Με καταγωγή από την Άρδασσα της Πτολεμαΐδας και απώτερη καταγωγή των παππούδων του από την Άρδασσα του Πόντου, ο γιατρός Νίκος Ελευθεριάδης, ειδικός επεμβατικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, και ειδικός στην Ενδοσκοπική Μυοτομή – Μέθοδο ΠΟΕΜ, (POEM), για την Αχαλασία Οισοφάγου, απαλύνει τον πόνο των ασθενών με μία πρωτοποριακή μέθοδο, ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν την σπάνια ασθένεια και δεν μπορούν, ούτε να φάνε, ούτε να πιουν.
Ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι δημιούργησαν το σωματείο της Ελληνικής Εταιρίας για την Αχαλασία και άλλες Διαταραχές Κινητικότητας του Οισοφάγου (Ε.Ε.Α.Α.Δ.Κ.Ο.), το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Μαρτίου 2019, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και
ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για την Αχαλασία Οισοφάγου, η οποία είναι μια σπάνια καλοήθης νόσος, που προκαλεί μακροχρόνια δυσκολία στην κατάποση, τόσο σε υγρά, όσο και σε στερεά και επιδεινώνεται σταδιακά με το χρόνο.
Ο πρόεδρος δρ Νικόλαος Ελευθεριάδης και μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Εταιρίας για την Αχαλασία και άλλες Διαταραχές Κινητικότητας του Οισοφάγου (Ε.Ε.Α.Α.Δ.Κ.Ο.)
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για την Αχαλασία, δρ. Νικόλαος Ελευθεριάδης, Ειδικός Επεμβατικός Γαστρεντολόγος – Ηπατολόγος, «η αχαλασία οισοφάγου είναι μία σπάνια χρόνια καλοήθης νόσος του οισοφάγου, με διαδοχικά επιδεινούμενη δυσφαγία αρχικά σε στερεά και σιγά – σιγά στη διάρκεια εβδομάδων, μηνών ή και ετών και στα υγρά. Προσβάλλει περίπου έναν νέο ασθενή ανά 100.000 πληθυσμό ανά έτος. Έτσι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100 – 120 νέοι ασθενείς ανά έτος, ενώ συνολικά υπάρχουν περίπου 1.000 – 1.200 ασθενείς.
Η αχαλασία οισοφάγου παρόλο που είναι καλοήθης, είναι σοβαρή, ύπουλη και εφιαλτική νόσος, που ταλαιπωρεί ασθενείς και τις οικογένειες τους, προσβάλει όλες τις ηλικίες από παιδιά έως υπερήλικες και η αιτιολογία της είναι άγνωστη. Πιθανολογούνται μηχανισμοί αυτοάνοσου νοσήματος.
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου
Στην αχαλασία οισοφάγου πάσχει ο μυς του οισοφάγου ιδίως στο σημείο όπου ο οισοφάγος ενώνεται με τον στόμαχο (στην γνωστή βαλβίδα ή γαστροοισοφαγική συμβολή), η οποία δεν χαλαρώνει στην αχαλασία, όπως σε φυσιολογικές καταστάσεις. Έτσι οι τροφές και το νερό μένουν στον οισοφάγο και επιστρέφουν πίσω με τη μορφή ανάρροιας, η οποία λανθασμένως μπορεί να εκληφθεί ως παλινδρόμηση. Η διάγνωση ως εκ τούτου είναι δύσκολη και μπορεί να διαφύγει και από ειδικούς π.χ. γαστρεντερολόγους ακόμη και μετά από μία γαστροσκόπηση, η οποία δείχνει τον βλεννογόνο του οισοφάγου και όχι τον μυ. Ο βλεννογόνος του οισοφάγου δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου στην αχαλασία είναι φυσιολογικό, ενώ ο μυς που πάσχει είναι απ’ έξω.
Οι ασθενείς πραγματικά ταλαιπωρούνται και σταδιακά η ζωή τους γίνεται εφιαλτική, γιατί σιγά – σιγά και ανάλογα με τον τύπο της αχαλασίας, δεν μπορούν να πιουν νερό (πνίγονται), δε χορταίνουν φαί, πνίγονται στον ύπνο τους από ανάροια υγρών στους πνεύμονες, μπορεί να πάθουν πνευμονίες από εισρόφηση ή να τους παρακολουθούν πνευμονολόγοι για πιθανό «άσθμα». Επιπλέον οι ασθενείς με αχαλασία γίνονται αντικοινωνικοί, αποφεύγουν να βγαίνουν με φίλους σε συνεστιάσεις ή σε γεύματα, γιατί είναι υποχρεωμένοι ή να μην τρώνε για να μην πνιγούν ή να έχουν ένα μπουκάλι νερό και σε κάθε μπουκιά τους να πίνουν λίγο νερό για να κατεβαίνουν τα φαγητά κάτω. Επίσης μπορεί να σηκώνονται συνεχώς από ένα τραπέζι για να πάνε να κάνουν εμετό και να βγάζουν τις τροφές που έφαγαν. Επιπλέον υποσιτίζονται έχουν απώλεια βάρους, ενίοτε μεγάλη και μπορεί να πάσχουν από κατάθλιψη ή να θεραπεύονται από ψυχιάτρους για κατάθλιψη γιατί κανείς γιατρός δεν βρίσκει τι έχουν. Σε τελικά στάδια σακουλιάζει ο οισοφάγος, γίνεται σιγμοειδής ενίοτε μέγα οισοφάγος και οι τροφές παραμένουν στον θώρακα μπορεί να πιέζουν την καρδιά και να προκαλούν αρρυθμίες και άλλα προβλήματα.
