Μετά από προσπάθεια τεσσάρων, περίπου, χρόνο, θα γίνει η πρώτη επίσημη εξαγωγή συσκευασμένου κρόκου Κοζάνης στην Κίνα, μια σημαντική εξέλιξη για τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης που στόχευε σε αυτό χρόνια τώρα και πλέον θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο προϊόν.
Η πρώτη παραγγελία αφορά ένα κιλό συσκευασμένου κρόκου και θα γίνει δοκιμαστικά προκειμένου να «τεσταριστεί» όλη η διαδικασία και η εφοδιαστική αλυσίδα, από την Ελλάδα μέχρι να φτάσει το τελικό προϊόν στα ράφια στην Κίνα.
Αυτό το αναμένουν χρόνια οι παραγωγοί του κρόκου, με τον
πρόεδρο του συνεταιρισμού Βασίλη Μητσόπουλο να κάνει λόγο για «δικαίωση», στο
πλαίσιο σημερινής συνέντευξης τύπου.
Δεδομένου ότι ο κρόκος στην Κίνα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν, ο έλεγχος θα
είναι μεγάλος, τουλάχιστον στις πρώτες παραγγελίες, με τον κ. Μητσόπουλο να
σημειώνει πως οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί και να
στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος τους, ώστε όλα να πάνε
καλά.
Τώρα ο συνεταιρισμός βρίσκεται στο γραφειοκρατικό στάδιο εξαγωγής του κρόκου στην Κίνα και σύνταξης με τον σωστό τρόπο των κατάλληλων εγγράφων και να γίνουν όλα όπως πρέπει.
Η Κίνα είναι εντελώς νέα αγορά, συνεπώς δεν μπορεί να υπάρχει εξαγώγιμος στόχος, απάντησε, επίσης ο ίδιος, λέγοντας πως «δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε μεγάλες προσδοκίες, αλλά θέλουμε να πάνε όλα καλά», προσθέτοντας πως μια νέα αγορά παρόμοιας δυναμικής με την ελληνική στα 500 κιλά ετησίως, σίγουρα θα δώσει άλλη δυναμική στο προϊόν και στην καλλιέργεια και θα βοηθήσει τη σταθερότητα στις τιμές και το προϊόν.
Να τονιστεί πως ο κρόκος στην Κίνα είναι φαρμακευτικό είδος για αυτό και υπήρξε δυσκολία σε σχέση με τις άλλες χώρες. Χρειάστηκε να λάβει έγκριση από τον αντίστοιχο ΕΟΦ των κινεζικών αρχών, και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια.
Ο κ. Μητσόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όσους πολιτικούς βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια. Το προϊόν θα …ταξιδέψει στην ίδια συσκευασία, σε γυάλινα βάζα.
Για τις οφειλές στους παραγωγούς
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, απάντησε, επίσης, για τις οφειλές προς τους; Καλλιεργητές, λέγοντας πως οφείλεται η εξόφληση του 2017, του 2018 και για τη σοδιά του 2019 πληρώθηκε 200 ευρώ ανά κιλό, από τα 1000 που είναι η προκαταβολές του 2019.
Οι παραδόσεις και παραλαβές του κρόκου καθυστέρησαν λόγω κορονοϊού, και θα ακολουθήσουν, προσέθεσε, επίσης, λέγοντας επίσης ότι τα φαινόμενα μαύρης αγοράς έχουν παταχθεί.