Η υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων και οι συνθήκες διαμονής, εξετάστηκε σήμερα το πρωί σε συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Βαγγέλη Σημανδράκο, με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ξενοδόχων της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνει ο αριθμός των φιλοξενουμένων προσφύγων στα συμφωνηθέντα επίπεδα, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα εκδήλωσαν ξενοδόχοι της περιοχής Κοζάνης.
Ως γνωστόν σε ξενοδοχεία ορεινών οικισμών των Γρεβενών φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως από την Συρία. Ο ακριβής αριθμός κυμαίνεται αναλόγως με τις αφίξεις και αναχωρήσεις σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σύμβαση της Ύπατης Αρμοστείας με τους ξενοδόχους της περιοχής, ο ανώτατος αριθμός προσφύγων δεν μπορεί να υπερβεί τους 700, ενώ σήμερα στα έξι ξενοδοχεία της περιοχής, φιλοξενούνται 500 άτομα. Όλοι τους είναι εφοδιασμένοι με το Δελτίο Αιτούντος Ασύλου. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για «πρόσφυγες υπό μετακίνηση», οπότε καθημερινά φεύγουν κάποιοι και έρχονται άλλοι, οπότε η εικόνα διαφοροποιείται. Ο αρχικός προορισμός είναι η Αθήνα και από κει, όσοι μπορούν φεύγουν για τις χώρες προορισμού που επιθυμούν, συνήθως σε χώρες της Ε.Ε.
Υπογραμμίζεται ότι το ενδιαφέρον των ξενοδόχων της περιοχής Γρεβενών για φιλοξενία προσφύγων είναι μεγάλο, καθώς εκτός των έξι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν άλλοι τόσοι. Επίσης, ενδιαφέρον εκδήλωσαν και ξενοδόχοι από την περιοχή της Κοζάνης. Σύμφωνα με τη σύμβαση το τίμημα για τους ξενοδόχους είναι 23 ευρώ ανά φιλοξενούμενο άτομο και περιλαμβάνει: τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), βρεφικό γάλα, παιδικές τροφές, πάνες μωρών, πλύσιμο ρούχων, καθώς και τη μετακίνηση στα αστικά κέντρα.
Στη συνάντηση του κλιμακίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τον αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δεύτερου, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ξενοδόχων της περιοχής. Οι τελευταίο ζήτησαν από την Ύπατη Αρμοστεία να παραμείνει ο αριθμός των προσφύγων στα συμφωνηθέντα επίπεδα, ώστε να «μείνει χώρος» για την «ανάπτυξη του τουρισμού». Είναι γνωστή άλλωστε η επιστολή που έστειλαν 14 ιδιοκτήτες ξενώνων, ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών στον βουλευτή Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μπγιάλα, στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη και στον δήμαρχο Γρεβενών, Γιώργο Δασταμάνη. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι έχει δεσμευτεί περίπου το 70% της δυναμικότητας σε κλίνες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την φιλοξενία των προσφύγων, οπότε έχει αποδυναμωθεί η ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα του τουριστικού προϊόντος του ορεινού όγκου των Γρεβενών». Επίσης, οι ξενοδόχοι και επιχειρηματίες εστίασης τονίζουν ότι «η έλευση νέων προσφύγων στα υπόλοιπα μικρά ξενοδοχεία και ξενώνες θα έχει δραματικές συνέπειες». Τέλος ζητούν από την Εταιρία Τουρισμού της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο στήριξης και προβολής της περιοχής των Γρεβενών.