Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Νίκο Πατσινακίδη – Ακτινολόγο – Διευθυντή του Διαγνωστικού Κέντρου «ΥΓΕΙΑ».
Με αφορμή το μήνα Οκτώβριο που αναφέρεται ως ο μήνας για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού ο κ. Πατσινακίδης έδωσε βασικές συμβουλές για τον προληπτικό έλεγχο και τη σημαντικότητά του.
Η ευαισθητοποίηση των γυναικών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό στις προληπτικές εξετάσεις. Οι προσπάθειες όλων των αρμόδιων φορέων πλέον, έχουν γίνει εντατικότερες και η γνώση είναι διάχυτη για όλες τις γυναίκες που μπορούν να ενημερωθούν από πληθώρα μέσων.
Ο φόβος της διάγνωσης ή του πόνου μπορεί να αποτελεί απωθητικό παράγοντα για τη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων στις γυναίκες, χωρίς να αποτελούν λόγους ουσίας.
Η ψηλάφιση αποτελεί μια αφορμή για κάποια γυναίκα που μπορεί να εντοπίσει κάτι στο σώμα της, για να επικοινωνήσει με εξειδικευμένους γυναικολόγους, χειρούργους μαστού και ακτινολόγους, που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αναγνωρίσουν τα ευρήματα.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος γίνεται πρώτα στους ακτινολόγους που μελετούν πρώτοι με προσοχή τη μαστογραφία και βοηθούν με το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων σε επικοινωνία με τη γυναίκα και άλλους ειδικούς ιατρούς.
1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει μια φορά στη ζωή της από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με έρευνες και στατιστικά.
Ακόμη και οι νέες γυναίκες, από τα 35 και πάνω καλούνται να προσέλθουν για προσυμπτωματικό έλεγχο, όπως και οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσησης. Οι γυναίκες με υψηλό ρίσκο για νόσηση, καλούνται από τα 25 να ελέγχουν με μαγνητική και έπειτα μαστογραφία προληπτικά, σε ετήσια βάση. Άλλο πρόγραμμα ακολουθούν οι γυναίκες με μέτριο βαθμό κινδύνου, συμβουλευόμενες τον ιατρό τους. Εξήγησε, επίσης και τα μοντέλα κληρονομικότητας και πως αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης. Για τον γενικό πληθυσμό συστήνεται μετά τα 40 ετήσια μαστογραφία και έλεγχο.
Όσο αυξάνεται η ηλικία μιας γυναίκας, αυξάνεται και η πιθανότητα νόσησης από καρκίνο του μαστού καθώς αποτελεί ένα εκφυλιστικό νόσημα.
Η επιστήμη της ακτινολογίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη αναγνώριση της νόσου από τους υπερήχους, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία από τις βαριές θεραπείες και την εξέλιξη του όγκου.
Για τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από την ακτινολογία αναφέρθηκαν ο τρισδιάστατος μαστογράφος, η μαγνητική μαστογραφία και ο τρισδιάστατος υπέρηχος.
Ο τρισδιάστατος μαστογράφος δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν 30% περισσότεροι καρκίνοι σε σχέση με τη δισδιάστατη μαστογραφία. Αποφεύγονται οι ψευδοεικόνες, που μπορεί να εμφανίσει μια δυσδιάστατη μαστογραφία και η εικόνα είναι πιο αναλυτική και ακριβής. Ο υπέρηχος και η μαγνητική μαστογραφία λειτουργούν συμπληρωματικά για την καλύτερη διάγνωση.
Ο τρισδιάστατος υπέρηχος που υπάρχει στο κέντρο «ΥΓΕΙΑ» προσθέτει την αντικειμενική εικόνα, αφαιρώντας την υποκειμενική κρίση του γιατρού και της τεχνικής που ακολουθεί στη διεξαγωγή του υπερήχου και συνιστά πιο αξιόπιστο μέσο για μετρήσεις.
Η μαγνητική μαστογραφία στον προσυμπτωματικό έλεγχο αφορά τις γυναίκες υψηλού κινδύνου και σε γυναίκες με πολύ πυκνό μαστό και μπορεί να δείξει ευρήματα που οι άλλες μέθοδοι δεν δείχνουν τόσο εύκολα.
Έπειτα, ο κ. Πατσινακίδης απάντησε ερωτήσεις των ακροατών σχετικά με το Κρατικό Πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» για διασδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία, την εξέταση των γυναικών που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού στο παρελθόν και για τη μαστογραφία σε γυναίκες με περιπτώσεις μαστεκτομής.
Ακόμη, αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις έγκυων γυναικών και γυναικών που θηλάζουν που μπορεί να εμφανίσουν κάποιο όγκο και τι μέθοδος θεραπείας ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Σε ότι αφορά τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε άνδρες οι περιπτώσεις είναι πολύ χαμηλές και εντοπίζονται ευκολότερα με ψηλάφιση λόγω του μικρού μεγέθους του μαστού. Η μαστογραφία για τους άνδρες προτείνεται μόνο αν υπάρξει κάποιο εύρημα από ψηλάφιση και κακοήθης βιοψία και όχι ευρέως.