*Συνέντευξη στο Ζήση Πιτσιάβα
Για ένα Νοσοκομείο που θα παρέχει την όσο το δυνατόν καλύτερη υπηρεσία υγείας στους πολίτες και θα τη βελτιώνει συνεχώς, έκανε λόγο ο Διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, Δημήτρης Σιόλος, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π».
Συμπληρώνοντας δύο σχεδόν μήνες στην καρέκλα του Διοικητή και έχοντας μια αρχική εικόνα τα προηγούμενα χρόνια, ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ο Δημήτρης Σιόλιος καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση «ομαλοποίησης» του Νοσοκομείου μετά την κρίση της πανδημίας του covid, την αγωνία να μην κλείσει καμία κλινική και φυσικά το μεγάλο έργο της νέας πτέρυγας του Μαμάτσειου.
Μάλιστα τολμά να πάρει ξεκάθαρη θέση στη συζήτηση περί δημιουργίας νέου Νοσοκομείου στην Κοζάνη, λέγοντας πως δεν καταλαβαίνει το συγκεκριμένο αίτημα όταν η Δυτική Μακεδονία των λιγότερων των 300.000 κατοίκων έχει ήδη πέντε(5) Νοσοκομεία.
Τέλος, ξεκαθαρίζει πως στο Μαμάτσειο δεν έχει κλείσει καμία κλινική ούτε μία ημέρα ενώ στηρίζει τις αλλαγές στο ΕΣΥ σημειώνοντας πως τον ίδιο τον ενδιαφέρει να υπάρχουν γιατροί στο Νοσοκομείο ανεξάρτητα αν αυτοί είναι μόνιμοι, επικουρικοί ή με μπλοκάκι.
- Κύριε Σιόλιο ποια είναι η πρώτη εικόνα που αποκομίσατε ως Διοικητής πλέον του Νοσοκομείου
- Βρίσκομαι στη θέση από τις 31-10 αλλά προφανώς είχα μία εικόνα ως Αντιπρόεδρος, δεν ήμουν εντελώς ξένος. Το Νοσοκομείο έβγαινε από την κρίση της πανδημίας και ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Βαίνει πλέον προς ομαλοποίηση και κανονικότητα η οποία είναι υπό διαμόρφωση.
- Θεωρείται πως είχε διαλυθεί ο οργανισμός καλούμενος να αντιμετωπίσει την πανδημία;
- Δεν θα το έλεγα διάλυση, αλλά διαφορετικές προτεραιότητες, αναγκαστικά άλλαξε η λειτουργία, δεν γινόντουσαν χειρουργεία, κλινικές έγιναν κλινικές covid, τα πάντα λειτουργούσαν γύρω από την πανδημία.
- Τώρα υπάρχει covid για το Νοσοκομείο, γιατί στην κοινωνία δείχνει να έχει ξεχαστεί
- Υπάρχει covid στο Νοσοκομείο αλλά όχι στο βαθμό που υπήρχε. Το μοριακό εργαστήριο μετράει ακόμα δείγματα και μάλιστα απ’ όλη τη Δυτική Μακεδονία αλλά και Νοσοκομεία άλλων περιοχών. Είναι ένας τεράστιος όγκος δουλειάς. Θα σας έλεγα πως η θετικότητα το Νοέμβριο είναι στο 19%, από 29% του Οκτωβρίου, ενώ μέχρι στιγμής κινείται γύρω στο 19% και για το Δεκέμβρη. Αυτά φυσικά είναι δείγματα Νοσοκομείων και μόνο.
- Υπάρχει κλινική covid στο Νοσοκομείο ακόμα;
- Έχει ακόμα κλινική covid με 25 κρεβάτια και 23 καλυμμένες κλίνες κατά μέσο όρο. Οι ασθενείς είναι κυρίως της περιοχής, οι περισσότεροι υπερήλικες και με υποκείμενα νοσήματα.
