-3 μονάδες εκτός λόγω βλάβης και 2 για συντήρηση αναβάθμισης
Υπό αντίξοες συνθήκες λειτουργούν οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και τα ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή, τα προβλήματα λόγω του παγετού και των χιονοπτώσεων είναι πολλά, αρκετές μονάδες έχουν βγει εκτός λειτουργίας αυτές τις μέρες που σάρωσε τα πάντα το πέρασμα της «Αριάδνης», όμως χάρη στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους δουλεύοντας σε ακραίες καιρικές συνθήκες και σε θερμοκρασίες ακόμη και κάτω των -20 βαθμών Κελσίου, το σύστημα στάθηκε όρθιο και ο λιγνίτης ήταν αυτός που διασφάλισε την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, ενώ το ίδιο επίμαχο διάστημα έγινε ακόμη και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η παραπάνω πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αγωνία των εργαζομένων, των συνδικάτων, αλλά και την επίσημη θέση της ΔΕΗ, ότι δηλαδή ο λιγνίτης είναι το εθνικό καύσιμο και πρέπει να διατηρήσει και στο μέλλον, πρωτεύοντα ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και η ζήτηση ανήλθε σε πρωτοφανή για την περίοδο της κρίσης επίπεδα, φτάνοντας σχεδόν τα 10.000 μεγαβάτ πριν από τρεις ημέρες, το δίκτυο ανταποκρίθηκε και βεβαίως ο λιγνίτης και το λεκανοπέδιο φέρουν τη σφραγίδα αυτής της επιτυχίας, δίνοντας απάντηση στους πολέμιους του εθνικού καυσίμου, οι οποίοι υποστηρίζουν «ύποπτα» συμφέροντα.
Όπως προαναφέρθηκε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι πολλά και οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη να τα ελαχιστοποιήσουν και να κρατήσουν σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις. Με τη σημείωση ότι τα στοιχεία διαφοροποιούνται από στιγμή σε στιγμή λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, λειτουργούν 7 λιγνιτικές μονάδες και 5 βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Ειδικότερα: στον ΑΗΣ Καρδιάς λειτουργούν η 1 και 3 και βρίσκονται εκτός λόγω βλάβης η 2 και η 4. Η τελευταία ως γνωστόν επηρεάζει την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. Στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου λειτουργούν η 1, 3 και 5, ενώ η 2 και 4 βρίσκονται σε συντήρηση για την αναβάθμισή τους. Στον ΑΗΣ Αμυνταίου λειτουργεί η 1 και η 2 βγήκε εκτός λόγω βλάβης. Στον ΑΗΣ Μελίτης η μοναδική μονάδα βρίσκεται κανονικά σε λειτουργία. Σύμφωνα με τα παραπάνω οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της περιοχής, ακόμη και με σχεδόν τις μισές μονάδες εκτός λειτουργίας, λόγω των προβλημάτων που προκαλούν τα ακραία φαινόμενα, στηρίζουν το σύστημα, δίνοντας αυτή τη στιγμή σχεδόν 3.500 μεγαβάτ, ενώ περί τα 500 μεγαβάτ έδωσαν τα υδροηλεκτρικά του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, των Ασωμάτων και του Ιλαρίωνα. Ακόμη 600 μεγαβάτ τροφοδοτούν στο δίκτυο οι δύο λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
4η μονάδα ΑΗΣ Καρδιάς και Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας
Κρίσιμο θεωρείται το θέμα της λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς αυτή την περίοδο, αφού ο σταθμός τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. Η βλάβη των μονάδων 3 και 4 τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, είχε σαν αποτέλεσμα να παγώσουν χιλιάδες οικογένειες. Στη συνέχεια αποκαταστάθηκε η λειτουργία της 3ης μονάδας και παρέχεται θερμότητα στην πόλη της Πτολεμαΐδας εκ περιτροπής, η οποία βεβαίως δεν είναι αρκετή και η λύση είναι «μισή». Το καθοριστικό για την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας, είναι το πότε θα επισκευαστεί η 4η μονάδα. Εδώ τα νέα δεν είναι καλά και δυστυχώς μπορούν να γίνουν και χειρότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του τομέα συντήρησης Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται εδώ και ημέρες στο σταθμό και μαζί με τους τεχνικούς του σταθμού, διερευνούν το μέγεθος της ζημιάς. Από Δευτέρα θα ανοίξουν τον στρόβιλο για να έχουν μία πρώτη εικόνα. Οι γνωρίζοντες λένε ότι και χωρίς να υπάρχει βλάβη στον στρόβιλο, μόνο με το «άνοιξε κλείσε» θα πάρει έναν μήνα. Ο διευθυντής του σταθμού, Βασίλης Τσίγκας, έκανε λόγο «για δύο – τρεις εβδομάδες» στην περίπτωση που δεν θα εντοπιστεί κάποια σοβαρή βλάβη. Εάν όμως η βλάβη είναι εκτεταμένη, τότε κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο αποκατάστασης της λειτουργίας της 4ης μονάδας, η οποία μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από δύο μήνες, οπότε η Πτολεμαΐδα θα περιμένει …την άνοιξη για να ζεσταθεί.