Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε τον Νίκο Σαμαρά Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας, γιατρό και επί χρόνια διευθυντή στο ΕΣΥ, μιλώντας με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε στην περιφέρεια, με τους ιατρικούς συλλόγους, με θέμα την ενίσχυση του συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
«Πανελλαδικά το ΕΣΥ νοσεί βαριά. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί και εύκολες λύσεις. Δεν έχουμε σαν περιφέρεια αρμοδιότητα στον σχεδιασμό, παρά λειτουργούμε επικουρικά», τόνισε αρχικά.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια κατάρτισης του υγειονομικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία ώστε όπως είπε «να μην μας πιάσει στον ύπνο η κεντρική εξουσία». Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια διενεργεί μια μελέτη για το θέμα της υγείας, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται, ενώ το πρώτο σκέλος αυτής αφορά στο πως βλέπουν οι πολίτες στην περιοχή το ΕΣΥ και ποιες είναι οι προτάσεις τους.
«Το σύστημα υγείας στη Δ. Μακεδονία έχει πολλά προβλήματα, με απαξιωμένα νοσοκομεία, καθώς γίνονται προκηρύξεις γιατρών που καταλήγουν άγονες», τόνισε επίσης, συμπληρώνοντας ότι τρέχει ήδη μια προκήρυξη με αρκετές μόνιμες θέσεις για τα νοσοκομεία. «Αν θα καλυφθούν δύο θέσεις σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα θα είμαστε ευτυχισμένοι. Θέσεις όπως Παθολόγοι, Αναισθησιολόγοι είναι πρόβλημα να καλυφθούν. Το ΕΣΥ θέλει ριζική αναδιάρθρωση και ο Πανελλαδικός χάρτης, το νέο ΕΣΥ καθυστερεί», τόνισε επίσης.
Έθιξε και το θέμα ανάγκης αξιολόγησης στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως θα πρέπει και η περιοχή να δει τι γίνεται στο θέμα της υγείας συγκριτικά και με άλλα όμορα νοσοκομεία ή περιφέρειες. Για τα επιπλέον κίνητρα που δίνει η περιφέρεια ώστε να έρθουν γιατροί, τόνισε πως αποφασίστηκε να στηριχθούν με 1.000 ευρώ σε 10 εκ των γιατρών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στη νέα προκήρυξη, εκφράζοντας ωστόσο τις ενστάσεις γιατρών, ώστε να μην δημιουργούνται «γιατροί τεσσάρων ταχυτήτων», που θα αμείβονται διαφορετικά εντός του ίδιου τμήματος.
Ερωτηθείς αν έχει γίνει καταγραφή πόσες κλίνες γεμίζουν τα πέντε νοσοκομεία της περιοχής, ο ίδιος απάντησε πως με στατιστικά ως το 2021 η πληρότητα δεν ξεπερνούσε το 30% και για 800 κατά μ.ο. κλίνες, δεν υπήρχαν πάνω από 300 νοσηλείες ασθενών.
Χαρακτήρισε ως «παραφιλολογία» το κλείσιμο νοσοκομείων και την υποβάθμισή τους, ενώ αναφέρθηκε και σε δομές που λειτουργούν σε ένα μόνο νοσοκομείο στην περιοχή όπως τη Ψυχιατρική που υπάρχει μόνο στο Μαμάτσειο και το Κέντρο Αποκατάστασης στο Αμύνταιο.
Κατέληξε λέγοντας πως οι Δυτικομακεδόνες, όπως προκύπτει από τη μελέτη Σουλιώτη, φεύγουν εκτός περιοχής για ζητήματα υγείας, καταλήγοντας πως αναμένουν τα αποτελέσματα της μελέτης για τις τελικές προτάσεις.