Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο studio του True Story Radio, τον Νίκο Σαμαρά, τ. Δ/ντή Ορθοπεδικής Μποδοσάκειου, π. αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και Υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο στην ΠΕ Φλώρινας με τον συνδυασμό του Γιώργου Αμανατίδη. Επίσης, έχει διατελέσει και βουλευτής για μια ημέρα στη Βουλή του 2012.
Μιλώντας για τους λόγους που ασχολείται με τα κοινά και γιατί κατεβαίνει με τον Γ. Αμανατίδη, ο Νίκος Σαμαράς τονίζει πως «πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας», προσθέτοντας πως δεν θέλησε να μείνει απλά παρατηρητής ή αρθρογράφος στα τεκταινόμενα της Δ. Μακεδονίας.
Σημείωσε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι και πρέπει να είναι ανεξάρτητες κομμάτων, και πρέπει να κόμματα να απεμπλακούν από τις εκλογές αλλά να αναλάβει αυτός που μπορεί να πάει ένα βήμα πιο κάτω τον τόπο.
«Θα πρέπει να επιλέγουμε ποιοι θα μας διοικήσουν και ποιοι θα συνεργαστούν με την κεντρική εξουσία», σημείωσε ακόμη. «Κρατώ τις ιδέες μου, αλλά δεν θα τις εγκλωβίσει ένας κομματικός μηχανισμός. Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση Αμανατίδη να συμμετάσχω, γνωρίζω τη συμβολή του 30 χρόνια και μπορούμε μαζί του να πάμε ένα βήμα παραπέρα». Για την ένταση που προκλήθηκε, προεκλογικά, τόνισε πως ήταν προεκλογική και αποδομήθηκε.
Για τα τεκταινόμενα της υγείας, σημείωσε πως θα πρέπει ο τόπος να αποφασίσει για το πώς σκέφτεται την υγεία στην περιοχή και όχι να αποφασίσει η κεντρική εξουσία. Ακόμη, περιέγραψε τους τρεις άξονες στο πρόγραμμα του Γ. Αμανατίδη για την υγεία στην περιοχή είναι: Πρόληψη, Πρωτοβάθμια φροντίδα και Δευτεροβάθμια φροντίδα. Το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί θα περιλαμβάνει και τους τρεις άξονες, θα γίνει τεκμηριωμένη καταγραφή σε νοσοκομεία, Κ.Υ., θα ακολουθήσει διαβούλευση με επιστημονικούς και εμπλεκόμενοι φορείς και τεκμηριωμένα οι προτάσεις θα κατατεθούν στην κυβέρνηση για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η περιοχή.
Ενδεικτικές προτάσεις: Στα αστικά κέντρα είναι απαραίτητα Κέντρα Υγείας Επειγόντων Περιστατικών. Ακόμη, υπάρχουν δομές που απαξιώθηκαν όπως το Νοσοκομείο Αποκατάστασης Αμυνταίου.
Σε σχέση με τις φωνές γιατρών που έχουν ζητήσει πολλές φορές από κυβερνητικά κλιμάκια λύσεις σε προβλήματα, ο ίδιος απάντησε πως χρειάζεται περισσότερη πίεση και ενεργή συμμετοχή από όλους.
Ο Νίκος Σαμαράς κατάγεται από το Βαρικό αλλά ζει μεταξύ των δύο νομών. Ως προς τα δύο μείζονα θέματα της περιοχής του, πρόκρινε το Νοσοκομείο Αποκατάστασης Αμυνταίου, δίνοντας υπόσχεση να λειτουργήσει και με τις 100 κλίνες ως αυτόνομος οργανισμός. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης του περίφημου κάθετου άξονα Πτολεμαΐδας – Φλώρινας, θέμα που ο ίδιος έθεσε έτη πριν, τονίζοντας πως «ο δρόμος αυτός είναι ένα παράθυρο προς τον έξω κόσμο», σημειώνοντας πως πρέπει να απαιτηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς είναι ένας διευρωπαϊκός δρόμος, προσθέτοντας πως πρέπει να ενωθεί με τον διευρωπαϊκό δρόμο που θα ενώσει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια. Ακόμη, αναφέρθηκε στα χιονοδρομικά κέντρα Βίγλας, Βασιλίτσας και Βιτσίου ζητώντας να εκσυγχρονιστούν, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης του δρόμου Φλώρινας – Πρεσπών. Έμφαση πρέπει να δοθεί και στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ακόμη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους αμπελώνες του Αμυνταίου, αλλά και το παγκόσμιο brand name της πιπεριάς Φλώρινας.
«Σε όλα αυτά μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια, μέσω διάφορων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Χρήματα υπάρχουν, θέλουμε μελέτες, προτάσεις, σχέδια και ευρωπαϊκά κονδύλια που εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς το πώς θα τα εκταμιεύσουν», είπε ακόμη.
Για την οικονομική ενίσχυση των ιατρών που στελεχώνουν τα νοσοκομεία ο ίδιος συνηγόρησε πως θα πρέπει να συνεχιστεί. Τόνισε πως χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί στα νοσοκομεία. Για τις επενδύσεις που γίνονται στο Μαμάτσειο και τη συζήτηση για το νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη, ο ίδιος σχολίασε πως υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου σε θεσμικό επίπεδο που οδηγεί τον κάθε δήμαρχο στη θέση να απαιτεί νέο νοσοκομείο. Ορθός κατασκευάζεται νέα πτέρυγα στο Μαμάτσειο, τόνισε, καθώς γίνεται με χρήματα ΕΣΠΑ για την υγεία. Την επόμενη περίοδο πρότεινε τη λειτουργία Κέντρα Υγείας Επειγόντων Περιστατικών στις τέσσερις πόλεις της Δ. Μακεδονίας.
Για τις όποιες αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη, ο ίδιος τόνισε πως θα προσπαθήσουν να προλάβουν την κυβέρνηση, με στοχευμένες προτάσεις. «Θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ένα Χ νοσοκομείο έχει 10% πληρότητα. Επίσης, πρέπει να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο ίδιο νοσοκομείο», τόνισε.
Για την ψυχική υγεία, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, καθώς υπάρχουν μόνο 25 κλίνες και πιθανώς θα μπορούσαν να γίνουν κλίνες και σε άλλα νοσοκομεία. «Όλα θα μπουν στη διαβούλευση προκειμένου να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε εμείς τον υγειονομικό χάρτη, πριν να μας τον επιβάλλουν», είπε ακόμη.
Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να έχει μια σύγχρονη και ασφαλή υγεία, κατέληξε, λέγοντας πως σήμερα δεν έχει.
Τέλος, αναφέρθηκε στα προεκλογικά debate, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για πανεπιστημιακό νοσοκομείο, αναρωτώμενος πόσο σκόπιμο να ήταν η δημιουργία ιατρικής σχολής, εκτός αν προσανατολιστούμε σε αγγλόφωνο τμήμα, προσθέτοντας πως η περιοχή δεν πληροί και τα πληθυσμιακά κριτήρια για τη λειτουργία παρόμοιων τμημάτων.