ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΤΗΛΟΥ, ΤΑ ΚΑΙΝΟΜΟΜΑ PROJECT ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ» Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η πρώτη διαδικτυακή ημερίδα – συζήτηση για το μέλλον τη Ελλάδας στην ενέργεια, στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα, που αποτελεί και στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώθηκε με επιτυχία μέσω του e-ptolemeos.gr WEB TV και προβλήθηκε ΖΩΝΤΑΝΑ από το Youtube, μετά από πρωτοβουλία της ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΔΙOIKHTIKΩΝ, και του Προέδρου της Νεκτάριου Καλαντζή.
Ήταν η πρώτη από μια σειρά τηλεδιασκέψεων που μεταδίδονται από τη διαδικτυακή «συχνότητα» του e-ptolemeos.gr και φιλοδοξούν να φιλοξενήσουν γόνιμους διαλόγους, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλη τη χώρα, με πρώτη θεματική το πώς εξελίσσεται η Ελλάδα στο δρόμο για την πράσινη ενέργεια.
Στη συζήτηση συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες, νέοι άνθρωποι, που έχουν γνώση των ενεργειακών θεμάτων. Ειδικότερα, συμμετείχαν, ο Άγης Δίγκας Αντιπρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (πρώην ΛΑΓΗΕ), η Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου (του πρώτου πράσινου νησιού της Μεσογείου), η Καλλιόπη Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας, και ο Λουκάς Ζαρογιάννης, Δυτικομακεδόνας Επιχειρηματίας στο χώρο της Λιγνιτικής Παραγωγής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πρώτη προτεραιότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, δηλαδή, να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων της αυτοδιοίκησης στην επόμενη ημέρα, που είναι η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιακή διακυβέρνηση, τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Καζαντζής, κρατώντας επιφυλάξεις αν η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα, με το παράδειγμα της Τήλου, να είναι «σταγόνα στον ωκεανό», όπως τόνισε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η αυτοδιοίκηση στην πράσινη μετάβαση και τι δυνατότητες υπάρχουν ώστε να συμμετέχει σε επενδύσεις. Οι στόχοι που θα μπουν τα επόμενα χρόνια για την κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης και της Ελλάδας θα είναι πολύ αυστηροί, με την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη να είναι προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες, για αυτό και στο τραπέζι παίζουν προτάσεις για στήριξη επιχειρηματικών προτάσεων, ζωνών καινοτομίας, αειφόρου ενέργειας και επενδύσεις ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Καζαντζής.
Η Δ. Μακεδονία και η Τήλος μπορούν να παρουσιαστούν το πώς θα γίνουν καινοτόμες ζώνες στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα για την Τήλο, ένα νησί 800 κατοίκων, η δήμαρχός της κ. Καμμά περιέγραψε το πώς έγινε η Τήλος το πρώτο πράσινο νησί, καταθέτοντας την πρότασή της η οποία βγήκε πρώτη από δεκάδες, αλλά και το πώς ζυμώθηκε η πρόταση στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποδεχθεί το καινοτόμο έργο.
Στο στόχο της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να γίνει πιο «πράσινο» το ενεργειακό μείγμα, αναφέρθηκε ο κ. Δίγκας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συνεργασίας των δήμων στην υλοποίηση πιλοτικών project ΑΠΕ. Ο ίδιος έθεσε τον όρο της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας με καινοτόμες δράσεις, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αποκεντρωμένα, ώστε αυτή να διοχετεύεται μέσω έξυπνων συμβολαίων. Απώτερος στόχος η δημιουργία ενεργειακά αυτόνομων κοινοτήτων, με απώτερο στόχο την αύξηση των ΑΠΕ στην ελληνική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο κ. Ζαρογιάννης περιέγραψε το παρών στη Δ. Μακεδονία, μιας και οι εξελίξεις άφησαν την περιοχή πίσω. «Το τρένο έχει χαθεί για την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η περιοχή βίωσε ήδη την απολιγνιτοποίηση. Περιέγραψε το πόσο επηρεάζει το ενεργειακό μείγμα και τη μειωμένη συμμετοχή του λιγνίτη, και τον αντίκτυπο που έχει αυτό για την περιοχή και τις επιχειρήσεις της. Ζήτησε μάλιστα να μη σβήσουν από το χάρτη περιοχές που προσέφεραν χρόνια στην περιοχή, αλλά και επιχειρήσεις που έχουν επενδύσεις χρήματα και πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία τους.
Για το ρόλο της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στο παζλ των ενεργειακών αλλαγών και τις καινοτόμες δράσεις που προωθούνται όπως η πρωτοβουλία του υδρογόνου, αλλά και την ενεργειακή κοινότητα που είναι στα «σκαριά», αναφέρθηκε η κ. Κυριακίδου. «Σηκώνουμε τον πήχη ψηλά γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», σχολίασε, με τον στόχο του υδρογόνου να στοχεύει σε μορφές αποθήκευσης ενέργειας παραγόμενες από ΑΠΕ. Συγκεκριμένα για την ενεργειακή κοινότητα, αναφέρθηκε πως στόχος είναι να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της περιφέρεια. Ακόμη το εγχείρημα είναι στην αρχή, αλλά όπως τόνισε η ίδια, όλοι οι δήμοι το αντιμετωπίζουν θετικά. Σκοπός της είναι να μειωθεί έως να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των δημοσίων κτηρίων, με όραμα να γίνει η Δ. Μακεδονία μια πράσινη περιφέρεια.
Η διαδικτυακή συζήτηση μεταδόθηκε ζωντανά από το Youtube LIVE του E-ptolemeos Newsportal.