Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Νίκο Σαμαρά, γιατρό και Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας.
Ερωτηθείς για το νέο νόμο που θα επιτρέπει στους γιατρούς του δημοσίου να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για πάγιο αίτημα των γιατρών και ιδίως των καλών γιατρών του ΕΣΥ, προκειμένου να ιδιωτεύουν ημέρες και ώρες μη υπηρεσίας. Συμφώνησε με τη διάταξη, λέγοντας πως εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα για αυξήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημείωσε πως το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ελεύθερη επιλογή του ασθενή στον γιατρό του, ανεξαρτήτως από πού θα χρειαστεί να νοσηλευτεί.
Ερωτηθείς αν το ΕΣΥ θα γίνει πλέον πιο ελκυστικό, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως και σήμερα «τρέχει» προκήρυξη στη Δ. Μακεδονία για 25 γιατρούς, με τον ίδιο να εκτιμά πως θα «εμφανιστούν» μόλις 2-3 ιδίως σε καίριες ειδικότητες όπως αναισθησιολόγοι. «Το πρόβλημα είναι σύνθετο, αφορά συνθήκες εργασίας, υποστελέχωση, κακές αμοιβές, ωστόσο αυτό το μέτρο είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά το θέμα είναι πως θα εφαρμοστεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κληθείς, επίσης, να σχολιάσει τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Τάσου Φούντογλου στον True Story Radio πως «δεν μπορούμε από νοσοκομεία περίπτερα να γίνουμε νοσοκομεία σούπερ μάρκετ», μιλώντας υπέρ μιας διαλειτουργικότητας νοσοκομείων και σύμπτυξης δυνάμεων στα νοσοκομεία, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως θα πρέπει όλα να ξεκινήσουν από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
«Στην επείγουσα πρωτοβάθμια υγεία, υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης κέντρων επειγόντων περιστατικών 24ώρου υγείας, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοσοκομεία», λέει προτείνοντας στο τι πρέπει να γίνει στη Δ. Μακεδονία, λέγοντας πως πρώτη προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής είναι να αναπτυχθούν νέα κέντρα υγείας.
Προσέθεσε, δε, στην δήλωση Φούντογλου, την ανάγκη σχεδιασμού νέου υγειονομικού χάρτη, που θα έχει σχεδιαστεί από επιστήμονες και όχι από «πολιτικάντηδες», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σημείωσε πως στον εν λόγω σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση αλλά και τι προβλέπεται να ισχύει σε δέκα χρόνια από σήμερα. Έφερε, δε το παράδειγμα ύπαρξης πέντε ουρολογικών κλινικών στη Δ. Μακεδονία, παρόλα αυτά ο πολίτης δεν μπορεί να βρει ουρολόγο και το Σαββατοκύριακο και τις αργίες.