«Η παραγωγή πιστοποιημένων επώνυμων προϊόντων ανώτερης ποιότητας, μέσα από καθετοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες, από συλλογικά σχήματα των παραγωγών, αποτελεί την πιο αποτελεσματική ενέργεια των αγροτών για την προάσπιση της αξίας της εργασίας τους και της παραγωγής τους. Αξιοποιώντας τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία επιτρέπει και διευκολύνει τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών σε διευρυμένο αριθμό προϊόντων, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να ισχυροποιησουν τη θέση τους, ενδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική τους δύναμη.
Ειδικά στο Ν. Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζονται σημαντικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής βιολογικής αξίας (ζωοκομικά προϊόντα, λαχανικά, ρύζι, όσπρια, μύδια, θαλασσινά κ.α.), η οργάνωση των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ενσωμάτωση στα τελικά προϊόντα άυλων και εμπράγματων αξιών, που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα αυτά και πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
Επιπρόσθετα, η καλλιέργεια και παραγωγή γεωργικών προϊόντων εντός του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα του Αξιού, με όλες τις προϋποθέσεις για την προστασία του σπανιότατου αυτού οικοσυστήματος των δέλτα τριών ποταμών (Λουδίας, Αξιός, Αλιάκμονας), αλλά και η παραγωγή προϊόντων θαλάσσης στην παρακείμενη περιοχή του κόλπου του Θερμαϊκού, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την επεξεργασία και καθιέρωση ενός πρότυπου και του αντίστοιχου σήματος επί των «προϊόντων που παράγονται εντός οικολογικά ευαίσθητων περιοχών».
Το πρότυπο αυτό και το αντίστοιχο σήμα μπορούν να είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τις κείμενες εθνικές και ευρωπαϊκές διατάξεις για την αειφορία, με σημαντικότατα πρόσθετα οφέλη για το σύνολο των αγροτών της περιοχής.
Αναλογιζόμενοι ότι στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένες 400 περίπου τέτοιες περιοχές, τότε αξίζει η πιλοτική προσπάθεια να γίνει στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες ακόμα όπου οι κατά τόπους φορείς διαχείρισης σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, τις οργανώσεις τους, τους Ο.Τ.Α. και τα συναρμόδια Υπουργεία μπορούν να καταλήξουν στις τελικές προτάσεις.
Βέβαια, υπό το κράτος της άδικης και βαριάς επιβάρυνσης του αγροτικού εισοδήματος που επέβαλλε η ανικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης, οι αγρότες και του Ν. Θεσσαλονίκης νιώθουν το μέλλον τους στο επάγγελμα αβέβαιο.
Βασική προϋπόθεση για την πολυπόθητη απαγκίστρωση της χώρας από τα μνημόνια είναι και η ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα. Δυστυχώς με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ το περιβόητο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με αποτέλεσμα να επιτείνονται τα αδιέξοδα των Ελλήνων γεωργών και των κοινωνιών της υπαίθρου γενικότερα.
Η Ν.Δ. και ο τομέας αγροτικής ανάπτυξης, για το σύνολο της χώρας και για κάθε περιοχή και κάθε κλάδο της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, επεξεργάζεται και επικαιροποιεί και σύντομα θα ανακοινώσει στοχευμένες θέσεις και προτάσεις, με μετρήσιμο περιεχόμενο που μπορούν να σηματοδοτήσουν αναπτυξιακές κατευθύνσεις και να συμβάλλουν καθοριστικά στην πορεία εξόδου της χώρας από τα αδιέξοδα».