Σε μια ηλικία που οι περισσότεροι έφηβοι παλεύουν με το σχολείο και τις καθημερινές υποχρεώσεις, η 15χρονη Αναστασία Ζήγρα-Χατζησυμεώνογλου από την Κοζάνη, κατάφερε να ολοκληρώσει και να εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα.
Το «Εκτός», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρέμβαση, μιλά για τη διαφορετικότητα, τη μοναξιά, το bullying και τη δύναμη να αποδέχεσαι τον εαυτό σου, μέσα από την ιστορία της Eliza — μιας ηρωίδας που νιώθει «εκτός» κόσμου, αλλά μαθαίνει να στέκεται δυνατή.
Με λόγο άμεσο και ειλικρινή, η νεαρή συγγραφέας μιλά στο e-ptolemeos.gr για το σχολείο, το τένις, τη συγγραφή και το πιο σημαντικό μήνυμα που θέλει να περάσει στους συνομηλίκους της «να τολμούν, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να μην αφήνουν τον φόβο να τους κρατά πίσω».
Λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 5.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, συναντήσαμε την 15χρονη Αναστασία και μιλήσαμε μαζί της.

Κι όμως, η καθημερινότητά της θυμίζει κάθε άλλο παρά… συγγραφέα.
Πώς είναι μια συνηθισμένη μέρα για σένα, ανάμεσα σε σχολείο, δραστηριότητες και συγγραφή;
Ξυπνάω το πρωί, πάω σχολείο και περνάω αρκετές ώρες εκεί. Όταν γυρνάω είμαι κουρασμένη, αλλά πρέπει να κάνω τις υποχρεώσεις μου, να διαβάσω, μετά πάω φροντιστήριο και τένις. Και προς το βράδυ, όταν έχω έμπνευση, γράφω.
Eπέλεξες το τένις; Σε βοηθά και στη συγγραφή;
Μου αρέσει πολύ γιατί είναι στρατηγικό άθλημα και έχει ενδιαφέροντες κανόνες. Με βοηθά να είμαι συγκεντρωμένη σε ό,τι κάνω.
Πού σου αρέσει να γράφεις περισσότερο;
Στον καναπέ του σαλονιού, το βράδυ. Παίρνω το τάμπλετ και γράφω.
Έχεις κάποιο αγαπημένο βιβλίο ή συγγραφέα;
Η αλήθεια είναι ότι δεν διαβάζω πολλά βιβλία, γι’ αυτό ήταν και λίγο περίεργο που έγραψα εγώ ένα.
Πότε κατάλαβες ότι θέλεις να γράφεις;
Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη στιγμή. Ξεκίνησα να γράφω τις ιδέες μου και σιγά-σιγά έγινε βιβλίο. Τότε κατάλαβα ότι άξιζε να εκδοθεί.
Τι σε απασχόλησε για να ξεκινήσεις;
Έχω πολλές απόψεις για διάφορα θέματα και τα υπεραναλύω στο μυαλό μου, ειδικά πράγματα που ζούμε εμείς τα παιδιά. Ήθελα να τα αποτυπώσω.
Έγραφες κάθε μέρα;
Ναι, κάθε μέρα έγραφα από λίγο.
Πόσο καιρό σου πήρε να ολοκληρώσεις το «Εκτός»;
Περίπου ενάμιση χρόνο.
Ο τίτλος του βιβλίου συμπυκνώνει το συναίσθημα του «εκτός». Πώς προέκυψε;
Ήθελα να συνδυάσω δύο πράγματα: το «εκτός ελέγχου», που είναι η δύναμη της πρωταγωνίστριας, και το «εκτός συνόλου», γιατί είναι στο περιθώριο. Σε αυτά τα δύο βασίζεται ο τίτλος.
Πες μας λίγα λόγια για την Eliza.
Είναι μια 16χρονη με μια υπερφυσική δύναμη που της δημιουργεί δυσκολίες. Είναι διαφορετική χωρίς να φταίει και γι’ αυτό την έχουν στο περιθώριο. Ήθελα να δείξω ότι η διαφορετικότητα δεν είναι ελάττωμα.
Πώς συνδύασες φαντασία με θέματα όπως το bullying και η μοναξιά;
Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες και οι σειρές με υπερφυσικά στοιχεία, αλλά έχω και απόψεις για κοινωνικά θέματα. Έτσι τα ένωσα.