Τέλος η αχαλασία οισοφάγου παρόλο που είναι σπάνια και καλοήθης νόσος, στα τελικά στάδια μπορεί να γίνει και επικίνδυνη για τη ζωή, τόσο από επιπλοκές της νόσου όπως βαριές πνευμονίες από εισρόφηση, απώλεια βάρους, αρρυθμίες, όσο και από επιπλοκές των θεραπειών για την νόσο π.χ. διάτρηση σε διαστολή με μπαλόνι έως 3 – 4% ακόμη και στα καλύτερα χέρια (θνητότητα σε περίπτωση διάτρησης έως 1%), αποτυχίες και σοβαρές επιπλοκές από την Heller (είτε ανεπαρκής, αδυναμία ολοκλήρωσης της μυοτομής, βαριά παλινδρόμηση, στενώσεις από αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις μετά από Heller ή γαστροπηξία προκειμένου οι χειρουργοί να στηρίξουν τον οισοφάγο, διαφυγές κ.λπ). Επιπλοκές που τις συναντούν οι γαστρεντερολόγοι καθημέρα πράξη.
Η διάγνωση της αχαλασίας γίνεται με μία από τις τρεις μεθόδους: γαστροσκόπηση (εφόσον ο ενδοσκόπος υποπτευθεί τη νόσο), ακτινογραφία οισοφάγου και μανομετρία οισοφάγου. Στην πράξη καμία μέθοδος από μόνη της, δεν αρκεί για να κάνει τη διάγνωση της αχαλασίας, αν και η σύγχρονη υψηλής ευκρίνειας μανομετρία οισοφάγου εφόσον γίνει σωστά και από έμπειρο, εκπαιδευμένο στη μέθοδο Ιατρό, τεκμηριώνει τη διάγνωση και καθορίζει το τύπο της αχαλασίας. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι και αρκετοί αταξινόμητοι.
Πρακτικά οι θεραπευτικές επιλογές που έχει ένας ασθενής με αχαλασία είναι 3: Α).Διαστολή με μπαλόνι, Β). χειρουργική ή λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller και Γ).η σύγχρονη, την τελευταία δεκαετία, ενδοσκοπική μυοτομή – μέθοδος POEM σαν μία γαστροσκόπηση».
Η μέθοδος ΠΟΕΜ
Η μέθοδος ΠΟΕΜ εφαρμόζεται και στην Ελλάδα ήδη από το 2013, σε επίπεδο ρουτίνας με μία μόλις ημέρα νοσηλείας στα πλαίσια μιας γαστροσκόπησης και έχει να δείξει μόνο επιτυχίες, όχι μόνο σε απλές αλλά ακόμη και σε βαριές περιπτώσεις αχαλασίας οισοφάγου, εκεί όπου όλες οι άλλες μέθοδοι απέτυχαν ή αντενδείκνυνται. Ήδη έχει κλείσει μία περίοδο παρακολούθησης 6 έτη και μόνο με επιτυχίες.
Οι δεκάδες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ΠΟΕΜ από τον Νίκο Ελευθεριάδη οι περισσότεροι με μία μέρα νοσηλείας, χωρίς τομή, αναίμακτα, ανώδυνα σαν μία γαστροσκόπηση, είναι καλά στην υγεία τους και η ζωή τους επανήλθε στο φυσιολογικό. Ο Νίκος Ελευθεριάδης και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν, πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν πλέον σε επίπεδο ρουτίνας τις επεμβάσεις ΠΟΕΜ στην Ελλάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε ασθενείς όλων των σταδίων και όλων των τύπων της αχαλασίας οισοφάγου ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη και σε περιπτώσεις τελικού σταδίου αχαλασίας οισοφάγου με σιγμοειδή μεγαοισοφάγο και επί αποτυχίας όλων των άλλων θεραπειών.
Η μέθοδος ΠΟΕΜ γίνεται κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης, είναι σχετικά ανώδυνη και αναίμακτη, με μικρό χρόνο νοσηλείας (1 – 3ημέρες), δεν αφήνει ουλή και έχει χαμηλό κόστος. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ βραχύς, οι ασθενείς κινητοποιούνται αυθημερόν και επανέρχονται σε όλες τις δραστηριότητές τους άμεσα εντός ολίγων ημερών.
