Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Κόττη, Θεολόγο – Ερευνητή.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που δημιουργήθηκε με τη διεκδίκηση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά των όλων όσων προκάλεσαν οι δηλώσεις Μητσοτάκη στο BBC και την ακύρωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού με τον Βρετανό Ομόλογό του, ο Θεολόγος – Ερευνητής Κωνσταντίνος Κόττης, σχολίασε τόσο το θέμα του επαναπατρισμού όσο και το τι συνέβη και δεν συνέβη όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ερωτηθείς σχετικά με την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα, όρος που θέτει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Κόττης τόνισε αρχικά πως ο αγγλικός λαός συναινεί στην επανένωση σε μεγάλο ποσοστό, λέγοντας πως η περίοδος είναι κατάλληλη αλλά δεν έχει νομικές δυσκολίες γιατί «μιλάμε για καθαρή κλοπή, καθώς ο Έλγιν απέσπασε τα γλυπτά με τον χειρότερο τρόπο», που εντάσσονται σε αρχιτεκτονικό πλαίσιο ναού.
Τόνισε επίσης ότι δεν είναι η μόνη περίπτωση στην Ελλάδα, καθώς και άλλα γλυπτά αποσπάστηκαν με παρόμοιους τρόπους. Η Αθήνα εδώ και χρόνια έχει ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου και η λειτουργία του και η τοποθέτησή του πολύ ψηλά, έπαιξε μεγάλο λόγο στη μεταστροφή της Αγγλικής κοινής γνώμης, τόνισε.
Η δήλωση Μητσοτάκη περί κλοπής συνδέεται πλέον και με τις διακηρύξεις της Unesco περί επιστροφής των κλαπέντων αντικειμένων, οπότε και λογικό ήταν να δημιουργηθεί ρήγμα, τόνισε ο κ. Κόττης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια προμελετημένη κίνηση, ωστόσο θα έπρεπε να επιμένει στην επιστροφή όλων των αετομάτων.
«Αυτό θα δημιουργούσε ευρύτερο πρόβλημα σε μεγάλα μουσεία του κόσμου, που έχουν ελληνικές αρχαιότητες, αλλά το δικό τους πρόβλημα δεν είναι και δικό μας», προσέθεσε επίσης. Ακόμη, είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ανοίξει τον ασκό του τα καλύτερα εκθέματα που έχουν είναι από χώρες μη Βρετανικές.