Υπάρχουν στοιχεία της Eliza που μοιάζουν με εσένα;
Ναι. Υπεραναλύει τα πάντα, έχει άγχος και κάποιες φορές νιώθει διαφορετική — όπως κι εγώ.
Τον Οκτώβριο του 2024 η 14χρονη Κατερίνα Μήλιου παρουσίασε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Ωδή του Έρωτος». Πώς βλέπεις το γεγονός ότι πολλοί νέοι της ηλικίας σου γράφουν ή εκφράζονται μέσα από την τέχνη;
Χαίρομαι πολύ. Είναι μια απόδειξη ότι δεν είμαστε όλοι κολλημένοι στο κινητό. Κάποιοι σκέφτονται πιο βαθιά και μας επηρεάζει ό,τι συμβαίνει γύρω μας.
Ποιες δυσκολίες συνάντησες γράφοντας το πρώτο σου βιβλίο;
Στην αρχή δεν ήξερα πώς να εκφραστώ, αλλά σιγά-σιγά έβαλα τις σκέψεις μου σε σειρά και όλα έγιναν πιο εύκολα.

Το «ΕΚΤΟΣ» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, με την ίδια να ετοιμάζει ήδη το δεύτερο βιβλίο της.
Πώς διαχειρίζεσαι την κριτική;
Παραδόξως δεν έχω δεχτεί αρνητικά σχόλια. Ήμουν έτοιμη ψυχολογικά, αλλά μέχρι τώρα δεν άκουσα κάτι που να με ενοχλήσει.
Τι σημαίνει για σένα να γράφεις σε νεαρή ηλικία;
Μου αρέσει γιατί γράφω από τη δική μας οπτική. Ίσως έτσι ένας ενήλικας καταλάβει καλύτερα πώς σκέφτεται ένα παιδί 14 ή 16 χρονών.
Τι θα ήθελες να πάρουν οι έφηβοι από την ιστορία της Eliza;
Να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Αν το καταφέρουμε αυτό, λύνονται πολλά προβλήματα.
Ετοιμάζεις δεύτερο βιβλίο;
Ναι, είμαι στην προεργασία. Θα είναι η συνέχεια της ζωής της Eliza, που πια βρίσκεται στο πανεπιστήμιο και μαθαίνει ότι ένα πολύ κοντινό της πρόσωπο την έχει προδώσει. Θα πρέπει να το διαχειριστεί.
Τι όνειρα έχεις για τη συγγραφή;
Θα ήθελα κάποτε να κάνω μια μεγάλη επιτυχία και να ακουστούν οι σκέψεις μου. Αλλά επαγγελματικά σκέφτομαι να ακολουθήσω μαθηματική κατεύθυνση και η συγγραφή να μείνει ως χόμπι.
Πώς αντέδρασαν οι φίλοι σου;
Με στήριξαν πολύ, όπως και το σχολείο μου.
Διάβασαν το βιβλίο;
Ναι, και τους άρεσε πολύ το τέλος. Οι περισσότεροι το τελείωσαν σε δύο μέρες.
Πώς ένιωσες όταν το κράτησες τυπωμένο στα χέρια σου;
Τεράστιο ενθουσιασμό. Χάρηκα που η προσπάθεια έγινε κάτι πραγματικό και δεν πήγε χαμένη.
Ποιο ήταν το πιο σημαντικό μάθημα μέσα από αυτή τη διαδικασία;
Να πιστεύω στον εαυτό μου. Αν βάλω κάτι στο μυαλό μου, μπορώ να το καταφέρω.
Τι θα έλεγες σε ένα παιδί που φοβάται να εκφραστεί;
Θα του έλεγα να αφήσει πίσω τους φόβους του και να τολμήσει. Να πιστέψει στον εαυτό του, γιατί όταν θέλεις κάτι πολύ και προσπαθείς πραγματικά, πάντα έρχεται αποτέλεσμα.
Ένα μήνυμα μέσα από το βιβλίο;
Να τολμάμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τις κακές σκέψεις. Η δύναμη βρίσκεται μέσα μας, αρκεί να της δώσουμε χώρο να βγει.





























