχείο να μην καλλιεργηθούν για δύο χρόνια και τους δόθηκε αποζημίωση παραγωγής.
Μάλιστα, σήμερα που μιλάμε, τους λένε ότι μπορούν να τα καλλιεργήσουν, κάτι που δεν γίνεται λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις εκτάσεις, μάλιστα στα χωράφια υπάρχουν ακόμη πεσμένα καλώδια από στύλους της ΔΕΗ.
Ο κ. Τσισμαλίδης, ζητάει να προχωρήσει η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση του οικισμού και να πάνε όλα καλά, προσθέτοντας πως υπάρχει καλή συνεργασία με περιφέρεια και δήμο, με στόχο να προχωρήσει η μετεγκατάσταση.
Το χωριό σήμερα σχεδόν ερήμωσε. Λόγω του φόβου που υπήρχε από τους κατοίκους και της ακαταλληλότητας των οικημάτων, σήμερα έχουν παραμείνει 50 με 60 κάτοικοι κυρίως κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες, που δεν το εγκατέλειψαν ποτέ. Στο σύνολό τους, υπήρχαν 300 μόνιμοι κατοίκων, ενώ τον χειμώνα που πέρασε έμειναν σχεδόν 30.
Για το λόγο αυτό ο κ. Τσισμαλίδης απηύθυνε κάλεσμα ακόμη και στην κυβέρνηση να δουν σοβαρά το πρόβλημα, και να τελειώσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Εν αναμονή των τελεσίδικων αποφάσεων των δικαστηρίων, οι κάτοικοι ζητούν να προχωρήσουν συγχρόνως η απαλλοτρίωση του παλιού οικισμού και οι διαδικασίες μετεγκατάστασης στον νέο οικισμό. Μάλιστα, θα ακολουθήσουν σχετικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Εορδαία Π. Πλακεντά και τον Περιφερειάρχη Γ. Κασαπίδη για να δουν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ρυμοτομικό του χωριού.
«Ο θεός μας φύλαξε, μπορεί να υπήρξαν και χειρότερα. Ήταν καλό που δεν υπήρξαν συνάδελφοι στο ορυχείο να χαθούν και εργαζόμενοι αλλά και κάτοικοι. Όταν υπάρχει ζωή συνεχίσεις, αγωνίζεσαι και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», είναι το θετικό μήνυμα του προέδρου των Αναργύρων σήμερα.
Όσοι κάτοικοι χρειάστηκε να φύγουν από το χωριό, νοίκιασαν σπίτια στην Πτολεμαΐδα και γύρω περιοχές, με τη ΔΕΗ να τους επιδοτούσε το ενοίκιο. «Είναι δύσκολο να φύγεις από το σπίτι που έφτιαξες με κόπο», είπε με νόημα ο κ. Τσισμαλίδης, λέγοντας πως έχει κάνει συναντήσεις με τον κ. Νίκου από τη ΔΕΗ, για το θέμα συνέχισης καταβολής της επιδότησης ενοικίων, ενώ το θέμα είναι εν γνώσει των βουλευτών και της περιφέρειας.
«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την παράταση ενοικίου. Πιστεύω ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε και γραπτώς την παράταση, γιατί με τα λόγια δεν ησυχάζει κανένας. Προκειμένου να έχουμε μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας», κατέληξε.
Ρεπορτάζ Αντώνης Πουγαρίδης
Κείμενο: Βάσω Σάφη