Η μέθοδος ΠΟΕΜ έχει εφαρμοστεί, από τον Νίκο Ελευθεριάδη και τους συνεργάτες του, ακόμη και σε προχωρημένες μορφές αχαλασίας, σε επιβαρυμένους, ηλικιωμένους ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου, σε περιπτώσεις αποτυχίας προηγούμενων θεραπειών, όπως η παλιά χειρουργική Heller ή λαπαροσκοπική μυοτομή ή η διαστολή με μπαλόνι. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής μυοτομής, είναι ότι με το ΠΟΕΜ επιτυγχάνεται μεγάλου μήκους μυοτομή, που πρακτικά είναι αδύνατο με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
Ο Νίκος Ελευθεριάδης και οι συνεργάτες του έχει την μεγαλύτερη εμπειρία και πραγματοποίησε με επιτυχία Πανελλαδικώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεκάδες επεμβάσεων ΠΟΕΜ, χωρίς καμία εξαίρεση, ακόμη και σε υπερήλικη γυναίκα 92 ετών με σιγμοειδή οισοφάγο. Οι περισσότεροι ασθενείς, εξήλθαν την επομένη της επέμβασης, σιτίστικαν άμεσα και επανήλθαν στη φυσιολογική ζωή εντός της εβδομάδος μετά την επέμβαση.
Δεν υπήρξαν επιπλοκές από όλες τις επεμβάσεις που πραγματοποίησαν ο Νίκος Ελευθεριάδης και οι συνεργάτες του και τα αποτελέσματά είναι εφάμιλλα με τα διεθνή δεδομένα, ενώ είναι αναγνωρισμένο μέλος της Διεθνούς ομάδας ΠΟΕΜ με συμμετοχή με ασθενείς του σε πολυκεντρικές μελέτες και εισηγήσεις σε συνέδρια ΠΟΕΜ. Οι ασθενείς έχουν έως 6 έτη παρακολούθησης με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ο Δημήτρης Μορφίδης
Όπως είπε ο Δημήτρης Μορφίδης, ταμίας της Ελληνικής Εταιρίας για την Αχαλασία και άλλες Διαταραχές Κινητικότητας του Οισοφάγου (Ε.Ε.Α.Α.Δ.Κ.Ο.), «οι άνθρωποι με την Αχαλασία Οισοφάγου, βιώνουμε μια καθημερινότητα κατά την οποία δεν μπορούμε να πιούμε και να φάμε δίχως προβλήματα. Δεν υπάρχει κατάποση και η ταλαιπωρία μας είναι μεγάλη. Δημιουργεί προβλήματα κατάθλιψης και καταντάμε αντικοινωνικοί. Μετά την επέμβαση με την μέθοδο POEM που έκανα η ζωή μου άλλαξε ριζικά. Τώρα πλέον ακολουθώ ρυθμούς κανονικής ζωής. Τρώω και πίνω φυσιολογικά. Η Αχαλασία για μένα αποτελεί παρελθόν. Όμως θα πρέπει το κόστος της επέμβασης να το καλύπτει το Εθνικό Σύστημα Υγεία, όπως γίνεται στην Κύπρο».
Η Ιωάννα Μπραβίτα
Η Ιωάννα Μπραβίτα, νοσηλεύτρια, ανέφερε πως «ασθενείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την Αχαλασία Οισοφάγου, πριν και μετά την επέμβαση POEM, επανέρχονται στη φυσιολογική τους ζωή και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να απολαμβάνουν τις καθημερινές στιγμές της ζωής τους, την μεγαλύτερη και απαραίτητη ανάγκη που είναι η τροφή του».
Η Αγορή Μπόλτση
Η Αγορή Μπόλτση, η οποία έκανε επέμβαση POEM τόνισε πως «ως ασθενής είχε σοβαρό πρόβλημα ειδικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πριν την επέμβαση, αφού δεν μπορούσα να πιω ούτε νερό, έκανα πολλές φορές την ημέρα εμετούς, έχασα συνολικά 14 κιλά και με την επέμβαση POEM, που έκανα με τον δρ. Νικόλαο Ελευθεριάδη, επανήλθα στη φυσιολογική ζωή και δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα. Αυτό που θέλω να ζητήσω από την ελληνική πολιτεία, είναι να καλύπτει το Σύστημα Υγείας το κόστος της επέμβασης, αυτής της σπάνιας ασθένειας».
Η Άννα Δημητριάδου
Η Άννα Δημητριάδου, επισήμανε πως «ασθενής αντιμετώπιζα προβλήματα Αχαλασίας Οισοφάγου, αφού δεν μπορούσα να πιω, ούτε και να φάω. Μετά την επέμβαση POEM, τρώω, πίνω και η καθημερινότητά μου πλέον είναι φυσιολογική».
Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρίας για την Αχαλασία και άλλες Διαταραχές Κινητικότητας του Οισοφάγου (Ε.Ε.Α.Α.Δ.Κ.Ο.), στη συνέχεια πραγματοποίησαν τη γενική τους συνέλευση, στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
Και φυσικά εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και ασθενείς οι οποίοι πλέον έγιναν καλά και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην υγεία τους, απόλαυσαν εδέσματα και ροφήματα της μικρασιατικής και κυρίως της ποντιακής διατροφής, από το «Ραγιάν», του Θεόφιλου Γεωργιάδη και της συζύγου του Ελένης, και της κόρης τους, Αφροδίτης Γεωργιάδου.
πηγή: efxinospontos.gr