Ο Κώστας Πασσαλίδης, νεοεκλεγείς συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Κοζάνης του κυβερνόντος κόμματος, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «e-ptolemeos.gr» μίλησε για τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για τις πολιτικές του προτεραιότητες σε τοπικό επίπεδο, για τη ΔΕΗ, τη διαπραγμάτευση, και τη σχέση της οργάνωσης με την περιφερειακή αρχή.
Συνέντευξη στον Αντώνη Πουγαρίδη
– Κύριε Πασσαλίδη η συγκρότηση των νέων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή έχει τελειώσει. Πως πήγαν οι διαδικασίες και πως διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες;
Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες, κυρίως όμως από τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε σε αυτές. Απομένει η συγκρότηση του Περιφερειακού Συντονιστικού, που την επόμενη περίοδο θα επιφορτιστεί με σημαντικό φορτίο, κυρίως στην επεξεργασία προτάσεων και θέσεων, καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η χώρα πρέπει να μπει στη διαδικασία οικοδόμησης ενός διαφορετικού μοντέλου στην οικονομία, καθώς το προηγούμενο δεν άντεξε και την αναδιοργάνωση της κοινωνίας μας. Αυτό που κυριάρχησε στις διαδικασίες μας είναι η άποψη ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει με δημοκρατικές διαδικασίες και άνοιγμα στην κοινωνία, προκειμένου να ενδυναμώσει τις σχέσεις με τους πολίτες που στηρίζουν την κυβέρνηση, να ακούσει τις προτάσεις τους και να τις προωθήσει στο κόμμα και την κυβέρνηση.
– Ποιοι είναι επιγραμματικά οι πρώτοι σας στόχοι και ποιες πολιτικές παρεμβάσεις σκοπεύετε να κάνετε για το νομό;
Για την επόμενη περίοδο υπάρχει για μας τοπικά το μεγάλο θέμα της ενέργειας, όπου θα πρέπει να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση λύσης επωφελούς για την περιοχή, τη χώρα, τους εργαζόμενους και θα είναι απ’ ό,τι φαίνεται ένα δύσκολο καθήκον.
Η συμβολή στη διαμόρφωση της κατάλληλης περιφερειακής αναπτυξιακής στρατηγικής είναι το δεύτερο σημαντικό και άμεσο θέμα, που ως κόμμα αλλά και ως κοινωνία, θα κληθούμε να ασχοληθούμε.
Η οργάνωση επίσης ενός ευρύτατου διαλόγου για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και των επικείμενων αλλαγών στην αυτοδιοίκηση είναι επίσης ένα σπουδαίο ζήτημα.
– Ποιος είναι θεσμικά ο ρόλος της Νομαρχιακής Συνέλευσης του κόμματος σας; Έχει παρέμβαση στην Κυβέρνηση; Έχει την ισχύ ώστε να αποτρέψει δυσάρεστες για την περιοχή εξελίξεις;
Για το ΣΥΡΙΖΑ θεμέλιο του κόμματος μέσα στην κοινωνία είναι η Οργάνωση Μελών. Σε δεύτερο επίπεδο συγκροτείται η συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων από τις οργανώσεις μελών σε νομαρχιακό επίπεδο και από εκεί εκλέγεται η Νομαρχιακή Επιτροπή. Πάνω από εκεί είναι το Συνέδριο του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή. Η αρμοδιότητα των τριών αυτών επιπέδων καθορίζεται με τη λογική το παραπάνω επίπεδο βοηθάει και συντονίζει το παρακάτω επίπεδο, με την επιδίωξη να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ως το κόμμα στο χώρο ευθύνης του.
– Η ΝΔ ζητάει εκλογές, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Μήπως τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκαστεί να προσφύγει στην κάλπη, επειδή τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει θα είναι δυσβάσταχτα για τον λαό;
Για την κυβέρνηση η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 και τέθηκε στην κρίση των πολιτών στις εκλογές του Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, θα εφαρμοστεί. Τα μέτρα που περιέχονται, αν δεν καταφέρει με την αποτελεσματική λειτουργία της να τα ελαφρύνει, θα εφαρμοστούν, αλλά μέχρι εκεί. Δυστυχώς δεν καταφέραμε- παρά μόνο μερικώς, να απαλλάξουμε τη χώρα από τις δεσμεύσεις που η χώρα είχε ήδη αναλάβει. Ας πούμε π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από την πίεση και την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας στο 1ο μνημόνιο καθορίστηκαν στο απίστευτο 6,5%. Στο 2ο μνημόνιο μειώθηκαν στο 4,2%. Δεν καταφέραμε να το μειώσουμε κάτω από 2%, όπως επιδιώκαμε, συμβιβαστήκαμε στο 3,5% χωρίς να προσδιορίσουμε τη διάρκεια που θα ισχύει, καθώς με την πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος θα προσδιοριστεί σε συνδυασμό με τα μέτρα για το χρέος. Βλέπετε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς από την πλευρά των δανειστών έρχεται πίεση για δέσμευση 10ετίας σε αυτό το επίπεδο και χωρίς μέτρα για το χρέος… Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μία καλύτερη εκδοχή. Το πόσο είναι το ζητούμενο για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.
