Η Σάνα Μάριν είναι η νεότερη ηγέτης κράτους στον κόσμο και η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ηλικίας μόλις τριάντα τεσσάρων ετών.
Με αυτό το προφίλ, μοιάζει άστοχο να θεωρεί κανείς πως η απόφασή της για αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, τον φετινό Μάιο πηγάζει από τη βαθύτερη ανάγκη της να βρει τον μπελά της τόσο αυτή, όσο και η χώρα της. Έκρινε, ότι η συμμετοχή στην ΕΕ δεν είναι από μόνη της ικανή να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Φινλανδίας και ότι η παραμονή εκτός ΝΑΤΟ εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από την ένταξη της Φινλανδίας σε αυτό.
Τη γραμμή της Φινλανδίας ακολουθεί η Σουηδία, επίσης ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Η σημερινή πρωθυπουργός της χώρας Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον, είναι η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 2021.
Ομοίως, δεν μοιάζει να είναι μια thrill-seeking, ανερμάτιστη πολιτικός που τζογάρει το μέλλον της Σουηδίας επιλέγοντας την είσοδο του κράτους στο ΝΑΤΟ.
Όλα αυτά προέκυψαν λόγω της αποκάλυψης των στόχων του Πούτιν, του ιστορικού της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, των νεκρών, των εγκλημάτων πολέμου, της σκοπούμενης καταστροφής του κράτους και των θεσμών του, και της τελικής ολικής υποταγής του, στο Ρώσο κατακτητή, με τη δύναμη των όπλων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, είναι χε πει: “Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό”.
Είναι παντελώς άστοχο να υποθέσουμε πως οι δύο χώρες έχουν έλλειμμα δημοκρατίας, καθυποταγμένους πολίτες, οι οποίοι άγονται και φέρονται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, υστερούν σε πολιτική σκέψη σε σχέση με όσα ορισμένοι μέντορες της ελληνικής πολιτικής σκηνής αντιλαμβάνονται και προπαγανδίζουν, με αξιοθαύμαστη, παραδόξως, επιτυχία, και άλλα τέτοια ευτράπελα.
Έτσι, η αποκάλυψη των σκοπών του Πούτιν οδηγεί σε μια νέα κατάσταση στην Ευρώπη, και στη λήψη αποφάσεων ακριβώς αντιθέτων από αυτές που υπολόγιζε να προκαλέσει ο Ρώσος πρόεδρος, αλλά, προφανώς, και αντίθετων από τις μέχρι σήμερα επιλογές της Φινλανδίας και της Σουηδίας.