Ο δικηγόρος και υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας ως εκπρόσωπος των Αποδήμων, Νίκος Κορογιαννάκης μιλάει σήμερα σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον «Π» ενόψει της κάλπης της Κυριακής, για σημαντικά θέματα, όπως: Για την ελληνική ομογένεια, που έζησε τον παλμό τον εκλογών και τον ζει ακόμη ενόψει της κάλπης της Κυριακής, την συμμετοχή υποψηφίων βουλευτών στο Επικρατείας ως εκπρόσωποι των Αποδήμων, το brain drain Ελλήνων προς το εξωτερικό τη θέση που έχει η χώρα μας σήμερα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο στην Ευρώπη και πόσο αυτή έχει βελτιωθεί, αλλά και γιατί να ψηφίσει κάποιος σήμερα Νέα Δημοκρατία.
Όπως σημειώνει με έμφαση, o κόσμος ζητά μια κυβέρνηση σταθερότητας με ορίζοντα τετραετίας, για τις αναπτυξιακές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, για τη συνέχιση της πορείας προς την πρόσοδο και την ευημερία, γεγονός που όπως καταλήγει, τον κάνει αισιόδοξο για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας.
Να αναφέρουμε ότι ο Νίκος Κορογιαννάκης, είναι δικηγόρος εγκατεστημένος στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) όπου εργάζεται και ζει τα τελευταία 30 χρόνια. Ασχολείται κυρίως με υποθέσεις ευρωπαϊκού δικαίου και έχει εκπροσωπήσει σε διάφορες νομικής φύσεως υποθέσεις μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο και άλλες χώρες του εξωτερικού. Στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2023, συμμετέχει ως υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας ως εκπρόσωπος των Αποδήμων.
Είστε υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τι σημαίνει αυτό για έναν Έλληνα του Εξωτερικού;
Προσωπικά σε ότι με αφορά, είναι μια εξέλιξη τιμητική για το πρόσωπό μου και την αποδέχθηκα αμέσως και με μεγάλη χαρά. Είναι όμως και μια θέση που μου δίνει χώρο για να συμβάλλω κι εγώ από την πλευρά μου, στη διάδοση του μηνύματος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την πλευρά της Ομογένειας αλλά και τα μηνύματα της Ομογένειας προς την Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση.
Γενικά για τους Έλληνες απόδημους, η συμμετοχή εκπροσώπων τους στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων είναι μια εξέλιξη προόδου και δικαίωσης. Είναι βεβαίως και μια απόδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τήρησε την υπόσχεσή του και κράτησε τον λόγο του προς τους απόδημους, φέρνοντας στη Βουλή το νόμο για τη συμμέτοχήτους στις εθνικές εκλογές.
Ζείτε πολλά χρόνια στο Βέλγιο, και έχετε συμμετάσχει ενεργά σε ομογενειακές οργανώσεις. Ζει η ελληνική ομογένεια τον παλμό των εκλογών; Συνεχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα όπως παλιότερα;
Κατ΄αρχήν να πούμε ότι η συμμέτοχή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν είναι αυτή που θα θέλαμε ως απόδημοι, ούτε το ήθελε έτσι η Νέα Δημοκρατία που έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος και δεν ψήφισε ενώ το ΚΚΕ ψήφισε υπό όρους, οι οποίοι έθεταν περιορισμούς στη συμμετοχή. Όμως η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να τους δεχθεί για να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων προκειμένου να πετύχει την έγκρισή του.
Με βάση αυτό, θεωρώ ότι η ελληνική ομογένεια έζησε τον παλμό των εκλογών και τον ζει ακόμη ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Το διαπιστώνω επίσης από την ικανοποιητική συμμετοχή και τον παλμό που υπάρχει σε προεκλογικές εκδηλώσεις όπου παρίσταμαι ως ομιλητής και έγιναν στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο. Τα ίδια μηνύματα έχω από συναδέλφους που παρίστανται σε παρόμοιες εκδηλώσεις στην Κύπρο και σε άλλες χώρες.
