Με τη φράση “δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πείραμα”, ο Συντονιστής της Δίκαιης Μετάβασης, Κώστας Μουσουρούλης, απευθύνθηκε στους Αντιπεριφερειάρχες της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί, ξεκινώντας το πολυήμερο πρόγραμμά του στην περιοχή.
Ο Κώστας Μουσουρούλης επανέλαβε με τον ίδιο τρόπο, αλλά με άλλες λέξεις, την πρόθεσή του για σοβαρή δουλειά σε ότι έχει να κάνει με τη Δίκαιη Μετάβαση, λέγοντας πως δεν επέστρεψε στην Ελλάδα “για να κάνει πλάκα” απευθυνόμενος στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης τους οποίους συνάντησε στη συνέχεια.

Και στις δύο συσκέψεις ο Κώστας Μουσουρούλης, παρουσίασε το σχέδιο για τη δημιουργία του τελικού master plan της απολιγνιτοποίησης και της Δίκαιης Μετάβασης, “προκειμένου να μη μείνει καθηλωμένη η Δυτική Μακεδονία στη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη” και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, για την προσπάθεια “μιας καλύτερης και καθαρότερης ζωής με νέες θέσεις εργασίας”.
Μιλώντας για το σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης το χαρακτήρισε “ολιστικό” και καθόρισε τους βασικούς άξονες επενδύσεων για το επόμενο διάστημα:
– Βιομηχανία
– Ανθρώπινο δυναμικό
– πρωτογενής τομέας
-έρευνα
– διατήρηση ενεργειακής ταυτότητας
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι επεσήμανε πως χρειάζονται βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, από το τρέχον ΕΣΠΑ, μακροπρόθεσμες από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και μεσομακροπρόθεσμες μέσω της μόχλευσης.
Ο κ. Μουσουρούλης επεσήμανε πως η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει από το 2011, με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως υπάρχουν σπουδαίες ιδέες οι οποίες όμως υποβάλλονται “με άτακτο τρόπο”.

Αναφερόμενος στα κονδύλια της Δίκαιης Μετάβασης, στάθηκε στα καθαρά λεφτά του Ταμείου τα οποία όπως είπε δεν θα πέσουν κάτω από 1,725δις για την Ελλάδα, ενώ αργότερα σε ερώτηση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης για το αν αυτά τα χρήματα είναι για όλη τη χώρα, διαβεβαίωσε πως είναι αμελητέα τα ποσά που θα πέσουν στα νησιά, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη δεν συγκρίνονται ως μεγέθη και κατ’ επέκταση ως επενδύσεις που θα γίνουν.
Παράλληλα ο Κώστας Μουσουρούλης, στάθηκε στη συμφωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για γενναίες επενδύσεις από το τομεακό πρόγραμμα στη Δυτική Μακεδονία, ενώ τόνισε πως ένα πολύ δύσκολο κομμάτι του σχεδίου είναι τα λεγόμενα εδαφικά σχέδια που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης το παρών έδωδσαν, ο Θόδωρος Καρυπίδης, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο Χρήστος Σαββουλίδης, με τον πρώην Περιφερειάρχη να σημειώνει πως “αυτό που επιχειρείται δημιουργεί πολλά ερωτήματα και προβληματισμό στην περιοχή και ουσιαστικά βγάζει εκτός χάρτη τη Δυτική Μακεδονία.

Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, μίλησε για δίκαιη μετάβαση χωρίς σχέδιο, υποστηρίζοντας πως η περιοχή αναζητά ακριβώς το αντίθετο: “Ομαλή μετάβαση με ξεκάθαρο σχέδιο”. Επίσης η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης έθεσε και το ζήτημα των χρονοδιαγραμμάτων, για να λάβει την απάντηση από τον Κώστα Μουσουρούλη, πως δεν είναι η δουλειά του να απαντήσει αν είναι σωστό το χρονοδιάγραμμα.
Πάντως ο Συντονιστής για τη Δίκαιη Μετάβαση είπε λίγο αργότερα πως η χώρα ζητούσε πάντοτε παράταση για κάθε τι, πράγμα που όπως υποστήριξε δεν μπορεί να ισχύσει τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς τα κονδύλια της Δίκαιης Μετάβασης ήδη είναι έτοιμα να τρέξουν.
Ο Κώστας Μουσουρούλης, όπως σας ενημέρωσε από το πρωί ο “Π”, έφτασε στο διοικητήριο της ΖΕΠ ακριβώς στις 8.30π.μ., είχε συνάντηση ολιγόλεπτη με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη, ενώ μετά τις συναντήσεις με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, είδε τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ενώ το απόγευμα η πρώτη μέρα της παρουσίας του στη Δυτική Μακεδονία, θα κλείσει με σύσκεψη με τα στελέχη της ΑΝΚΟ.
Ο Κώστας Μουσουρούλης θα παραμείνει στη Δυτική Μακεδονία έως την επόμενη Τετάρτη.
Ζήσης Πιτσιάβας