Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Δρ. Νικόλαο Νικολόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων – ΕΚΕΤΑ.
Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση με θέμα: “Eνεργειακές επενδύσεις – Περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις στις τοπικές κοινότητες που έγινε στην Κοζάνη το απόγευμα της Δευτέρας, εκδηλώσεις που έχουν σαν στόχο να κάνουν τον πολίτη κοινωνό της πληροφορίας.
«Ενεργειακές κοινότητες υπάρχουν αρκετά στην Ελλάδα και την Ευρώπη και υπάρχουν αρκετά καλά παραδείγματα χρήσης και λειτουργίας και η Δ. Μακεδονία έχει να μάθει από αντίστοιχες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτελέσει καλό παράδειγμα. Η Δ. Μακεδονία είναι κεντρικός κόμβος στο κομμάτι παραγωγής ενέργειας και η απολιγνιτοποίηση τρέχει και θα τρέχει αρκετά τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας άξονα ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα», σημειώνει ο ίδιος.
Για τις δράσεις και το πεδίο ερευνών του ΕΚΕΤΑ στο κομμάτι αξιολόγησης των κύκλου ζωής των κτιρίων και των περιοχών και πως βοηθάει το λογισμικό “Verify” στο ΕΚΕΤΑ, ο κ. Νικολόπουλος μίλησε στην ανάγκη ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων για να μειώνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, την ανάγκη των κτιρίων να έχει συστήματα αυτοπαραγωγής (μέσω εγκατάστασης Φ/Β στις στέγες και συστημάτων αποθήκευσης).
Αυτά μπαίνουν στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης ενεργειακούς αποτυπώματος, με το ΕΚΕΤΑ να έχει αναπτύξει το εργαλείο “VERIFY” για να αξιολογήσει ακριβώς αυτό, κάνοντας χρήση δεδομένων του κτηρίου για να εκτιμήσει το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Μέσω αυτού προτείνονται λύσεις, ώστε αφού εισάγονται πραγματικά δεδομένα παράγονται όσο το δυνατόν πιο ακριβής τιμές για το πόσο ενέργεια θα εξοικονομηθεί και ποιο το ενεργειακό – περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
Τα ανταποδοτικά οφέλη των κτηρίων θα είναι πολλά, καθώς τα κτήρια σε λίγα χρόνια θα μπουν στο χρηματιστήριο ρύπων και οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν χρήματα από την πώληση περιβαλλοντικών δικαιωμάτων (επειδή παράγει πράσινη ενέργεια), προσέθεσε επίσης. Το σπίτι, ουσιαστικά, θα αντιμετωπίζεται σαν παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.
Ερωτηθείς πόσο πιο ενεργειακά αποδοτικά θα ήταν τα σπίτια μας αν είχαν μωνωθεί επαρκώς, ο ίδιος απάντησε πως το πρώτο και βασικό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να μειώσει τις ενεργειακές τους ανάγκες, μάλιστα με απλούς τρόπους μπορεί να τις μειώσει μέχρι και 40%, τονίζει.
Επίσης, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην αποθήκευση ενέργειας μέσω ΑΠΕ που είναι σημαντική και για την ευστάθεια του δικτύου αλλά και για να υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια ακόμη και όταν δεν παράγεται. Για τα θερμικά ηλιακά, που αναφέρθηκε, χρησιμοποιείται σε περιοχές της Β. Ευρώπης μέσω δικτύων τηλεθέρμανσης (θερμοσίφωνες εγκατεστημένοι σε χωράφια). Τα θερμικά ηλιακά χρησιμοποιούνται μάλιστα και για την κάλυψη θερμικών αναγκών βιομηχανιών.
Επόμενη πρόκληση για το ΕΚΕΤΑ είναι ο Εταιρεία Τεχνοβλαστού που ανέπτυξε, ώστε να αναπτύξει εργαλεία που θα αξιοποιηθούν στην αγορά, κατέληξε.