«Για εμάς όρος απαράβατος είναι ότι πρέπει να αποδεικνύεται πως οι θέσεις εργασίας οι οποίες χάνονται, άμεσα οφείλουν να αναπληρώνονται», σημειώνει με ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Κιάνας, μιλώντας στο e-ptolemeos.gr λίγες ώρες μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το master plan της Δίκαιης Μετάβασης.
Ο εισηγητής της περιφερειακής αρχής τονίζει πως τα 15 σημεία της πρότασης που ψηφίστηκε τελικώς μόνο από την πλειοψηφία, «αναφέρονται σε ένα γεγονός που σύντομα θα το βρούμε μπροστά μας» και καλεί την κυβέρνηση σταδιακά να ξεκινήσει την υλοποίηση μια σειρά αυτών των δράσεων.
«Και εμείς μιλήσαμε για επανέγκριση του ΣΔΑΜ. Ουσιαστικά ζητάμε και τις προτάσεις μας, αλλιώς δεν υφίσταται κανένα σχέδιο χωρίς τις 15 προτάσεις μας», επισημαίνει, υπερθεματίζοντας ουσιαστικά την άποψη του Περιφερειάρχη περί «αδιαπραγμάτευτων προτάσεων».
Παράλληλα ο Στέργιος Κιάνας στέκεται στο ζήτημα του χρόνου υπογραμμίζει όμως πως «δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια».
«Το θέμα για εμάς είναι οι θέσεις εργασίας. Αυτό προτάσσουμε. Αν δεν μπορέσουμε να κρατήσουμε θέσεις εργασίας και να αναπληρώσουμε χαμένο ΑΕΠ πρέπει να συνεχίσουν οι μονάδες, σε διαφορετική περίπτωση αλλιώς ας κλείσουν».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζει επίσης πως από το σχεδιασμό δε θα λείπει καμία περιφερειακή ενότητα στα πλαίσια της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά αυτό θα γίνει αναλογικά και με έμφαση στις περιοχές που πλήττονται: «Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, Καστοριά και Γρεβενά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία διαβούλευσης ο κ. Κιάνας εξέφρασε την έκπληξή του για τη στάση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε το master plan πριν την απόφαση της Δυτικής Μακεδονίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στα εδαφικά σχέδια και το επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Σε ότι έχει να κάνει με τη ΔΕΗ σημείωσε πως οι πληροφορίες για τις προθέσεις είναι με το σταγονόμετρο και ζήτησε να ξεκαθαρίσει άμεσα το τι θέλει να πράξει επενδυτικά για την περιοχή
Τέλος ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, επεσήμανε πως οι προτάσεις του Επιμελητηρίου θα αξιολογηθούν κανονικά από τη συντονιστική επιτροπή και έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας πως από το 2021 θα αρχίσει να δομείται το εγχείρημα ώστε να ξεκινήσει η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.