Για αντίφαση της πλειοψηφίας με την απόφαση να εγκρίνει το master plan και να καταθέσει παράλληλα προτάσεις οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν με αυτό, έκανε λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Λιάσης, μιλώντας στο e-ptolemeos.gr.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Π.Σ. ο κ. Λιάσης, είπε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση της πλειοψηφίας με εξέπληξε γιατί εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Πολύ εύστοχα το παρατήρησε ο επικεφαλής μας. Η εισήγηση με τις προτάσεις, του αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας κ. Κιάνα, δεν είχαν καμία σχέση με το master plan που μας ζητήθηκε να εγκρίνουμε, ήταν σε απόλυτη αντίφαση. Άρα, αν εγκρίνεις τις προτάσεις του κ. Κιάνα, απορρίπτεις το Master Plan».
Ο κ. Λιάσης στέκεται και στο ερώτημα που κατέθεσε ο Θόδωρος Καρυπίδης προς τον Κώστα Μουσουρούλη, για να αν είχαν υποβληθεί οι προτάσεις αυτές(σ.σ. της περιφερειακής αρχής), στην κυβερνητική επιτροπή
«Εφόσον απαντήθηκε πως απορρίφθηκαν, ποιο το νόημα; Τι έννοια έχει ξανά η επανα- υποβολή αυτών των προτάσεων από την περιφερειακή αρχή; Αν στηρίζουμε αυτές τις προτάσεις, σημαίνει ότι απορρίπτουμε το master plan. Δεν υπάρχει λογική στην πρόταση της περιφερειακής αρχής»
Παράλληλα ο Γιάννης Λιάσης χαρακτηρίζει «τακτικισμό» τις ενέργειες της περιφερειακής αρχής «για να χαϊδέψουμε τα αυτιά του κόσμου».
Κληθείς να σχολιάσει τον όρο «αδιαπραγμάτευτες θέσεις» που είπε ο Περιφερειάρχης, τόνισε: «Αδιαπραγμάτευτο ήταν και αυτό που είπε ο περιφερειάρχης, ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί καμία θέση από τις παλιές πριν τη δημιουργία νέων. Εγώ τον ρώτησα πως αυτό θα ισχύσει μέχρι κεραίας όταν ήδη στην περιοχή, από την ημέρα ανακοίνωσης του κ. Μητσοτάκη μέχρι σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 2.500 θέσεις και το αμέσως επόμενο διάστημα θα χαθούν κι άλλες. Πολύ σωστά κάποιος δυτικομακεδόνας έγραψε ότι μας καλούν να γκρεμίσουμε τα σπίτια μας και μετά να σκεφτούμε πως θα χτίσουμε νέα σπίτια».
Σε ότι έχει να κάνει με την έκκριση του σχεδίου από την περιφερειακή αρχή, σημείωσε πως η περιοχή χρειάζεται χρόνο και υποστήριξε πως κανένας πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας δεν πιστεύει πως η μετάβαση θα είναι Δίκαιη:
«Με αυτό το σχέδιο δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας δυτικομακεδόνας, κανένας, που να πιστεύει ότι μπορεί να υλοποιηθεί η μετάβαση και να είναι δίκαιη. Η μετάβαση θα είναι απόλυτα άδικη, απόλυτα βίαιη και η μεγάλη αγωνία μας είναι ότι δυστυχώς θα χάσουμε ανθρώπινο δυναμικό, θα φύγουν νέοι και αυτοί η απομείωση που έχουμε στον πληθυσμό φοβάμαι ότι θα γίνει με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς και φοβάμαι ότι θα έχουμε μια αφαίμαξη του πληθυσμού σε επίπεδο ερημοποίησης».
Ο κ. Λιάσης αναφέρεται στο κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου και το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στην περιοχή, ενώ για τα εδαφικά σχέδια σημειώνει:
«Στο ερώτημα για το εάν μπορούμε να πάρουμε παράταση στη λειτουργία των μονάδων, πήρα σαφέστατη απάντηση, ότι καμία παράταξη σύμφωνα με την απόφαση του πρωθυπουργού για τη λειτουργία των μονάδων. Αν ισχύσει αυτό, κλείσιμο μονάδων το ’23, όποια εδαφικά σχέδια και να υποβάλλουμε στην ΕΕ, η πρώτη επένδυση που θα έρθει με τους καλύτερους όρους και συνθήκες δεν θα συμβεί πριν το 25. Μέχρι τότε τι θα συμβεί, θα καθόμαστε να περιμένουμε χωρίς εργασία μέχρι τότε με την ανεργία στο 42%; Αυτό θα σημαίνει την καταστροφή της περιοχής»..
Ο ίδιος σχολίασε, επίσης, ότι επειδή αρκετοί λένε ότι είναι υπέρ του λιγνίτη, οι ίδιοι σημειώνουν ότι οι δυτικομακεδόνες θέλουν πίσω τον παλιό τους τόπο, τον πράσινο τόπο, την πράσινη γη. «Όχι να μας στύψουν σαν λεμονόκουπα και να μη μας δώσουν το δικαίωμα να πάμε σε μια δίκαιη μετάβαση. Μόνο έτσι μπορούμε να αναπτύξουμε τον τόπο και να έχουν μέλλον τα παιδιά μας».
Σε ερώτηση για τους νομούς Γρεβενών και Καστοριάς και κατά πόσο είναι δίκαιο να απολαύσουν τα προνόμια του master plan, ο ίδιος απάντησε πως «όχι απλά είναι δίκαιο, είναι θεμέλιος λίθος, και η πολιτική Καρυπίδη ήταν προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό το αποδεικνύει το μειωμένο τιμολόγιο που εφαρμόστηκε σε όλη την περιφέρεια. Δεν γίνεται αυτές οι δύο ΠΕ να έχουν στερηθεί τεράστιους πόρους λόγω της εμφάνισης του πλασματικού εισοδήματος από τη ΔΕΗ στην ΠΔΜ.