- Η ΜΕΘ είναι μια δομή που παραμένει ενεργή στο Νοσοκομείο;
- Φυσικά και λειτουργεί, με καθαρά περιστατικά πλέον. Δημιουργήθηκε ως ΜΕΘ covid αλλά πλέον έχει καθαρά περιστατικά με τέσσερα (4) κρεβάτια και τρεις(3) γιατρούς. Όπως όλες οι ΜΕΘ λειτουργεί με τις δικές της ιδιαιτερότητες.
- Ακούμε συνεχώς για ελλείψεις στο Νοσοκομείο. Ποια είναι η πραγματική εικόνα;
- Οι βασικότερες ελλείψεις είναι αυτές των γιατρών, σε τεχνολογικό εξοπλισμό είμαστε πλήρεις και με το παραπάνω, με την τελευταία τεχνολογία στην ιατρική, ότι είχε ζητηθεί το έχουμε πάρει. Κάθε μέρα παραλαμβάνουμε εξοπλισμό.
- Με τους γιατρούς όμως;
- Είναι αλήθεια πως αν είχαμε ακόμα 10 γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες θα λέγαμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Ειδικότητες αιχμής όπως αναισθησιολόγοι, χειρούργοι, παθολόγοι, παιδίατροι χρειάζονται πάντα.
- Απειλείται κάποια κλινική με κλείσιμο;
- Όχι και μάλιστα ξαναστήσαμε την ορθοπεδική, από δύο(2) σε τέσσερεις (4) γιατρούς και μπαίνει σε κανονικότητα. Έχουμε σχεδιασμό προσλήψεων και σε άλλες κλινικές που έχουν θέματα στελέχωσης. Για μένα σαν διοικητής δεν είναι θέμα η σχέση εργασίας, θα ήθελα μόνιμους αλλά δεν έχει διαφορά ποιος γιατρός θα σε δει.
- Το μεγάλο θέμα της παιδιατρικής αποτελεί πρόβλημα για το Νοσοκομείο; Ποια είναι η αλήθεια;
- Η αλήθεια είναι πως όλες οι εφημερίες καλύπτονται, δεν έκλεισε καμία μέρα η παιδιατρική. Ήρθε ένας γιατρός από τη Νάουσα και έκανε μία εφημερία. Υπάρχουν 3 γιατροί στην παιδιατρική και βγάζουν κανονικά της εφημερίες. Είναι μια κανονική κλινική που αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά.
- Δεν υπάρχει δηλαδή κλινική που λειτουργεί στο «κόκκινο»;
- Όλο το πράγμα της υγείας είναι δυναμικό, ένας γιατρός ασθενεί, ένας ζητάει να φύγει σε άλλο Νοσοκομείο και σου λέει αύριο παραιτούμαι. Με αυτή την έννοια είμαστε συνέχεια στο κόκκινο. Η διοίκηση έχει τα αυτιά ανοιχτά για να δούμε ποιος θα φύγει, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πριν φύγει. Η προκήρυξη μόνιμης θέσης είναι δύσκολη διαδικασία.
- Γιατί εκτιμάται πως δύσκολα ένας γιατρός επιλέγει το Μαμάτσειο Νοσοκομείο;
- Δε νομίζω πως είναι θέμα του Μαμάτσειου αλλά των επαρχιακών νοσοκομείων η προσέλκυση γιατρών. Υπάρχουν γιατροί που θέλουν να έρθουν στην Κοζάνη και εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα. Καταλαβαίνω πως ένας γιατρός θα επιλέξει να πάει στον τόπο καταγωγής του ή θα θελήσει να βρεθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
- Ο Υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή την προσπάθεια προσέλκυσης ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Συμφωνείτε;
- Απολύτως συμφωνώ με την προσέλκυση ιδιωτών γιατρών. Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα αρκεί να πιάνει ποντίκια. Οι γιατροί να παρέχουν την κάθε φροντίδα στους ασθενείς, αυτό μας ενδιαφέρει. Αν είναι ιδιώτης, επικουρικός, μόνιμος, έχει λίγη σημασία. Έχουμε τους περισσότερους κατά κεφαλήν γιατρούς στην Ε.Ε. Υπήρχε μια τάση φυγής στο εξωτερικό. Δεν είναι τόσο καλές οι συνθήκες στο εξωτερικό για τους γιατρούς, αν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα μπορεί να γυρίσουν στην Ελλάδα. Οικονομικά και διάφορα άλλα. Υπάρχουν γιατροί που κάνουν 10 εφημερίες. Δεν είναι εύκολη η δουλειά του γιατρού.