Η σχέση των Ομογενών με την Ελλάδα είναι ισχυρή και καθημερινή. Οι ομογενείς μας δείχνουν πάντα ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα, στην Ελλάδα έχουν τους συγγενείς τους, πολλοί συνεχίσουν να έχουν περιουσίες τους. Επίσης το δείχνουν μέσα από τις ελληνικές κοινότητες που σχηματίζουν, μέσα από εθνικοτοπικούς συλλόγους που διατηρούν, από χορευτικά συγκροτήματα και ελληνόφωνες θεατρικές ομάδες και άλλες παρόμοιες δομές. Η τεχνολογία επιτρέπει να είναι αυτή η επαφή πολύ πιο προσιτή από ότι μπορούσε να είναι πριν από κάποια χρόνια. Αυτά που λέμε σήμερα στον φιλόξενο «Πτολεμαίο» λίγο μετά θα μπορούν να τα διαβάσουν με ένα κλικ, οι Έλληνες απόδημοι του Βελγίου, της Γερμανίας, οι απόδημοι σε όλο τον κόσμο.
Θέλω όμως να πω ότι η Ελλάδα έχει περισσότερο ανάγκη τους απόδημους απ’ ότι οι απόδημοι την Ελλάδα κι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα. Οι Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό έχουμε ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των παιδιών μας, με τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, με τα προξενικά (διαβατήρια, πιστοποιητικά κλπ) και άλλα θέματα. Λύνοντας αυτά τα ζητήματα θα υπάρχει ακόμη καλύτερη προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Ομογένειας. Να μη χαθεί η επαφή, να μη μείνουν στο εξωτερικό μόνο τα ελληνικά ονόματα χάνοντας πρώτα τη γλώσσα και μετά την ελληνική συνείδηση αυτών που τα έχουν. Να μη μείνουμε μόνο στη νοσταλγία των παππούδων που έμειναν στην Ελλάδα ή μετανάστευσαν κάποτε στο εξωτερικό αλλά να κρατηθούν κοντά στην Ελλάδα οι απόδημοι και κυρίως οι νέοι απόδημοι.
Ως Δικηγόρος ασχολείστε κυρίως με υποθέσεις Ευρωπαϊκού Δικαίου και εκπροσωπείτε Ελληνικές επιχειρήσεις ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Πως αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα την ελληνική επιχειρηματικότητα μετά από τη δεκαετή κρίση;
Κατά τη διάρκεια της κρίσης η θέση των Ελληνικών επιχειρήσεων δυσκόλεψε όχι μόνο εξαιτίας των οικονομικών τους προβλημάτων αλλά και γιατί υπήρξαν θύματα της έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας τους. Οι δυσκολίες αυτές ήταν μετρήσιμες σε επίπεδο π.χ. υψηλότερου επιτοκίου δανεισμού λόγω του «ρίσκου χώρας εγκατάστασης» (countryrisk), υπήρχε όμως και μια συνολικήαρνητική εικόνα που εμπόδιζε την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Πελάτης μου αλλοδαπός υπαναχώρησε π.χ. σε συμφωνία αγοράς μεγάλου ακινήτου για τουριστική ανάπτυξη επειδή φοβόταν την επιστροφή στηδραχμή, την υποτίμηση του νομίσματος άρα και την εξαΰλωση της αξίας της επένδυσης του.
Η περίοδος αυτή έχει ευτυχώς περάσει ανεπιστρεπτί. Η επιστροφή της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης αντανακλάται στις Ελληνικές επιχειρήσεις και οι άμεσες ξένες επενδύσεις γνωρίζουν μια πρωτοφανή αύξηση. Η ανάπτυξη της επενδυτικής βαθμίδας που είναι πλέον προ των πυλών θα είναι η πλήρης απόδειξη της επιστροφής της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή των κρατών όπου οι επενδύσεις είναι εξασφαλισμένες θα οδηγήσει σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων και θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εισροή ξένων επενδύσεων.
Ένα από τα κυριότερα αποτελέσματα που επιδεικνύει η απερχόμενη κυβέρνηση, είναι το ότι αποκατέστησε το κύρος της χώρας σε διεθνές πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα πράγματα επί αυτού.
Σε όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε αρνητικά στον διεθνή τύπο αρνητικά: Οικονομική κρίση, ταραχές, αναξιοπιστία αναποτελεσματική διακυβέρνηση, επαναλαμβανόμενα αιτήματα χρηματοδότησης χρέους, επειδή δεν είχαν τηρηθεί οι στόχοι των προηγουμένων ,ε αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών, το δημοψήφισμα και την παγκόσμια πλέον γνωστή «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα με την υπογραφή του τρίτου- αχρείαστου μνημονίου.
