Με μεγάλη συμμετοχή νοσηλευτικού προσωπικού από τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή στο εκθεσιακό κέντρο Κοίλων ημερίδα με θέμα «η νοσηλευτική κοινότητα απέναντι στο άγχος και στο στρες». Ήταν η 3η νοσηλευτική ημερίδα που διοργάνωσε το Μαμάτσειο νοσοκομείο, υπό την αιγίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας.
Στην εισήγησή της η Γεωργία Θανασά, νοσηλεύτρια με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στον σχεδιασμό προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας, από το γραφείο πρόληψης και προαγωγής υγείας του νοσοκομείου «Γεννηματάς» Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα «ανεκτικότητα και δυνατότητα νοσηλευτών να αντισταθούν στο εργασιακό στρες». Σημείωσε ότι το εργασιακό στρες αποτελεί όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Ουσιαστικά οι νοσηλευτές έρχονται να αντιμετωπίσουν ένα σύστημα το οποίο έχει μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει μία απίστευτη εντατικοποίηση της εργασίας και οι απαιτήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολύ, σε σχέση με τα χρόνια που ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σύστημα. Είναι πιο απαιτητικές, έντονες και δύσκολες. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου δεν υποστηρίζονται, υποαμοίβονται, υποτιμούνται πάρα πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να νοιώθουν απογοητευμένοι, απομονωμένοι, ουσιαστικά υποτιμημένοι και να χάνουν κάθε κίνητρο να αποδώσουν και να αντέξουν τόσο δυσχερείς συνθήκες εργασίας. Επομένως το πρόβλημα μεγαλώνει και θεριεύει όλο και περισσότερο».
Η Γ. Θανασά πρόσθεσε: «Ή θα αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι ή θα είμαστε σίγουροι πως τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αποστασιοποιημένους επαγγελματίες υγείας, ουσιαστικά νοσηλευτές που δεν θα αντέχουν να δώσουν ούτε πια τις εφεδρείες, γιατί και τα αποθέματα των εφεδρειών σε ψυχική ενέργεια τελειώνουν και βέβαια να έχουμε κακή ποιότητα υπηρεσιών υγείας, γιατί αυτά συνδέονται απόλυτα.
Πρέπει πρώτα απ’ όλα λοιπόν να αποφασίσει το σύστημα να ενδυναμώσει το ρόλο του νοσηλευτή στο εθνικό σύστημα υγείας. Να τον επιβραβεύσει, να τον υποστηρίξει, είτε μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων ενεργειών στα νοσοκομεία για να μπορεί να διαχειριστεί τις κρούσεις, τις συγκρούσεις, τις κρίσεις και το εργασιακό στρες. Να αποφασίσει το σύστημα να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να οργανώσουν ένα κλίμα αξιοκρατίας, αλλά και σύστημα αξιών για τις καταγγελίες των νοσηλευτών όταν αυτοί αντιμετωπίζουν απαράδεκτες συμπεριφορές ή και μπούλινγκ μέσα στον εργασιακό χώρο και να υπάρχει δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας. Παράλληλα να αποφασίσουν και οι νοσηλευτές ότι θα πρέπει να απαιτήσουν αυτά που τους αναλογούν.
Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ που παρέθεσε η εισηγήτρια, η Ελλάδα είναι ουραγός με αναλογία 0,61 νοσηλευτή ανά γιατρό, όταν στη Γερμανία είναι 3,6, στον Καναδά 4 νοσηλευτές ανά γιατρό. Κι’ αυτά είναι στοιχεία του 2009. Σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ περισσότερο.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η διοίκηση του Μαμάτσειου νοσοκομείου, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιαννακίδης, ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ Αγάπιος Γαβριηλίδης και άλλοι παράγοντες της υγείας.