- Το νέο νομοσχέδιο δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, πως καταργεί το ΕΣΥ. Ποια είναι η άποψή σας;
- Νομίζω πως θα βελτιώσει το ΕΣΥ το νέο νομοσχέδιο. Οι κοινωνίες βρίσκονται σε εξέλιξη, το ΕΣΥ δημιουργήθηκε κάτω από άλλα δεδομένα, διένυσε 40 χρόνια και πρέπει να δούμε τα νέα δεδομένα. Αν ήταν στημένο σωστά δεν θα έπρεπε να περάσει την κρίση της πανδημίας όπως την πέρασε. Τα καλά χαρακτηριστικά να κρατήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε. Πως θα δώσουμε καλύτερη υπηρεσία στον ασθενή.
- Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν στο ΕΣΥ;
- Θα επιστρέψουν βάση νόμου, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω εγώ τη γνώμη μου αν πρέπει ή όχι. Εμείς θα ακολουθήσουμε τις επιταγές της επιστήμης και τις εντολές του Υπουργείου. Στο Μαμάτσειο είναι περίπου 30 εργαζόμενοι, με 1 έναν μόνιμο και έναν 1 επικουρικό γιατρό ανάμεσά τους.
- Οι εργασίες της νέας πτέρυγας πως πάνε. Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος;
- Είχαμε βρει ένα μεγάλο βράχο, σπάσαμε το βράχο έχουν σιδερώσει και τσιμεντώσει τα θεμέλια. Βρισκόμαστε εντός προθεσμιών με πολύ μικρή καθυστέρηση.
- Είναι ουσία για το Νοσοκομείο η νέα πτέρυγα ή απλά κάποια καινούργια ντουβάρια;
- Καθόλου ντουβάρια και πολύ ουσία. Προκηρύχθηκε παράλληλα και η στατική μελέτη και η μελέτη ανακαίνισης της παλιάς πτέρυγας, θα δώσει και αυτό μια καινούργια ώθηση. Θα έχει ένα νέο νοσοκομείο η Κοζάνη και σε πλάνο 5ετίας ένα εντελώς καινούργιο νοσοκομείο.
- Άρα η συζήτηση για δημιουργία νέου Νοσοκομείου είναι περιττή;
- Δεν μπόρεσα ποτέ να την καταλάβω τη συζήτηση αυτή, υπάρχουν πέντε(5) δομές, δεν είναι παλιές. Που θα ωφελούσε μια 6η δομή όταν ο πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας είναι κάτω από 300.000. Είναι μια συνοικία στην Αθήνα, με τι θα στελεχωθεί αυτό το Νοσοκομείο. Μακάρι να είχαμε ένα Χέρφιλντ αλλά να χτίζουμε δομές που δεν θα επανδρώσουμε…
Εκτός αν αυτοί που το προτείνουν θα κάνουν εισαγωγή ασθενών από άλλα μέρη. Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι η καλή και ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
- Με το Μποδοσάκειο υπάρχει ανταγωνισμός ή συνεργασία;
- Με το Μποδοσάκειο υπάρχει συνεργασία. Εγώ έστειλα παιδίατρο να καλύψει εφημερία τις προηγούμενες ημέρες. Και αντίστοιχα αν χρειαστούμε βοήθεια θα την έχουμε. Ανήκουμε στην ίδια ΥΠΕ, στην ίδια περιοχή. Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής και παραπάνω τα δύο Νοσοκομεία.
