Την άμεση εκκένωση ολόκληρου του οικισμού των Αναργύρων ζήτησε εκ νέου, και μάλιστα με έμφαση, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας) καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, καθώς κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου στους Αναργύρους για αυτοψία διαπίστωσε ότι διευρύνονται τα φαινόμενα ρηγμάτωσης που προκλήθηκαν στον οικισμό από την μεγάλη κατολίσθηση του Ιουνίου στο γειτονικό ορυχείο Αμυνταίου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα επεκταθούν σε όλο το χωριό.
Μιλώντας μάλιστα ο κ. Λέκκας στον ιστότοπο «eordaia.org» δήλωσε ότι εμμένει στην άποψη για ολική εκκένωση του οικισμού και μάλιστα «με μεγαλύτερη ένταση, δεδομένου ότι τα φαινόμενα αντί να σταματήσουν ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Και πολύ φοβάμαι ότι με τις πρώτες βροχές που θα πέσουν, και βέβαια τον χειμώνα, θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο και θα επεκταθούν και στον υπόλοιπο χώρο. Συνεπώς η άποψη που εξέφρασα είναι αμετάκλητη και σταθερή ότι πρέπει το χωριό να μετακινηθεί για να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον.» Διευκρίνισε δε ότι «η μετακίνηση (εκκένωση) αφορά όλο το χωριό, την οικιστική μονάδα στο σύνολό της, δεδομένου ότι τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν σε όλο το χωριό.»
Δήλωσε επίσης ότι συνεχίζεται η έρευνα στην περιοχή με κάποιες σύγχρονες μεθοδολογίες και ότι θα πετάξουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να μετρήσουν πόσο επεκτάθηκαν οι διαρρήξεις του εδάφους.
Προς κινητοποιήσεις
Την ίδια ώρα σε κινητοποίηση προσανατολίζονται οι κάτοικοι, με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων Γιώργο Τσισμαλίδη, να προαναγγέλλει κινητοποίηση το ερχόμενο Σάββατο εάν δεν υπάρχει εξέλιξη μέχρι την Παρασκευή με το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης της απαλλοτρίωσης του οικισμού και διότι δεν γίνονται αυτά που υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι στους κατοίκους. «Μάς το είχε πει (ο κ. Λέκκας)πριν δυό μήνες και μας το λέει και σήμερα ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό, αλλά δεν μπορούμε να εκκενώσουμε το χωριό, δεν υπάρχουν και σπίτια (για ενοικίαση) αλλά δεν έχει γίνει και η νομοθετική ρύθμιση για την απαλλοτρίωση», δηλώνει ο πρόεδρος. Παραδέχεται ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις «αλλά δεν είναι αυτά που περιμέναμε», τονίζοντας ότι αφ’ ενός δεν υπάρχουν σπίτια για όλες τις οικογένειες που πρέπει να εγκαταλείψουν το χωριό αλλά και διότι επιδότηση του ενοικίου από τη ΔΕΗ θα πάρουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι που τα σπίτια τους βρίσκονται στην κόκκινη – αποκλεισμένη ζώνη του οικισμού (περί τις 30 οικογένειες).
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ίδια ανησυχία και ανασφάλεια επικρατεί και μεταξύ των κατοίκων των Βαλτόνερων όπου παρατηρούνται ρωγμώσεις και καθίζηση σε ολόκληρο τον οικισμό και οι οποίοι ζητούν να δοθεί λύση και για το δικό τους πρόβλημα, ενώ φωνές αρχίζουν να υψώνονται και στον Φανό και στο Ροδώνα όπου επίσης έχουν δημιουργηθεί καθιζήσεις και ρηγματώσεις, αν και η ΔΕΗ αρνείται ότι οφείλεται στη δραστηριότητα του ορυχείου και αποδίδει το πρόβλημα στις γεωργικές δραστηριότητες.
Ερωτηθείς ο κ. Λέκκας για την κατάσταση στους οικισμούς αυτούς είπε ότι είναι πέντε χωριά συνολικά που έχουν πρόβλημα στην περιοχή, ωστόσο στα Βαλτόνερα είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα μετά τους Αναργύρους, σημειώνοντας πως και «στα υπόλοιπα υπάρχει πρόβλημα αλλά θα δείξει η έρευνα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.»
Δείτε το βίντεο του eordaia.org: