Αντιγράφουμε τον τίτλο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε τόσο στο e-ptolemeos.gr όσο και στον έντυπο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ:
“Οργανισμός Εσωτερικής Κρίσης- Με «βαριά καρδιά» ψήφισαν οι πρωτοκλασάτοι Αντιδήμαρχοι Κοκκαλιάρη τo νέο ΟΕΥ του Δήμου Κοζάνης- Βαθαίνει το ρήγμα με τους μετακλητούς συνεργάτες του Δημάρχου- Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους και το Οικονομικό Επιμελητήριο”,
το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Την διαφωνία η οποία υποβόσκει εδώ και αρκετό διάστημα, αλλά και τα διάφορα κέντρα «εξουσίας» που στήνονται εντός της δημοτικής αρχής ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο η συζήτηση για τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης τη Δευτέρα το βράδυ.
Ο νέος ΟΕΥ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και την παραλίγο διαφοροποίηση στην ψηφοφορία των δύο πρωτοκλασάτων Αντιδημάρχων του Γιάννη Κοκκαλιάρη, οι οποίοι τελικώς με «βαριά καρδιά» όπως δήλωσαν έδωσαν την έγκρισή τους στην εισήγηση με την οποία εμφανώς διαφώνησαν.”
***
Διαφωνούντες οι δυο Αντιδήμαρχοι, οι κύριοι Κώστας Κουρού και Γιάννης Ιωαννίδης, οι οποίοι, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι, είναι από εκείνους που μετά την αποχώρηση τους από τη δημοτική παράταξη «Κοζάνη, τόπος να ζεις», πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Κοζάνη» που με επικεφαλής το σημερινό Δήμαρχο κ. Γιάννη Κοκκαλιάρη κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Τότε βέβαια, όλα ήταν διαφορετικά και ίσως κανείς να μην φανταζόταν πως θα μαζεύονταν τα… σύννεφα που εμφανίστηκαν τώρα στη σχέση των τριών ανδρών.
Θα είναι περαστικά… σύννεφα και από εκείνα που το πολύ πολύ να ρίξουν μερικές σταγόνες και θ’ αποχωρήσουν γι’ αλλού, ή θα φέρουν κάποια…βροχή;
***
Ο χρόνος με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που τον συνοδεύουν, φθείρει και δοκιμάζει πολλές φορές (και) τις πολιτικές σχέσεις, ακόμα και τις πιο στενές.
Το μέλλον θα δείξει αν αυτές είναι καλά δομημένες και ισχυρές έτσι ώστε ν’ αντέξουν τους όποιους κλυδωνισμούς, πολλοί από τους οποίους και φυσιολογικοί είναι αλλά και αναμενόμενοι σε κάθε είδους σχέση, ή αν θα υπάρξουν εξελίξεις που θα διαφοροποιήσουν την κατάσταση.
***
Το μόνο σίγουρο, για την ώρα, είναι πως η εικόνα που βγήκε προς τα έξω απ’ όλη αυτή τη διαμάχη δεν την λες και την καλύτερη για τη Δημοτική αρχή Κοκκαλιάρη, η οποία είναι ουσιαστικά ακόμα στην αρχή της θητείας της.
Τα σκυλιά που γαυγίζουν, αλλά μερικές φορές… δαγκώνουν κιόλας!
Με μια ιδιαίτερα δηκτική ανακοίνωση η δημοτική παράταξη «Κοζάνη, τόπος να ζεις», έκανε τη δικιά της παρέμβαση στο θέμα που προέκυψε με τους δυο Αντιδημάρχους και στο οποίο αναφερόμαστε στο προηγούμενο σχόλιο μας.
(σ. σ. μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: https://e-ptolemeos.gr/skyli-pou-gavgizei-den-dagkonei-drimeia-epithesi-tis-kinisis-kozani-topos-na-zeis-se-kourou-ioannidi-gia-tin-psifo-varias-kardias)
Και επέλεξε να το κάνει γράφοντας μια φράση που χρησιμοποιούμε πολλές φορές στις καθημερινές μας συνομιλίες.
Τη φράση «σκύλος που γαυγίζει, δεν δαγκώνει»!
(σ. σ. μια φράση που λέγεται πως έχει ιταλική προέλευση, και λογοτεχνική μάλιστα, αφού υπάρχει στο κλασικό έργο του Alessandro Manzoni, “Promessi spossi” (Γαμήλιοι όρκοι), όπου αναφέρεται ότι: «Οι βλαστοί δεν δίνονται σαν τα κουφέτα: και αλίμονο σε εσάς αν αυτά τα σκυλιά δαγκώνουν κάθε φορά που γαβγίζουν»)
***
Πόσο ισχύει, όμως, στ’ αλήθεια αυτή η φράση;
Η εμπειρία λέει πως αν δεις σκύλο να γαυγίζει, και μάλιστα πολύ, τότε σε κάθε περίπτωση καλό είναι να κρατήσεις αποστάσεις ασφαλείας, για να μην πούμε να τραπείς σε άτακτη φυγή, καθώς μπορεί κάτι τέτοιο να είναι και χειρότερο.
Το ίδιο συνιστούν και άνθρωποι που ασχολούνται συστηματικά με τα συμπαθή αυτά τετράποδα, τονίζοντας πως αν ένας σκύλος γαυγίζει αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι επιθετικός ή επικίνδυνος, αλλά ούτε μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν θα δαγκώσει ποτέ.
***
Ας αφήσουμε όμως στην άκρη την πολυχρησιμοποιημένη φράση και ας επανέλθουμε στην πολιτική ουσία της ανακοίνωσης αυτής, μέσω της οποίας ασκήθηκε ιδιαίτερα έντονη κριτική στους δύο Αντιδημάρχους επισημαίνοντας τους, μεταξύ άλλων, πως «… στην αυτοδιοίκηση ο κάθε σύμβουλος οφείλει και πρέπει να ψηφίζει κατά συνείδηση. Στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει η έννοια της δεδηλωμένης όπως στο κοινοβούλιο, δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να καταψηφιστεί ο Δήμαρχος ως πρόσωπο, επομένως δηλώσεις στήριξης του Δημάρχου είναι περιττές και γίνονται μόνο και μόνο για το θεαθήναι.»