– Οι πιέσεις από τους δανειστές για πώληση της ΔΕΗ είναι αφόρητες. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί ανακόλουθος στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα για την περιοχή μας ή πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να διατηρήσετε τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης;
Οι πιέσεις έγιναν αφόρητες τελευταία. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου 2016 του ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (πρώτο τμήμα), που απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ με την υποστήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας και αξιοποιήθηκε από τους θεσμούς για να αλλάξει η συμφωνία, που είχε κλείσει με την 1η αξιολόγηση και δεν υπήρχε θέμα συζήτησης για την ενέργεια στη 2η αξιολόγηση. Έτσι άνοιξε το θέμα, πως δηλαδή θα προσαρμοστεί η χώρα στην τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου. Η ευκαιρία από την πλευρά των επιχειρήσεων που προσέφυγαν, να θέσουν το θέμα της επαναφοράς του σεναρίου της Μ(μ)ικρής ΔΕΗ, και η πίεση που προσπαθούν να ασκήσουν στην κυβέρνηση με την υποστήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη μιας επωφελέστερης λύσης. Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός που ήρθε στην περιοχή εξέφρασε τις θέσεις της κυβέρνησης. Η μάχη για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης θα δοθεί από όλους μας. Σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τις τοπικές αρχές θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι θα καταφέρουμε.
– Ξέρω πως ως εργαζόμενος στη ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων σε διάφορα επίπεδα έχετε μία ευαισθησία για το μέλλον της Επιχείρησης. Τι σκοπεύετε να κάνετε αν υπάρχει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη στη διαπραγμάτευση;
Η μάχη για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, δεν είναι ούτε για μένα, ούτε για κανέναν από τους συναδέλφους μου πλέον, μια μάχη για την κατοχύρωση των δικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων. Την αντιλαμβανόμαστε και είναι ως μάχη για την κατοχύρωση των συμφερόντων του λαού και της χώρας και έτσι θα δοθεί και από μένα προσωπικά και από το κόμμα μου.
– Πως κρίνετε την πορεία της Περιφερειακής Αρχής;
Η πορεία της Περιφερειακής Αρχής δεν έχει κριθεί από τα συντεταγμένα όργανα του κόμματος. Η προσωπική μου άποψη, που έχει διαμορφωθεί με βάση την πρόσφατη συνεργασία μας στα θέματα που μας έχουν απασχολήσει, είναι άριστη. Η επικοινωνία μας είναι σε καλό επίπεδο και η στάση της απέναντι στο πρόβλημα είναι αυτή που πρέπει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της περιοχής. Για ολοκληρωμένη άποψη όμως αρμοδιότητα έχουν τα όργανα του κόμματος κι εγώ προσωπικά για την εμπέδωση άποψης, χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Γνωρίζετε άλλωστε ότι το κόμμα έχει στηρίξει την παράταξη “ΑλλάΖουμε Εποχή”, που είχε επικεφαλής τον Θέμη Μουμουλίδη στις εκλογές και εξακολουθεί να τη στηρίζει.
– Επίκεινται δομικές και χωροταξικές αλλαγές στον Καλλικράτη. Ποια είναι η θέση σας γι’ αυτές και πως θα αντιμετωπίσετε την αντίδραση των Δημάρχων; Πόσο πιθανό είναι να έχουμε αλλαγές συνόρων στους Δήμους της περιοχής;
Ανέφερα και προηγουμένως ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα που έχουμε να κάνουμε ως νέα Νομαρχιακή Επιτροπή. Το κύριο είναι να συζητήσουμε. Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει πρόταση για σημαντικές αλλαγές στον Καλλικράτη. Προς το παρόν δε συζητείται το χωροταξικό. Ως κόμμα έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι η χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους και το αίτημα του Βελβεντού θα εξετασθεί με αυτή τη λογική. Όπως όμως βλέπουμε, το υφιστάμενο πλαίσιο δεν πάει. Παντού υπάρχουν δυσλειτουργίες και προβλήματα. Να συζητήσουμε λοιπόν τι αλλαγές χρειάζονται. Στο τραπέζι υπάρχει η αναλυτική πρόταση της κυβέρνησης…
– Τι έχουμε να περιμένουμε από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία;
Ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη. Πάντα μια τέτοια επίσκεψη συνοδεύεται από προσδοκίες για επίλυση θεμάτων. Είναι θέμα όμως του πρωθυπουργού και η κυβέρνηση θα αποφασίσει στο τι ακόμη χρειάζεται να γίνει με βάση τις περιορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν. Από την πλευρά μας ως κόμμα θα ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας και είναι μια ευκαιρία να έχουμε κάποιες απαντήσεις.