Ο σιδερίτης είναι το τσάι του Βερμίου που έχει κατακτήσει την Ευρώπη. Πρόκειται για τσάι του βουνού που ευδοκιμεί στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας. Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiatae) και φυτρώνει σε περισσότερα από 100 είδη στις χώρες της Μεσογείου. Το πιο γνωστό είδος είναι ο Σιδερίτης ο Συριακός (Sideritis syriaca). Στη χώρα μας φυτρώνει σε 17 είδη. Εκτός από το γνωστό τσάι του βουνού, φέρει και άλλα τοπικά ονόματα, όπως μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά (Sideritis cretica) (Κρήτης), τσάι Ευβοίας, Ταϋγέτου, Ολύμπου, Παρνασσού, Βλάχικο κ.λ.π.
Είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό που φθάνει τα 40 εκατοστά στο ύψος. Έχει βλαστούς και κλωναράκια λεπτά και χνουδωτά. Επίσης τα λεπτά και λογχοειδή φύλλα του είναι σαρκώδη και χνουδωτά. Το χνούδι αυτό είναι χαρακτηριστικό των ξηρόφιλων φυτών, διότι και ο σιδερίτης φυτρώνει σε πετρώδη ξηρά εδάφη και μάλιστα σε υψόμετρο πάνω από τα 1.000 μέτρα. Τα άνθη του έχουν χρώμα κιτρινωπό, άσπρο και, σε ορισμένα είδη, ρόδινο ή μενεξεδί. Συλλέγεται συνήθως τον Ιούλιο.
Ο σιδερίτης είναι το πιο γνωστό και αγαπητό ρόφημα στη χώρα μας, ακόμη από την αρχαιότητα, με ευεργετικές ιδιότητες. Περιέχει πολύτιμες ουσίες, όπως φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, τερπενικά οξέα, διτερπένια, καρβακρόλη, κουρκουμίνη, σίδηρο, καρυοφυλλίνη κ.λ.π. Χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του εκτός από τη ρίζα για να παρασκευάσουμε ένα αφέψημα με ιδιότητες τονωτικές, αποχρεμπτικές, αντιυπερτασικές, αντιθρομβωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιαναιμικές, σπασμολυτικές, εφιδρωτικές και διουρητικές. Επίσης, βοηθάει στην πέψη, στα κρυολογήματα, στον βήχα και γενικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του αναπνευστικού και των νεφρών. Οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν σαν επουλωτικό για τις πληγές των πολεμιστών από τα βέλη. Σήμερα το τσάι του βουνού αποτελεί και μία πολύ προσοδοφόρα καλλιέργεια, διότι μπορεί να καλλιεργηθεί σε άγονα εδάφη και πωλείται όχι μόνο σαν ρόφημα ή φάρμακο, χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καλλυντικών.
Ο επιχειρηματίας, κ. Ιγνάτιος Γαβριηλίδης, επένδυσε σε αυτό, με τα προϊόντα του να πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα στην Ελλάδα ενώ, εξάγoνται σε τουλάχιστον επτά Ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα σε πέντε χρόνια, η επιχείρησή του συμμετείχε σε διαγωνισμό Γευσιγνωσίας του παγκόσμιου οργανισμού IΤQI, αποσπώντας δύο από τα τρία χρυσά αστέρια που έχει συνολικά και κατέλαβε την 2η θέση σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Γαβριηλίδης, μεταφέροντας την εμπειρία του στους νέους αγρότες, τους συμβουλεύει να κάνουν μελετημένα βήματα που σημαίνει, ότι, πριν προβούν σε οποιαδήποτε δαπάνη για να καλλιεργήσουν ένα προϊόν θα πρέπει να βρουν πού θα το διαθέσουν, ώστε το μεταποιημένο προϊόν να πηγαίνει απευθείας στο ράφι.