- Υπάρχει περιθώριο οράματος για έναν Διοικητή ή λειτουργεί μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια;
- Η θέση αυτή έχει την υποχρέωση να κάνει έναν οργανισμό να δουλεύει, όλα περνάνε από το διοικητή. Υπάρχουν περιθώρια σε ένα διοικητή να αφήσει το στίγμα του, δεν είναι από μπετόν τα δεδομένα. Σίγουρα υπάρχουν νόμοι και πλαίσια αλλά χαράζουμε και στρατηγική.
- Άρα, ποιος θα λέγατε ότι είναι ένας στόχος ή ένα όραμα στη δική σας θητεία;
- Να βελτιώσουμε την παρεχόμενη υπηρεσία υγείας στον ασθενή. Να αισθάνεται τη σιγουριά ότι αν θα έρθει εδώ θα πάρει την καλύτερη παροχή υγείας.
- Να εμπιστευόμαστε σαν πολίτες το Μαμάτσειο;
- Ναι να εμπιστεύεται ο κόσμος το Νοσοκομείο και τους γιατρούς του, όλο το προσωπικό. Όλοι εδώ καταλήγουν, να αισθάνονται σιγουριά.
- Θα νοσηλεύατε εσείς δικό σας άνθρωπο στο Μαμάτσειο;
- Θα νοσήλευα τους γονείς μου όπως έκανα με τον πατέρα μου που χειρουργήθηκε εδώ στο οφθαλμιατρικό σε ένα εξαιρετικό τμήμα.
- Έχετε δεχθεί παράπονο από ασθενή όσο είστε Διοικητής, για μη παροχή σωστών υπηρεσιών στο Νοσοκομείο;
- Κοιτάξτε εδώ χρειάζεται μια εκπαίδευση. Το ΤΕΠ π.χ. είναι Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Είναι για τα επείγοντα και όχι επειδή μας πονάει το δάχτυλο ή το κεφάλι. Δεν θα αρνηθούμε να δούμε κανέναν, αλλά όχι εις βάρος των περιστατικών που οφείλουν να έχουν προτεραιότητα.
- Στο Νοσοκομείο πρόσβαση έχουν όλοι οι πολίτες;
- Πρόσβαση έχουν όλοι οι πολίτες και αδιάκριτα μάλιστα. Δεν ξεχωρίζουμε κανέναν…
- Η άποψή σας για τις αντιδράσεις των τελευταίων μηνών σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου;
- Μέχρι ένα βαθμό συμμερίζομαι την αγωνία των πολίτων, αλλά γίνονται τα αδύνατα δυνατά για να είναι το Νοσοκομείο με γιατρούς, φάρμακα, νοσηλευτές και εξαντλούμαι όλα τα μέσα που έχουμε. Πάντα δεν είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις. Ξέρω την αγωνία όλου του οργανισμού να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
- Λειτουργεί το Νοσοκομείο σε βάρος των Κέντρων Υγείας με αφαίμαξη προσωπικού;
- Έρχονται γιατροί από την πρωτοβάθμια και βοηθάνε στα ΤΕΠ στις εφημερίες, αλλά όχι σε βάρος των Κέντρων Υγείας. Πάντα σε συνεννόηση.
- Βαραίνει τη θέση σας η πολιτική διάσταση που υπάρχει στις επιλογές των Διοικητών;
- Όλα γίνονται στο πλαίσιο λειτουργίας του Νομικού Προσώπου που διοικώ.
- Πολιτική ή Νοσοκομείο;
- Η πολιτική μπήκε σε δεύτερο πλάνο. Και να ήθελα να είμαι υποψήφιος δεν μπορώ πλέον. Θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να υπηρετήσω τους πολίτες από τη θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου.