Την άμεση δρομολόγηση προκήρυξης άλλων 13 θέσεων μονίμων ιατρών για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, ζήτησαν οι γιατροί του νοσοκομείου από τον διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.
Ως γνωστόν, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κίρκος, θορυβημένος από τη δημόσια παρέμβαση των γιατρών του Μποδοσάκειου και την ανακοίνωσή τους ότι σταματούν την υπερεργασία και τη συνδρομή σε άλλες κλινικές και στα ΤΕΠ, επισκέφθηκε εσπευσμένα προχθές Τετάρτη το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και σε σύσκεψη που είχε με τους γιατρούς ανακοίνωσε την προκήρυξη 12 μονίμων ιατρών στο Μποδοσάκειο. Όπως ανέφερε μάλιστα σε δήλωσή του, έχουν γίνει οι σχετικές διαδικασίες και εάν όλα πάνε καλά, εάν δηλαδή δεν υπάρξουν ενστάσεις, ίσως να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις αυτές σε 2-2,5 μήνες, ενώ έκανε λόγο και για την πρόσληψη επικουρικών γιατρών.
Οι δηλώσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να ικανοποίησαν ιδιαίτερα τους γιατρούς του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας, καθώς εδώ και χρόνια, από το 2009 που σταμάτησαν οι προσλήψεις στο Δημόσιο, σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της χρόνιας υποστελέχωσης του νοσοκομείου.
«Δεν μάς είπε κάτι καινούριο ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ. Υποσχέθηκε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη των 12 μονίμων ιατρικών θέσεων. Το θέμα όμως είναι να δουν τι θα γίνει με τις υπολειπόμενες κενές οργανικές ιατρικές θέσεις του νοσοκομείου», ανέφερε μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Χρήστος Κατσίνας και τόνισε: «Εμείς ζητάμε να προκηρυχθούν άμεσα και άλλες 13 θέσεις μονίμων ιατρών και ταυτόχρονα την άμεση έλευση επικουρικών γιατρών για να μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο». Διότι, όπως τόνισε, «είναι τέτοια η έλλειψη προσωπικού που δουλεύουμε επικίνδυνα, χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η γενική μας συνέλευση αποφάσισε να σταματήσουμε να το κάνουμε και να παρέχουμε υπηρεσίες σε αλλότριες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου για να καλύψουμε τις ανάγκες. Γιατί δεν πρόκειται για πρόσκαιρες αλλά για χρόνιες ανάγκες λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης».
Ενδεικτικό είναι δε ότι από τις 59 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών του νοσοκομείου κενές είναι οι 25 θέσεις, κι αυτό με τον τροποποιημένο οργανισμό του νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία μνημονιακά χρόνια και αφού κόπηκαν στα χαρτιά κλίνες του νοσοκομείου και κατά συνέπεια μειώθηκε και το προβλεπόμενο προσωπικό του νοσοκομείου.
Ο κ. Κατσίνας έθεσε μάλιστα για μια ακόμα φορά το αίτημα της ιατρικής κοινότητας του νοσοκομείου αλλά και αίτημα του Δήμου Εορδαίας για διαχωρισμό της διοίκησης του Μποδοσάκειου από το νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς και για την επαναφορά των κλινών που υφαρπάχτηκαν εν μια νυκτί από το Μποδοσάκειο και δόθηκαν στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Διότι, όπως είπε, η διασύνδεση των δύο νοσοκομείων και το γεγονός ότι φαίνονται ισοδύναμα σε κλίνες επηρεάζει σοβαρά την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που αντιμετωπίζει το Μποδοσάκειο νοσοκομείο, όπως και τον αριθμό κλινών που αναγράφονται στο οργανόγραμμά του, καθώς στην πραγματικότητα οι ανεπτυγμένες κλίνες είναι περισσότερες από τις 200 που αναγράφονται στον οργανισμό. «Ο αριθμός των κλινών καθορίζει και το οργανόγραμμα κάθε νοσοκομείου, το πόσο ιατρικό προσωπικό δηλαδή πρέπει να διαθέτει, το πόσο νοσηλευτικό, παραϊατρικό και πόσο λοιπό προσωπικό», υπογράμμισε ο κ. Κατσίνας.