Είναι μόλις τεσσάρων μηνών και πίνουν ακόμη γάλα από βρεφικό μπουκάλι. Τα αρκουδάκια Μπράντλεϊ και Κούπερ δεν έχουν μητέρα και μένουν στο καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο, στη Φλώρινα. Αλλά θα πρέπει σύντομα να βρουν τον δρόμο τους για το δάσος, εάν θέλουν να μάθουν να τρώνε μόνα τους.
Διασώθηκαν πριν από λίγο καιρό από έναν ντόπιο σε χωριό της Κοζάνης περίπου μία ώρα από το Νυμφαίο. Και έχοντας μείνει σε στάνη προβάτων για μία εβδομάδα κρίθηκε πως ήταν πολύ αργά για επανένωση με τη μητέρα τους. Τώρα θα πρέπει οι άνθρωποι του Αρκτούρου να τους μάθουν αυτά που θα τους μάθαινε και η μητέρα τους, πριν τα αφήσουν μόνα στην άγρια φύση.
«Τους μαθαίνουμε αυτά που πρέπει να γνωρίζουν. Πόυ να βρουν φαγητό, τι πρέπει να τρώνε, πώς να φτιάξουν φωλιά για το χειμώνα» εξηγεί στο Reuters η Μελίνα Αυγερινού, η οποία φροντίζει αρκούδες στον Αρκτούρο, με στόχο την επανένταξή τους στο περιβάλλον.
«Με βάση την εποχή, προσπαθούμε να τους διδάξουμε αυτά που θα μάθαιναν με τη μητέρα τους στη φύση» αναφέρει, προσθέτοντας ότι συνήθως χρειάζεται να περάσει ένα χρόνος για να αποκτήσουν τα αρκουδάκια βασικές ικανότητες επιβίωσης.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, οι εκπαιδευτές κρύβουν φαγητό στο δάσος, για να το βρουν τα δύο αρκουδάκια, ενώ τα αποθαρρύνουν από το να έχουν πολλές επαφές με ανθρώπους.
Όταν φτάσει ο χειμώνας πέφτουν σε χειμερία νάρκη και μεταφέρονται από το καταφύγιο στο δάσος, πριν ξυπνήσουν. Παρακολουθούνται ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να επιβιώσουν στην άγρια φύση. Όσα δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν επιστρέφουν στο καταφύγιο.
«Εάν στη δοκιμαστική περίοδο μας δείξουν ότι έχουν προσαρμοστεί στην άγρια συμπεριφορά μίας αρκούδας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καφέρουν» λέει στο Reuters o Πάνος Στεφάνου, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου.
Το καταφύγιο στο Νυμφαίο φιλοξενεί 14 αρκούδες που αδυνατούν να ζήσουν στην άγρια φύση, είτε επειδή είναι τραυματισμένες είτε επειδή δεν μπορούν πια να προσαρμοστούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Υπολογίζεται ότι στην άγρια φύση της Ελλάδας υπάρχουν περίπου 450 αρκούδες, κυρίως στα βουνά της Πίνδου και της Ροδόπης.
Πηγή φωτογραφίας: Reuters
πηγή: greenagenda.gr