Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιθανό να έχουν ακούσει ή διαβάσει την πολύ γνωστή άποψη του Σκωτσέζου προπονητή ποδοσφαίρου Γουίλιαμ, Μπιλ, Σάνκλι (1913- 1981), του εμβληματικού προπονητή και αναμορφωτή της φημισμένης Λίβερπουλ, που κάποτε είχε πει: “Μερικοί λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι θέμα ζωής και θανάτου. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό”.
Μια άποψη που έχει επιβεβαιωθεί σε αμέτρητες περιπτώσεις με το ποδόσφαιρο να βάζει σε δεύτερη μοίρα ή να επισκιάζει άλλα θέματα της επικαιρότητας, που πολλές φορές είναι, αντικειμενικά, πιο σημαντικά και κρίσιμα για πολλούς περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους ασχολούνται και παρακολουθούν το δημοφιλές άθλημα.
***
Κάτι ανάλογο συνέβη προχθές και στην Κοζάνη, όταν αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος αγώνας για το κύπελο Ελλάδας ανάμεσα στην Π.Α.Ε. Κοζάνη και τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, καθώς το Δημοτικό Στάδιο της πόλης δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την τέλεση του αγώνα, γεγονός που επισκίασε οτιδήποτε άλλο υπήρχε στην τοπική επικαιρότητα.
Αρχικά αναστατώθηκαν και αντέδρασαν οι οπαδοί της τοπικής ομάδας, οι οποίοι προφανώς περίμεναν πώς και πώς να δουν για πρώτη φορά φέτος τον αγαπημένο τους Σύλλογο αγωνιζόμενο σε επίσημο παιχνίδι, μετά την επιστροφή του σε επαγγελματική κατηγορία ύστερα από πολλά χρόνια περιπλάνησης στις ερασιτεχνικές και ημιεπαγγελματικές.
Αλλά το θέμα δεν σταμάτησε εκεί καθώς πήρε και… πολιτικές διαστάσεις, ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, έγινε θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικών συνδυασμών που διεκδικούν το Δήμο Κοζάνης στις εκλογές του Οκτωβρίου.
***
Αρχικά, είχαμε την αντίδραση των υποψηφίων Δημάρχων, των κυρίων Σταύρου Καμπουρίδη και Γιάννη Κοκκαλιάρη που με ανακοινώσεις τους άσκησαν έντονη κριτική στη σημερινή Δημοτική αρχή (ο πρώτος) και ζήτησαν εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν κατάφερε τελικά να διεξαχθεί ο αγώνας αυτός στο στάδιο της πόλης και τι μέλλει γενέσθαι (ο δεύτερος).
Ακολούθησε η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις» που κατηγόρησε τη Δημοτική αρχή για «πλήρη ανικανότητα».
Υπήρξε, επίσης, ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που ονόμασε ως υπεύθυνο της όλης κατάστασης το Δήμο Κοζάνης και μετά από λίγο ήταν η σειρά του Δήμου Κοζάνης με δική του ανακοίνωση να καταλογίσει την ευθύνη στην Περιφέρεια!
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν αρκούντως το όλο θέμα και του έδωσαν μεγάλη έκταση, συνοδεύοντας το με τίτλους όπως «παρωδία» και «φιάσκο», αποτυπώνοντας ουσιαστικά και το κλίμα που δημιουργήθηκε στην τοπική κοινωνία.
***
Έχει, όμως, αξία να δούμε τι λένε Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Δήμος Κοζάνης καθώς στις ανακοινώσεις τους αναφέρονται σε δύο (!) άδειες που έπρεπε να εκδοθούν για να διεξαχθεί ο αγώνας.
Η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι «… Για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής αγώνα από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη άδειας λειτουργίας του γηπέδου. Η άδεια αυτή έχει ετήσια ισχύ και εκδίδεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη του γηπέδου, επομένως του Δήμου.»
Στη δική του ανακοίνωση ο Δήμος Κοζάνης απαντά πως «… Με βάση την ισχύουσα άδεια λειτουργίας του ΔΑΚ και την προσφάτως εκδοθείσα ΚΥΑ (ΦΕΚ 5252/Β/30-8-2023) για νέα παράταση των υφιστάμενων αδειών λειτουργίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μπορούσε να εκδώσει άδεια διεξαγωγής του σημερινού αγώνα κυπέλλου, δεδομένου ότι πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις που έθετε η ανωτέρω ΚΥΑ.»
Δηλαδή, για να γίνει ο αγώνας απαιτούνταν όχι μία, αλλά δύο άδειες, αυτή της «διεξαγωγής αγώνα» που εκδίδεται από την Περιφέρεια και η άδεια «λειτουργίας του γηπέδου» που εκδίδεται από το Δήμο!
***
Πάντως, όπως και αν το δει κανείς, είναι μια πραγματική αποτυχία αυτό που συνέβη καθώς υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος και θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα όπως έπρεπε και στην ώρα τους.
Αντί γι’ αυτό, το θέμα… κάηκε στην προετοιμασία ή στην… προθέρμανση, για να χρησιμοποιήσουμε και έναν πιο αθλητικό όρο.
***
Υ.Γ. Όπως διαβάσαμε το θέμα της εξεύρεσης κατάλληλου γηπέδου χειρίζεται πλέον η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η γνωστή ΕΠΟ, η οποία είναι και η διοργανώτρια του θεσμού του κυπέλου Ελλάδας.
Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό;
Το ρωτάμε γιατί μάλλον πρόκειται για την ίδια ΕΠΟ που πριν λίγες μέρες απέκλεισε από τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με το Γιβραλτάρ τρεις διεθνείς μας ποδοσφαιριστές νομίζοντας πως είναι τιμωρημένοι λόγω κίτρινων καρτών, κάτι που δεν ίσχυε!
Το θέμα πήρε διαστάσεις και φυσικά γίναμε διεθνώς ρεζίλι.
Ελπίζουμε η προσπάθεια εξεύρεσης γηπέδου όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας Κοζάνης- Ηρακλή να μην είναι ανάλογη αυτής που έκανε την περασμένη περίοδο η ΕΠΟ για να βρει γήπεδο για τον τελικό του κυπέλου, ο οποίος πριν καταλήξει στο Βόλο, ταξίδεψε πρώτα στο μισό ημισφαίριο της γης από τη μακρινή Αυστραλία μέχρι και την Κύπρο, αφού πέρασε και από την Αγγλία!