Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία έπειτα από που έλαβαν από το 112 λόγω της κακοκαιρίας Daniel που πλήττει με σφοδρότητα τη Θεσσαλία.
Μεγάλες ποσότητες νερού από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινούνται από την πεδιάδα της Λάρισας προς το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο, και το νερό καταλήγει στη λίμνη Κάρλα της οποίας το ύψος του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και η νοτιοανατολική πλευρά της θεσσαλικής πεδιάδας προς τη Μαγνησία.
Με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας και σε συνέχεια του μηνύματος 112 που έλαβαν οι κάτοικοι του Δήμου, προειδοποιώντας τους για πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή τις επόμενες ώρες συστήνει όπως «όλοι οι κτηνοτρόφοι να μετακινήσουν τα ζώα τους σε υψηλότερα σημεία άμεσα ή να τα απομακρύνουν προς άλλες περιοχές. Οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωση».
Η κατάσταση στη Λάρισα
Οι κάτοικοι της συνοικίας της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, κλήθηκα νωρίτερα να εκκενώσουν τις περιοχές δεξιά της οδού Σωκράτους από το ύψος της οδού Αώου και αριστερά της οδού Σωκράτους από το ύψος της οδού Πειρίθου μέχρι το τέλος της οδού Σωκράτους υπό τον φόβο τα νερά του Πηνειού να μπουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την επείγουσα ειδοποίηση που έβγαλε ο Δήμος Λαρισαίων, η συγκεκριμένη περιοχή εκκενώνεται λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώνονται και των διακοπών ηλεκτροδότησης στην περιοχή.
Διαρκής είναι ο αγώνας των Αρχών για τη διάσωση, τον απεγκλωβισμό και την απομάκρυνση πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται γύρω από το ποτάμι του Πηνειού. Σήμερα το 112 ήχησε έως τώρα για πάνω από 20 περιοχές περιοχές του θεσσαλικού κάμπου την ώρα που οι διασώσεις εγκλωβισμένων στον Δήμο Παλαμά συνεχίζονται.
Πιο συγκεκριμένα, προειδοποιητικό μήνυμα 112 έλαβαν μέχρι αυτή την ώρα οι κάτοικοι των εξής περιοχών: Κάτω Ραψάνη, Ιτέα, Τέμπη, Βόννη, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός, Αλεξανδρινή, Παλαιόπυργος, Μεσάγκαλα, Ομόλιο, Στόμιο, Καστρί Λουτρό, Κουλούρα, Μεσάγκαλα, Στόμιο, Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Κάτω Αμυγδαλή, Ομορφοχώρι, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο, Σωτήριο, Κόκκινες, Νίκη, Αχχίλειο, Λοφίσκος, Καλαμάκι, Μελισσά.
Τα μηνύματα εστάλησαν προκειμένου οι κάτοικοι να είναι σε ετοιμότητα για εκκένωση λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων και για να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα. Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.
Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού. Τόνοι αμμοχάλικου μεταφέρθηκαν χθες και σήμερα με δέκα τριαξονικά φορτηγά και με φορτωτές και ρίφθηκαν σε σημεία της όχθης του Πηνειού για να συγκρατηθούν καίρια αναχώματα και ως, αυτή την ώρα, η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί. Οι προσπάθειες όμως δε σταματούν, συνεχίζονται.
Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 2.806 άνθρωποι
Η τελευταία ενημέρωση για τους απεγκλωβισμούς αναφέρει ότι έχουν διασωθεί έως τώρα από Θεσσαλία και Μαγνησία 2.806 άνθρωποι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι οι διασώσεις που έκανε ο στρατός ανέρχονται μέχρι στιγμής στις 1.602. Σύμφωνα με το ΓΓΕΘΑ απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1.186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Στον Βόλο, συνεργεία εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Ο Βόλος θα είναι χωρίς νερό για τουλάχιστον 15 – 20 μέρες, όπως είπε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος με «πρόχειρη λύση μέσω γεωτρήσεων», ενώ για πόσιμο νερό υπάρχει μόνο εμφιαλωμένο. Εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο γίνεται η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο. Το σκηνικό της καταστροφής στο νομό συμπληρώνουν τα αποκομμένα χωριά του Πηλίου λόγω των διαλυμένων δρόμων, και τα κατεστραμμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Πολύ μεγάλη η ανησυχία και για την πόλη της Λάρισας, καθώς ήδη τα περίχωρα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Πηνειού ποταμού. Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ήχησε το 112 στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ. Όπως είπε ο δήμαρχος του Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπασε ανάχωμα. «Ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα έσπασε και γυρίζουν όλα τα νερά προς τον Δήμο Κιλελέρ» τόνισε.
Σύσταση της ΕΛΑΣ προς τους οδηγούς να αποφεύγουν την ΠΑΘΕ
Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που σε εξέλιξη σε περιοχές της Θεσσαλίας, συστήνει στους οδηγούς που επιθυμούν να μετακινηθούν από περιοχές της βόρειας Ελλάδας στη νότια και αντίστροφα, να χρησιμοποιούν την εναλλακτική διαδρομή μέσω της Εγνατίας, της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού.
Επιπρόσθετα η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μέχρι την ύφεση των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων στα σημεία όπου πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι συνεχής ενημέρωση σχετικά με τις ισχύουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις υπάρχει σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) στον υπερσύνδεσμο: https://www.astynomia.gr/ektaktes-kykloforiakes-rythmiseis-logo-ekdilosis-dysmenon-kairikon-fainomenon/
Πηγή: https://www.dnews.gr