Είναι γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε με σοβαρότητα μια κυβερνητική πολιτική που αποκατέστησε την «εικόνα» της χώρας σε διεθνές πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υποδοχή που του έχουν επιφυλάξει ξένοι ηγέτες παγκοσμίων δυνάμεων όταν επισκέφθηκε τη χώρας τους ως πρωθυπουργός. Να θυμίσω τις ΗΠΑ και την υποδοχή από τον πρόεδρο Μπάϊντεν και το αμερικανικό Κογκρέσο, την επίσκεψη στη Γαλλία και την υποδοχή του προέδρου Μακρόν, τις επισκέψεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Κίνα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παντού
Επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αδιαπραγμάτευτή στάση της Ελλάδας στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που οδήγησε στα επεισόδια του Έβρου, όσο και με την απόπειρα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με το ερευνητικό πλοίο «OrucReis». Σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χάρη στα γρήγορααντανακλαστικά της κινήθηκε αποτελεσματικά, αξιοποιώντας στο μέγιστο όλα τα μέσα που διέθετε, αντέδρασε με σθένος, πρόβαλλε τα δίκαιά της διεθνώς και πέτυχε τη διεθνή υποστήριξη σε όλες τις περιπτώσεις.
Στη «μάχη» κατά του κορονοϊού, ως χώρα εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, μεαποτέλεσμα να διαχειριστούμε την πανδημία πιο αποτελεσματικά, συγκριτικά με πολλούς Ευρωπαίους εταίρους μας. Στην ίδια περίπτωση, η Ελλάδα κατάφερε να κάνει πραγματικότητα και το «πιστοποιητικό εμβολιασμού». Η πρόταση της Ελλάδας έτυχε συνολικής αποδοχής από την ΕυρωπαϊκήΈνωση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφενός να «πιστώνεται» μια προσωπική επιτυχία καιαφετέρου να διαφαίνεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίουςηγέτες, κάτι που πολλοί αναγνωρίζουν. Γενικά όλα αυτά έφεραν την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο και η χώρα αναφέρθηκε ως καλό παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, οι ταχύτατοι ρυθμοί εκσυγχρονισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, άλλαξαν προς το καλύτερο την εικόνα της χώρας διεθνώς και διαμόρφωσαν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις, αντίθετα με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Στην Ελλάδα μας ανησυχεί ιδιαίτερα το φαινόμενο του braindrain, καθώς είναι πολλά τα παιδιά που συνεχίζουν να φεύγουν για το εξωτερικό. Από την άλλη μεριά, έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα μικρό κύμα επαναπατρισμού των νέων στην Ελλάδα. Τι προβλέπετε για το μέλλον;
Είναι γεγονός ότι πολλοί Έλληνες, κυρίως νέοι, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης ή και ότι υπάρχουν ακόμη συμπατριώτες που σκέπτονται να φύγουν στο εξωτερικό. Είναι επίσης αλήθεια ότι στην τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημιουργήθηκε εμφανώς ένα κλίμα επαναπατρισμού των νέων προς την Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή δεν είναι θεωρητική, καθώς εκφράστηκε μέσα από απτά οικονομικά κίνητρα-φοροαπαλλαγέςγια τους επαγγελματίες αλλά και τους συνταξιούχους που επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Θεωρώ ότι με μετά τις εκλογές του Ιουνίου έρχεται η ώρα για γίνει η Ελλάδα και πάλι, μια χώρα που δίνει ευκαιρίες για να χτιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της και κυρίως για τους νέους ανθρώπους. Για να μείνουν οι Έλληνες στην Πατρίδα τους ή και για γυρίσουν πίσω τα παιδιά που έφυγαν. Για να ζήσουν τα παιδιά όλων των Ελλήνων καλύτερα από τους γονείς τους, σε κάθε γωνιά της χώρας.
Με δύο λέξεις, γιατί να ψηφίσει κάποιος Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη στις 25 Ιουνίου;
Στις εκλογές του Ιουνίου πρέπει να επιβεβαιωθεί αυτό που οι Έλληνες έδειξαν στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Να επιβεβαιωθεί ότι o κόσμος ζητά μια κυβέρνηση σταθερότητας με ορίζοντα τετραετίας, για τις αναπτυξιακές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, για τη συνέχιση της πορείας προς την πρόσοδο και την ευημερία. Να επιβεβαιωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος πολιτικός που μπορούμε να τον εμπιστευτούμε για τον πρωθυπουργό που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή, με αξιοπρέπεια και με εθνική υπερηφάνεια. Αυτό βέβαια δεν θα έλθει από μόνο του. Χρειάζεται συνέχιση της προσπάθειας και της συμμετοχής μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Είμαι όμως αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της Πατρίδας μας.